Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak udělat základ na omáčku? Báječná omáčka se neobejde bez cibule a vývaru
Zdroj: Becca Tapert Unsplash

Základem pro každou silnou a chutnou omáčku je zelenina, zejména cibule, a nemůže chybět ani silný masový vývar. Jak dokonale zesklovatět cibuli není sice velká věda, ale vyžaduje velkou dávku péče a trpělivosti.

Prvním krokem k dokonalé omáčce je příprava základu. Ten získáme tak, že nakrájíme nadrobno cibuli a zeleninu, kterou osmažíme na rozehřátém tuku. Základ omáčky tím získá chuť i barvu. Dalším faktorem je mít připravený silný hovězí vývar.

Jak připravit základní omáčku

Chystáte-li se vařit omáčku s cibulovým základem, je pro skvělou výslednou chuť důležité opékat ji na oleji nebo na sádle delší dobu při nižší teplotě, než ji opéct rychle a zprudka. Cibulka by měla postupně zhnědnout a zkaramelizovat, nikoli zčernat a připálit se. 

  1. Nakrájíme si cibulku a zpěníme ji na tuku, aby zkaramelizovala.
  2. Přidáme hladkou mouku a umícháme jíšku. Do opražené jíšky následně pomalu a za stálého míchání přilijeme vývar.
  3. Nyní stačí přivést k varu a zredukovat omáčku na požadovanou hustotu.
  4. Na závěr dochutíme podle potřeby solí, pepřem či bylinkami.

Jak je zmíněno v postupu, velmi důležitou součástí základu je vždy silný hovězí vývar. Pokud si nevíte rady, jak na to, stačí zhlédnout následující videorecept. Přejeme dobrou chuť.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Marie

Nejnovější recepty Více