Jak ušlehat žloutky s cukrem: Rady k dosažení dokonalé žloutkové pěny
Šlehané žloutky s cukrem jsou základem každého piškotového těsta, které se používá při přípravě dortových korpusů, bábovek a sladkých řezů. Utřenými žloutky potíráme sladké pečivo, které je pak krásně lesklé.
Naše babičky dokázaly metličkou nebo vařečkou vytvořit jemnou žloutkovou pěnu, kterou jsme pak jako děti s oblibou vylízávaly z mísy. Ušlehat žloutky je pro současnou kuchařku maličkost, kterou zvládne pomocí elektrického šlehače.
Jak našlehat žloutky s cukrem
Používáme moučkový cukr - krupicový se dlouho rozpouští:
- Při šlehání nalijeme do žloutků lžíci horké vody - cukr se rychleji rozpustí a nenechá v pěně hrubé krystalky a prach.
- Směs šleháme tak dlouho, dokud nevznikne světlounce žlutá, nadýchaná pěna - může to být i 20 minut, metličkou jednou tak déle.
- Pěnu nenecháváme dlouho stát, aby bublinky, vzniklé našleháním, nevyprchaly.
Pěnu použijeme jako jednu z ingrediencí k přípravě piškotového těsta, zmrzliny, žloutkové polevy, žloutkového cukroví (rakvičky) nebo jako základ do žloutkového krému.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 7 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 8 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 10 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 14 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Komentáře