Katův šleh: Jak uvařit výborný oběd, který rozhodně bude chutnat
Katův šleh nemá zrovna tu nejlepší pověst. Můžou za to kuchaři z dob minulých, kteří tohle jídlo vařili ze zbytků a dost často z ne zrovna čerstvých. Vše ale zakryla ostrost omáčky, proto nikdo nic nepoznal.
Pokud použijeme čerstvé a kvalitní suroviny, získáme chutné jídlo, které je navíc rychle hotové. Můžeme použít maso hovězí, vepřové nebo dokonce drůbeží. Zeleninu zpracujeme čerstvou nebo nakládanou a jako příloha jsou výborné hranolky, ale stačí také samotný chleba.
Mohlo by vás zajímat
Fantazii se meze nekladou
Při přípravě katova šlehu máte hodně volnou ruku a mnoho věcí si můžete přizpůsobit podle svého.
- Původně se používala hovězí svíčková, to měl "kaťák" ještě punc kvality. Později začali kuchaři dávat levnější vepřové maso, a nakonec ne příliš čerstvé zbytky a masové ořezy. Použít se může ale také drůbeží maso.
- Druhou, neméně důležitou ingrediencí "kaťáku" je zelenina. Zde opět můžeme improvizovat a sáhnout buď po zelenině čerstvé nebo po té nakládané. Patří sem papriky, rajčata, cibule a česnek na dochucení.
- Omáčku vytvoříme z rajčatového pyré. A protože katův šleh má být ostrý, přidáme chilli papričky nebo feferonky pro pálivou chuť. Pro dochucení můžeme přidat ještě worcester. Zajímavě kyselou chuť jídlu dodají nakládané kyselé okurky.
Ačkoli někteří nad tímto jídlem dávno "zlomili hůl", stojí za to mu dát ještě šanci. Pro inspiraci se můžete podívat na naše video a uvařit si chutný oběd.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 1 hodinou
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 3 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 7 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 20 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno 19. 5. 2024 13:06
Přečtěte si Zobrazit více
Šlehaná feta je skvělý dip k čerstvé zelenině nebo ke krekrům. Snadno se připravuje a božsky chutná
Pět rychlých večeří na všední dny: Pikantní těstoviny s fetou, smažené tousty plněné sýrem nebo rychlé kuře s omáčkou
Retro okénko: Katův šleh, legendární specialita devadesátek stále žije! Jak tuhle hospodskou delikatesu nejlépe připravit?
Komentáře