Nejlepší recepty na zeleninové polévky: Cibulová zelenina je příjemně dochutí, důležitý je hlavně česnek
Polévky jsou pravidelnou součástí našeho jídelníčku a cibulová zelenina výrazně pozvedne jejich chuť. Mnoho polévek by nám bez česneku ani nechutnalo, nedílnou součástí gulášovky je cibule a jemně nakrájený pórek pěkně ozdobí jednotlivé porce na talíři.
Zelenina je důležitá pro naše zdraví a dá se říct, že zeleniny není nikdy dost. Můžeme používat listovou, kořenovou, plodovou, košťálovu a také cibulovou, která je ceněná pro své antibiotické a léčivé vlastnosti. Nejhodnotnější je syrová, ale používáme i tepelně upravenou.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Cibulová zelenina
Cibulová zelenina se snadno pěstuje a velmi dobře skladuje, pokud máme vhodné prostory. Cibuli a česnek stačí totiž rozložit na bedničky, které umístíme do suchého prostředí. Zimní pórek můžeme mít na záhonech celou zimu - pokud je příznivé počasí, tak ho podle potřeby snadno vyryjeme.
Česnek
Česnek je skvělý na dochucení mnoha polévek, přidáváme ho až ke konci vaření a již ho déle nevaříme. Oblíbená česnečka je považována za polévku, která dovede napravit podrážděný žaludek a doporučuje se i v období zvýšeného výskytu viróz. Česnek používáme pouze kvalitní, nesmí být napadený plísněmi. Do jídelníčku ho zařazujeme co nejčastěji.
Pórek
Pórek skvěle doplní zeleninové polévky, má výtečnou chuť a celoročně je snadno dostupný. Dá se používat všude, kde bychom jinak použili cibuli. Výborně chutná syrový. Polévky můžeme zdobit jemně nakrájeným pórkem při podávání. Pokud si koupíme pórek, jemné vnitřní nejlepší listy používáme ke konzumaci zasyrova, horší okrajové tepelně upravíme.
Cibule
Cibule je nedílnou součástí gulášových polévek (včetně fazolové). Používáme ji jako základ - tzn. osmahneme ji nejprve krátce na tuku, můžeme k ní přidat česnek a sladkou papriku, pak ji teprve zalijeme horkou vodou a přidáme další suroviny. Cibule polévky pěkně provoní.
Pažitka
Pažitka je vhodná především na zdobení polévek při podávání. Chuťově vhodně doplňuje např. česnečku. Pažitka ze zahrady je nejlepší brzy na jaře, dokud je svěží a jemná. V zimě ji můžeme rychlit v květináči za oknem.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Čočka potřebuje česnek
Podle následujícího videa můžeme uvařit výbornou čočkovou polévku, a protože česnek je důležitý na její ochucení, nemusíme s ním šetřit. Do této polévky se hodí i cibule.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 4 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 5 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 7 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 11 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Přečtěte si Zobrazit více
Jak pěstovat pažitku za oknem. Jednoduchý a levný návod na domácí pěstování zelených natí
Cibule v naší kuchyni - snadno dostupná léčivá síla z přírody. V těchto receptech nesmí chybět!
Česnek v naší kuchyni: Jak ho správně používat při vaření, abychom z něho měli co největší užitek
Komentáře