Slepý myši: Tato krajová specialita je hotová během chvilky. Brambory s česnekem jsou prostě neodolatelné
Spěcháte a potřebuje připravit jednoduché jídlo? Brambory z našeho receptu si můžeme upéct třeba k jednoduché večeři. Naše babičky uměly z mála surovin vykouzlit pokaždé něco jiného, ale tento recept je bezkonkurenční svou jednoduchostí. Posuďte sami.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Slepý myši z trouby
Pokrm se někdy také nazývá "pečené myši". Na toto velmi jednoduché jídlo potřebujeme brambory v množství podle počtu strávníků. Pokud máme pěkné brambory, loupání slupky je zbytečné. V opačném případě raději oloupeme.
- Pro čtyři osoby potřebujeme 1 kg syrových brambor. Brambory umyjeme a nakrájíme i se slupkou na plátky o šířce cca 0,5 cm.
- Plátky narovnáme na suchý plech, nejlépe v jedné vrstvě. Plech nevymašťujeme. Pod brambory můžeme použít pečicí papír nebo podložku na pečení.
- Plech vložíme do vyhřáté trouby a brambory upečeme do jemného zezlátnutí - pečení jde rychle, proto brambory hlídáme, aby jejich okraje nezačaly tmavnout. Otáčení brambor během pečení není potřeba.
- Upečené brambory ihned shrneme do mísy, do které jsme připravili rozmačkaný česnek, sůl a tuk (máslo nebo olej). Vše promícháme.
- Podáváme hned po upečení. K bramborám popíjíme kefír nebo mléko.
- A jak tento jednoduchý pokrm vylepšit? Můžeme připravit jogurtový dresink s bylinkami a podávat ho k bramborám. Výborná je také zelenina, čerstvá nebo zavařená - okurky (kvašené nebo sterilované), zavařená červená řepa nebo sterilovaná kapie. Nic dalšího není potřeba.
Co ještě dobrého z brambor
Brambory v úpravě naslano připravovaly naše babičky často v kombinaci s kysaným zelím. A podle následujícího receptu si můžeme upéct "hertepláky", což jsou vlastně placky z brambor, které výborně chutnají plněné povidly a sypané mákem. S postupem pomůže názorné video.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 1 hodinou
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 3 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 7 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 20 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno 19. 5. 2024 13:06
Přečtěte si Zobrazit více
Česnek v naší kuchyni: Jak ho správně skladovat a zpracovat, abychom tento malý zázrak co nejlépe uchovali a využili v kuchyni
Peciválky s mákem si zamilujete. Naše babičky je připravovaly z bramborového těsta a po upečení jen krátce spařily
7 receptů s kysaným zelím a bramborami: To nejlepší, co jsme milovali od našich babiček
Komentáře