Srnčí maso: Poradíme vám s jeho zpracováním
Srnčí se řadí k menším druhům zvěřiny. Maso je červenohnědé barvy, velice jemné s nízkým obsahem tuku i cholesterolu. Patří mezi masa dietní. Zvlášť ceněné je maso z mladých zvířat, okolo 1 roku. Čím je kus starší, tím má maso pevnější strukturu.
Srnec je okusovač, živí se bylinami, mladými listy maliníku, borůvčím. Všechny tyto chutě se propisují do vůně jeho masa. Srnčímu masu nesvědčí dlouhá tepelná úprava, snadno se vysuší. Předejít tomu můžeme špikováním nebo obalením masa do slaniny.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Druhy srnčího masa a jejich využití
Nejkvalitnější maso je z mladého jedince, starého okolo 1 roku. Čím je zvíře starší, je maso aromatičtější a pevnější.
- Srnčí kýta je největším svalem. Je vhodná na pečení, grilování, řízky, steaky. Může se špikovat, což je vhodné právě při pečení.
- Srnčí plec je vynikající do omáček, masových směsí, guláše, na vaření nebo dušení. Je také vhodná na výrobu paštik. Naproti tomu se nehodí na grilování a minutkovou úpravu.
- Srnčí hřbet je luxusní záležitostí. Dá se péct v celku či upravit jako minutka, grilovat a připravit z něj carpaccio.
- Srnčí svíčková se považuje společně se srnčím hřbetem za delikatesu. Připravuje se v celku jako minutka, protože se jedná o poměrně malý sval, vzhledem k velikosti zvířete.
- Ostatní svaly zpracujeme nejlépe do guláše. Nezapomeňte při tom na divoké koření, které se ke zvěřině náramně hodí.
Srnčí maso je svojí křehkostí luxusní záležitostí a pokud máte možnost ho získat, neváhejte. Inspirovat se můžete třeba naším receptem na srnčí guláš.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 5 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 5 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 7 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 11 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Čínské placičky: Křehká a šťavnatá směs vepřového a kuřecího masa se potřebuje předem naležet v speciální marinádě
Holka u plotny radí: Valašská kaše pápěnka je vylepšenou verzí obyčejné krupičky. Dokonalou chuť zajistí jeden krok navíc
Komentáře