Sladké dýňové máslo si zamilují dospělí i děti: Voní skořicí a vanilkou, připravené je zhruba do hodiny
28. 9. 2023 Vaření
Dýně se po letech opět stala hitem českých kuchyní. Kromě polévky z ní našinci vytváří i spoustu dalších skvělých pokrmů. Stále jsme ovšem neobjevili všechny možnosti zpracování, které nám například odrůda Hokkaido nabízí. Zkusili jste třeba chutné dýňové máslo?
Víc než jen kompot
Mnoho z nás si dýni pamatuje pouze z kompotu, který zavařovaly naše babičky, což je ovšem velká škoda. Dýně totiž nabízí nejen mnoho vitamínů a možnost použití jako dekorace na Halloween či do podzimních výzdob. Především se z ní totiž dají vytvořit skvělé pokrmy s výbornou chutí.
Mohlo by vás zajímat
Možnosti využití i skladování
Kromě dnes již celkem rozšířené polévky můžeme v jídelníčku některých českých domácností najít i dýňové zelí, rizoto, muffiny, perník, pomazánku či noky. Málokdo ovšem ví, že se z dýně Hokkaido snadno udělá i skvělé máslo, které, doplněné o vanilku a skořici, budou milovat i vaše děti. A zároveň tohle "máslo" může fungovat i jako veganská alternativa másla klasického.
Navíc dýňové máslo lze i dobře skladovat. V lednici vydrží týden, v mrazáku až rok. Rozhodně ho ovšem musíte uchovávat v chladu.
Kam s ním
Máslo můžete použít například k natírání na vafle či opečený toustový chléb, lze ho vmíchat do řeckého jogurtu, ovesné kaše či zmrzliny. Výborná jsou i jablka, namáčená do másla nebo muffiny jím potřené.
Dýňové máslo
Na přípravu skvělého másla budete potřebovat: 1 kg dýně Hokkaido, 50 g hnědého cukru, 150 ml jablečného džusu, 75 ml javorového sirupu, lžičku mleté skořice, 1/4 lžičky mletého hřebíčku, 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku, 1/4 lžičky mletého zázvoru, 2 lžičky vanilkového extraktu, 2 lžičky citronové šťávy, špetku soli a vodu
Jak na to?
- Dýni rozpulte, vydlabejte semínka a rozřezejte na menší kousky. Opečte je v troubě, předehřáté na 180 stupňů, na plechu s pečícím papírem. Stačit bude zhruba 50 minut. Opečenou dýni rozmixujte s cukrem, aby z ní vzniklo pyré. Pokud je husté, přidejte vodu.
- Do hrnce dejte pyré, jablečný džus, javorový sirup, skořici, hřebíček, muškátový oříšek, zázvor, vanilkový extrakt a sůl. Za občasného míchání povařte.
- Až začne máslo „prskat“, přiklopte hrnec pokličkou, snižte teplotu na nejnižší stupeň a za občasného míchání vařte asi 30-40 minut.
- Ve chvíli, kdy máslo začne houstnout a získá tmavší barvu, odstavte hrnec z plotny a přilijte citronovou šťávu a zamíchejte.
- Máslo nalijte do sklenic a po zchladnutí umístěte do lednice.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Citronová šťáva se v kuchyni rozhodně neztratí. Uplatní se ve sladké i slané kuchyni, je skvělá do nápojů
Jak na klasické italské krémové rizoto s dýní? Základem je správný druh rýže, dokonalou chuť zajistí silný vývar
Jak připravit vanilkový extrakt? Máme pro vás jednoduchý recept na jeho výrobu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mandlové šneky
Přidáno před 5 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 7 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 8 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 21 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno 8. 5. 2024 13:15
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno 8. 5. 2024 13:03
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Krémová dýňová polévka s pečeným česnekem a vlašskými ořechy může být skvělým letním oběděm
Pečená plněná dýně hokkaido: Masová náplň se pomalu dusí pod dýňovou pokličkou a se sýrem chutná fantasticky
Pět nejlepších jídel z dýně hokaido: Polévka ochucená tymiánem, pečená dýně se sýrem i lahodná omáčka na těstoviny