Staročeské perníčky: Potřebují med ve správné konzistenci, voňavé koření a dostatek času na odležení, aby byly vláčné
15. 11. 2023 Vaření
Jeden z prvních druhů cukroví, které se připravuje, jsou perníčky. Upečte si staročeské perníčky podobně, jako to dělávaly naše babičky, a nechte jim dostatek času na rozležení, aby byly dokonalé.
Jaký je rozdíl mezi staročeskými perníčky a těmi hned měkkými
Pečení cukroví je tradicí v řadě domácností. Jedny z nejoblíbenějších a nejstarších druhů jsou perníčky. Jak už název napovídá, staročeské perníčky jsou ty, které pekli naši předkové. Sice jejich historie sahá až do starého Egypta, ale my jsme si je už stihli přisvojit. Nádherně voňavé perníčky, původně pečené v dřevěných formách, mají své kouzlo. Tradičně se připravovalo toto cukroví alespoň měsíc předem, aby se stihlo dostatečně rozležet. V posledních letech jsou ale také velmi populární perníčky, které jsou hned měkké. A v čem je rozdíl? V poměru surovin: med a vejce.
Mohlo by vás zajímat
Na co nezapomenout při přípravě staročeských perníčků
- Kouzlo medu. Perníčky jsou krásně voňavé a vláčné díky medu. Med je třeba přidat v tekuté formě. Pokud máme med s krystalky nebo pevný med, je třeba ho opatrně zahřát ve vodní lázni, aby opět získal tekutou podobu. Právě více medu obsahují perníčky, které vyžadují delší čas na odležení a oproti tomu menší podíl vajec. Ve některých perníčcích dokonce ani cukr nebývá. Takové vydrží nejdéle.
- Pokojová teplota potravin. U těsta na perníčky je velmi důležité, aby všechny ingredience měly pokojovou teplotu. Máslo a vejce je tedy třeba vyndat z lednice alespoň půl hodiny před přípravou.
- Perníkové koření. Máte to správné perníkové koření? Mělo by jít o vyváženou kombinaci jemně namletého koření.
- Důkladné propracování těsta. Těsto nestačí pouze pospojovat. Je důležité ho velmi dobře propracovat rukama. Jen tak se všechny ingredience skvěle propojí. Výsledkem je měkké a vláčné těsto, které může připomínat plastelínu. Vždy záleží na tom, s jakou moukou pracujete. Jestliže bude směs drobivá, přidejte trochu povoleného másla, pokud bude lepivá, bude třeba trochu mouky.
- Odležení těsta. Těsto zabalte do fólie a nechte na chladném místě odpočinout alespoň do druhého dne.
- Perníčky nepřepečte. Při pečení je nezbytné hlídat jejich upečenost. Každá trouba peče jinak a perníčky jsou i různě velké (na jednom plechu by měly být stejně velké tvary). Zkontrolujte, jestli jsou na omak pevnější (ne tvrdé) a jdou hezky odebrat z plechu a současně jsou vláčné. To je ta pravá chvíle vyndat je z trouby.
Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…
Jak na staročeské perníčky
Na staročeské perníčky si připravte: 500 g hladké mouky, 120 g tekutého medu bez krystalků, 100 g cukru moučka, 200 g másla (nebo napůl se sádlem), 2 vejce, 1 lžičku jedlé sody a 2-3 lžičky koření rozdrceného na prášek (nové koření, hřebíček, skořice, badyán, zázvor, anýz a muškátový oříšek).
Jak na to? Máslo a vejce vyndejte z lednice alespoň půl hodiny před přípravou. Do mísy nasypte přes sítko mouku, cukr, sodu, koření. Vše promíchejte a přidejte med, změklé máslo a rozklepnutá vejce. Těsto propojte a dobře propracujte rukama. Až bude těsto krásně měkké, můžete ho zabalit do potravinářské fólie a na chladném místě odležet do druhého dne.
Troubu rozehřejte na 170°C. Těsto vyndejte z lednice. Připravte si vál, formičky a plechy vyložené pečicím papírem. Těsto rozválejte na 4mm výšku a vykrajujte požadované tvary. Postupně je odkládejte s mezerami (perníčky nabydou) na plech. Plech vložte do trouby a pečte zhruba 8 minut (podle velikosti a tvarů). Horké perníčky pomocí štětce potřete rozšlehaným vajíčkem a nechte dobře vystydnout.
Vychladlé perníčky naskládejte do papírových krabic (vyložených alobalem) a dejte je na suché a chladné místo. V okolí ale nesmí být aromatické potraviny, jako jsou česnek a cibule, protože jinak načichnou.
Staročeské perníčky se zdobí cukrovou polevou až po rozležení, těsně před Štědrým dnem.
Náš tip: Pokud se nemůžete perníčků dočkat, připravte si už teď ihned měkké perníčky podle videoreceptu:
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Nejoblíbenější recepty a jídla ze slovenské kuchyně. Znáte kapustnicu, živáňskou nebo pagáče?
Mezi nejoblíbenější pokrmy patří polévky, maso pečené na rožni, slanina, různé prívarky, produkty z ovčího mléka, moučná jídla, pečivo sladké i slané… Číst více
Halušky lze tvarovat několika způsoby podle možností a zkušeností. Nabízíme video se třemi možnostmi tvarování
Halušky jsou oblíbené levné a rychlé jídlo. Kromě klasických bramborových známe i halušky moučné. Do vody je zaváříme stejným způsobem. Máme několik… Číst více
Jak na nejlepší slovenské halušky? Zapomeňte na vejce a brambory raději nestrouhejte!
Malé nočky z brambor se snad vybaví každému, když… Číst více
Rychlé a levné halušky z mouky a brambor. Jak je snadno připravit a s čím je podávat
Halušky z mouky K přípravě haluškového těsta nám stačí jen mouka, voda a sůl. Mouku použijeme polohrubou nebo napůl hladkou a hrubou. … Číst více
Strapačky nebo halušky: Jaký je mezi nimi rozdíl a z čeho se připravují
Jak připravit halušky Halušky jsou slovenskou specialitou, která si našla své místo i u nás. Přílohové halušky připravujeme z polohrubé mouky, vody… Číst více
10 skromných jídel: Jak na nejlepší halušky, česnečku i krupicovou kaši
Máte týden do výplaty nebo zkrátka z jiných… Číst více
Rodinná večeře do 50 Kč pro všechny: Slezské halušky bez brambor se zelím a slaninou si zamilujete!
Halušky jsou typickým slovenským jídlem. S… Číst více
7 levných bramborových jídel, která máme nejraději. Uvařme to nejlepší z naší kuchyně podle spolehlivých receptů
Zaměřili jsme se na jídla, která se připravují naslano, jsou z běžně dostupných surovin (obvykle vše máme doma po ruce) a rozhodně nezatíží naši… Číst více
Jak připravit bramborové halušky. Video nám předvede osvědčený postup
Jednoduché a levné halušky Přílohové halušky se připravují jen z několika surovin. Podle některých receptů sice stačí mouka, voda a sůl, ale aby se… Číst více
7 receptů s kysaným zelím a bramborami: To nejlepší, co jsme milovali od našich babiček
Poklady našich babiček Z brambor se dá připravit hodně dobrých jídel a naše babičky to zvládaly perfektně, můžeme to vyzkoušet podle nich. Recepty,… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Historie perníčků: Původně se pekly v Egyptě a používaly pro zmírnění zažívacích potíží
Jak na lesklé perníčky: Potřením perníčky nejen zkrásní a vyniknou, ale také se budou lépe zdobit polevou
Nejlepší vůně vánočních svátků: Namíchejte si vlastní perníkové koření a začněte se těšit
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí karlovarské rohlíky
Přidáno před 7 hodinami
Placičky s kopřivami
Přidáno před 10 hodinami
Dalamánkové bagety
Přidáno před 12 hodinami
Domácí marshmallow
Přidáno před 15 hodinami
Trhané kuřecí maso s rajčaty a paprikovou omáčkou
Přidáno před 15 hodinami
Salát z pečených paprik na balkánský způsob
Přidáno před 16 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Med je výborné sladidlo a lze ho využít v mnohých moučnících i jiných pokrmech
Máslové brambory s pečeným česnekem: Chuťově výraznější příloha se báječně hodí k minutkám, ale i jako samostatné jídlo
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů