Den vaječného koňaku
Národní den
Vaječný koňak slaví svůj den 24. prosince. Každý z nás ho určitě ochutnal alespoň jednou v životě. Hustý sladký alkoholický nápoj má nádherně žlutou barvu a úžasně voní vanilkou. Ale nehodí se jen k pití - je důležitou surovinou i při pečení, při výrobě likérových špiček bychom se bez něj neobešli.
Většinou je připravený z kondenzovaného mléka, smetany, žloutků a alkoholu (nejčastěji rum, brandy nebo vodka), je oslazený cukrem a provoněný vanilkou. V západní Evropě vaječný koňak s oblibou připravovali už ve středověku, a dodnes ho pijeme při různých oslavách. Obvykle se podává vychlazený, ale může být součástí horkých nápojů a koktejlů (alžírská káva, bombardino), přidává se do moučníků (koňakové špičky, bábovka ad.). Možná nejvíce je ale spojen s vánočním obdobím, pro které si většina lidí připravuje tento likér podle vlastní, rodinné receptury.
Jak připravit vaječný koňak
Také u nás najdete na vaječný koňak velké množství receptů, některé jsou dokonce vhodné i pro děti, kterých se Vánoce dotýkají nejvíce, a vyrobeny bez obsahu alkoholu. Stačí si jen vybrat a už můžete začít připravovat tuto sladkou dobrotu! Ať už zvolíte variantu s alkoholem nebo bez něj, jednou ze základních surovin pro výrobu vaječného koňaku je kondenzované mléko. Podle tohoto návodu si jej vyrobíte snadno doma, a vyjde ještě levněji, než to koupené v obchodě.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den vaječného koňaku?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 6 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 7 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 9 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 13 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Přečtěte si Zobrazit více
Čínské placičky: Křehká a šťavnatá směs vepřového a kuřecího masa se potřebuje předem naležet v speciální marinádě
Pět rychlých večeří na všední dny: Pikantní těstoviny s fetou, smažené tousty plněné sýrem nebo rychlé kuře s omáčkou
Holka u plotny radí: Valašská kaše pápěnka je vylepšenou verzí obyčejné krupičky. Dokonalou chuť zajistí jeden krok navíc