Chleba podle Romana Vaňka
Uvítání hostů chlebem a solí byl zvyk našich předků. I dnes je chleba každodenní jídlo v mnoha domácnostech a nesmí chybět v žádné kuchyni. Dopřejte si možnost vytvořit vlastní chléb podle chutí vaší rodiny.
Suroviny pro 1 kus
1 kus
1 velký bochník
Nutriční hodnoty
Energie | 15 053 kJ / 3 598 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 109,75 g |
Tuky | 18,40 g |
Vláknina | 53,65 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 10,02 g |
Sůl | 25,00 g |
Sacharidy | 721,45 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Chleba je opravdu výtečný,tak jako všechny ostatní jeho recepty.
Pan Vaněk v kuchařce radí, rozdělit těsto na dva díly a upéci dva bochánky, jelikož nemám dvě ošatky, udělala jsem jeden velký.
Dále pak radí jak zapařit troubu - rozprašovačem na kytky - dokud se nevytvoří oblak páry. A těsto na chleba nedělá v pekárně, ale všechny suroviny smíchá v míse a pak to vše přendá do robotu a míchá 10 min.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
7. 11. 2012 14:58
pozor na tu dortovou formu - mám obavy, že se do dortové formy tato gramáž nevejde - tento chlebík má podle mě tak váhu cca 1200-1350g - ale zkus dát do oválného pekáče nebo širší hluboké mísy utěrku, posyp ji moukou, dej těsto a nech nakynout, pak vyklop na plech - nebo udělej z poloviční dávky,ale aby zase nebyl v té dortovce moc placatý
7. 11. 2012 00:56
koukala jsem na internet jak to dělají ostatní,když nemají ošatku a jedna pani dávala kynout chleba do dortové formy,přikládám stránku,snad se to může http://rucnipracehk.blog.cz/1106/domaci-chleb-se-s...
6. 11. 2012 13:55
socatko: Tady má některá fotku, že neměla ošatku a pekla chleba v květináči, ale nevím kdo To si nedělám srandu, fakt to tady někdo má
6. 11. 2012 13:06
mam stejnou zkusenost jako zuzun, tady ty ,,chleby,, stoji za prd!!! takze pravy krasny cesky chlebicek, no mnam mnam, uz se na nej chystam, zrovna jsem si rikala, ze oprasim pekarnu, jen se trosku bojim, jak chleba vytvaruju, podobne jako Jitkas nemam osatku :(
6. 11. 2012 11:12
Khase,jelikoz nevlastnim osatku,prosim Vas,pujde to i bez?Staci dat vykynout bochnik(asi bude lepe udelat dva mensi),jen tak na plech?
6. 11. 2012 10:02
Super recepty, uzasne provedeny, krasnej ceskej chleba, kterej mi tady tak chybi. Snad se mi jednou konecne povede ho upict, protoze zatim se mi povedli chutove, ale ne "strukturove". Tento recept vyzkousim jako dalsi
5. 11. 2012 21:16
Pokud nemáte rozprašovač, vystačíte si s PET láhví. V jejím víčku stačí udělat několik dírek (např. jehlou rozpálenou nad svíčkou), láhev naplnit voudou do 3/4, zašroubovat a vodu po chvilkách stříkat na rozpálené dno trouby.
5. 11. 2012 16:36
úžasný chlebík
5. 11. 2012 11:41
To je bomba. Vypadá to parádně. Já nevím zda si troufnu, ale zkusím to. Dnešní chleby nestojí za nic,. zvláště ty zmrazené a opět ohřáté. Snad se povede. Tobě + bodík 8. Moc spolehlivá je Cathleen.
5. 11. 2012 00:23
Zapaření trouby já rozprašovač na kytky nemám, a tak jsem si dala na dno trouby mělký hrnec do něho jsem dala vodu a než se nahřála trouba tak jsem tam tu páru měla a po těch třech minutách, když už tam byl chleba,jsem hrnec vyndala.
Mám starou troubu tak nevím jak to funguje u horkovzdušné trouby,ale třeba poradí někdo jiný,kdo s tím má zkušenosti.
Za bodíky děkuji a vyzkoušejte a napište jestli vám taky chutná
Mám starou troubu tak nevím jak to funguje u horkovzdušné trouby,ale třeba poradí někdo jiný,kdo s tím má zkušenosti.
Za bodíky děkuji a vyzkoušejte a napište jestli vám taky chutná
4. 11. 2012 21:24
Chlebík se mi jeví jako výborný a ráda bych ho upekla. Stejně jako Majdulka mám dotaz ohledně "paření" trouby. Khase, můžeš nám to prosím podle sebe nebo originální rady více popsat? Děkuji pěkně a za chlebík posílám 5. bodík
4. 11. 2012 21:13
Můžu se zeptat na to zapaření trouby? Jak se to dělá? nejdřív vyhřeji na požadovanou teplotu a pak jen nastříkám vodu.....? Díky moc- a pečete na klasiku nebo můžu i horký vzduch? Co by to udělalo s tou párou? Díky za každou radu
4. 11. 2012 19:18
Khase,ty a Roman,jste dva velikani-uzasne!!
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 1 hodinou
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 1 hodinou
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 3 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 5 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno před 15 hodinami
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39
Právě bylo uvařeno:
Vepřová bratislavská plec
Cikitaka uvařila před 1 hodinou
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
adamustonik uvařila před 1 hodinou
Hrníčkový ovocný koláč
Kveta58 uvařil před 1 hodinou
Čajové věnečky
AryKlofan188 uvařila před 2 hodinami
Smetanové kedlubny na sladkokyselo
Marie65 uvařila před 3 hodinami
Kynuté těsto na štrúdl
Sei uvařila před 4 hodinami
Meruňkový makovec
Petra Dvor. uvařila před 4 hodinami
Jarní křupavý salát
clova uvařila před 15 hodinami
Sváteční koláčky
hkleslova@seznam.cz uvařil před 16 hodinami
Vepřové na žampionech, kari a smetaně
RenKa73 uvařila před 18 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Za chléb a pečivo platíme stále více. Jak je uchovat co nejdéle v dobrém stavu. Jak je skladovat a předcházet plesnivění
Lámete si hlavu s vánočními dárky pro své blízké? Už nemusíte, ukrývají se přímo ve vaší kuchyni
Jak tvarovat chlebové těsto. S videonávodem je to snadné
Další recepty
Tématické fráze: roman vaněk recepty roman vaněk vaněk recepty roman vaněk kuchařka recepty recepty roman vaněk recepty vaněk roman vaněk kuchařka roman vaněk chleba vaněk kuchařka recepty od vanka roman vaněk nový pořad vaněk roman vaněk jak zapářit troubu vaněk chleba roman vaněk recept kuchař vaněk chleba z trouby kuchařka od vaňka roman vaněk chléb
Suroviny: mouka hladká pšeničná, mouka žitná, ocet, sůl, droždí čerstvé, kmín celý, voda
Chleba podle Romana Vaňka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mNPn
43 názorů