Žampiony zavařené na sladkokyselo
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 967 kJ / 231 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 0,30 g |
Tuky | 0,50 g |
Vláknina | 0,25 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 8,01 g |
Sůl | 20,00 g |
Sacharidy | 56,25 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
STARÝ RECEPT PRO ZAJÍMAVOST:
Žampióny v octě - recept firmy MUDr. Bareš a PhDr. Tyl (1905-1948) Jevíčko na Moravě:
Mladé, bílé, pěkné žampióny odkroj ze stopky a vkládej do studené vody, do níž jsi dala několik kapek citronové šťávy. V ní je nechej močit asi hodinu. Pak je vlož ještě do jiné čisté vody. Do kastrolu dej 1 díl vody, 2 díly octa a soli, do toho vhoď žampióny a nechej přejít několik varů. Odstavené dej sběračkou na síto, prolij studenou vodou a dávej do sklenic. Zvlášť uvař vinný ocet: do 3/4 l octa dej 1/4 l vody, trochu soli, málo kmínu, tymiánu, bobkový list, kousek citr. kůry. Až se vše povaří, přeceď a zchladlé nalévej do sklenic se žampióny. Tyto musí být zaplaveny. Sklenice ovaž papírem a dej na 5-6 minut do páry.
Doplňuji: V době tzv. první republiky a ještě krátce po 2. světové válce se vyráběl a prodával ocet 2%, později i 4% a pokud by někdo chtěl podle tohoto receptu zavařovat, množství se musí přepočítat na dnešní 8% ocet.
Nálev je podle J. Burdy z Jablonce - vítěze několika ročníků soutěže "Nejchutnější houby v kyselých nálevech"
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
27. 9. 2019 17:35
Jikotka: Moc děkuji za milý komentář! Já jsem ty žampiony zkoušela poprvé předloni, udělala jsem 2 skleničky na zkoušku. Loni jsem jich už udělala víc a letos už mám naloženo také. Jsem opravdu ráda, když někomu recept poslouží a za každé sdělení o tom jsem vděčná! Takže opravdu moc děkuji a zdravím!
27. 9. 2019 13:24
Děkuji za dobrý nápad naložit žampionyvčera večer jsem byla honěná mlsnou,tak jsem malou skleničku otevřela a moc jsem si pochutnala...Určitě si žampionů naložím víc,protože do lesa už se nedostanu a tohle je velice dobrá náhrada lesních hub...
23. 9. 2019 23:52
casino: Moc vám děkuji za zprávu. Jsem ráda, že se, jak vidět z vašeho komentáře, zadařilo! Abych pravdu řekla, držela jsem palce vám i sobě, aby vám to chutnalo. (Aby jste mě nesepsul!) Děkuji vám za vyzkoušení a mám radost, že se zadařilo! A pokud vám chutnají houbičky už teď, tak si dejte, to je přece nejdůležitější, když něco kuchtíme, aby to chutnalo. (Pokud vám zbyl nálev, zavařte nějakou zeleninu, receptů je tady spoustu, škoda ho vylít.) Moc zdravím!
23. 9. 2019 23:32
Prve jsem to blbě spočítal celkem jsem zpracoval pouze 5kg žampionů!
Nálevu bylo ze tří dávek (a ještě hodně zbylo)
Nic jsem neloupal...
Blanšíroval jsem přímo v nálevu (slazeném pouze cukrem)...
Malé houbičky byly vcelku, větší půlené, velké čtvrcené bez nožek, nožky nakládané zvlášť...
Nic jsem nechladil a houby ve sklenicích jsem zlehka utlačil (toto nelze přehnat, houby se zase vrátí)...
Do sklenic tedy plnil ještě horké houby, zalil horkým nálevem (slabé deci na 350ml sklenici), vložil do horké vody a sterilizoval 20 minut při 80°C a myslím, že to nelze přehnat - houby byly furt tak akorát, jako když jsem je chutnal po povaření v nálevu, ještě před sterilizací...
Jednu sklenku jsem dnes otevřel - po všech stránkách je OK
Trošku mám obavy, zda po šesti týdnech to příliš nezmění chuť...
No, setrváme v očekávání a 10. listopadu uvidíme, že
Nálevu bylo ze tří dávek (a ještě hodně zbylo)
Nic jsem neloupal...
Blanšíroval jsem přímo v nálevu (slazeném pouze cukrem)...
Malé houbičky byly vcelku, větší půlené, velké čtvrcené bez nožek, nožky nakládané zvlášť...
Nic jsem nechladil a houby ve sklenicích jsem zlehka utlačil (toto nelze přehnat, houby se zase vrátí)...
Do sklenic tedy plnil ještě horké houby, zalil horkým nálevem (slabé deci na 350ml sklenici), vložil do horké vody a sterilizoval 20 minut při 80°C a myslím, že to nelze přehnat - houby byly furt tak akorát, jako když jsem je chutnal po povaření v nálevu, ještě před sterilizací...
Jednu sklenku jsem dnes otevřel - po všech stránkách je OK
Trošku mám obavy, zda po šesti týdnech to příliš nezmění chuť...
No, setrváme v očekávání a 10. listopadu uvidíme, že
22. 9. 2019 17:02
casino: Budu držet palce ať se vše zadaří a ještě víc palců, aby to po uležení chutnalo. To odležení je důležité, protože jak v okurkách, zelenině, tak i v houbách po zavaření probíhá zajímavý proces prolínání chutí, jednou je to sladké až běda, jindy slané jako čert a jindy kyselé jako obličej manželky, když jí muž nepřinese dost velkou výplatu. Nakonec se to srovná. Proces trvá asi 6 týdnů a nevyplatí se být netrpělivý, protože následuje zklamání. (Nebudu říkat odkud to vím, to se snadno domyslíte ) Ale vy to asi víte, tak se omlouvám, že jsem to napsala. Přeji hodně úspěchů a zdravím!
22. 9. 2019 14:04
Nechal jsem si koupit kilo hub...
Když mi z toho vyšly 4 masovky po 350ml, tak ač tam nerad nakupuji jsem se vypravil do L.... a vykoupil posledních 8kg po 56,-
No, nekupte to, asi nějaká akce, že
(koment bude následovat posléze)
Když mi z toho vyšly 4 masovky po 350ml, tak ač tam nerad nakupuji jsem se vypravil do L.... a vykoupil posledních 8kg po 56,-
No, nekupte to, asi nějaká akce, že
(koment bude následovat posléze)
15. 9. 2019 20:05
casino: Nevím, jestli se ještě velké kostky vyrábějí, ale mívaly tvar krychle. Ty měly těch 10 g, ale běžný kostkový cukr má tvar kvádru o čtvercové základně. Přepočet se týká těch běžných "malých" kostek, to je 1 kostka = cca 5 g. Čili v případě tohoto receptu, kde je celkem 7 ks sladidla můžete použít 35 g cukru. Snad "baba poradila"? Zdravím!
15. 9. 2019 19:49
MamlajdaD: Eja57:
Ptám se proto, že jsem našel i toto - patrně není kostka jako kostka
velká kostka cukru je 10 g,
malá kostka cukru je 5 g,
https://www.zbynekmlcoch.cz/texty/pocty-prislovi-v...
No a včíl raď kočičko, raď pejsku
Ptám se proto, že jsem našel i toto - patrně není kostka jako kostka
velká kostka cukru je 10 g,
malá kostka cukru je 5 g,
https://www.zbynekmlcoch.cz/texty/pocty-prislovi-v...
No a včíl raď kočičko, raď pejsku
15. 9. 2019 18:31
magdalenka: Máš to pěkné, ty václavkové recepty, jsi pilná jako včelička. Jeden recept lepší, než druhý, na mou duši. Co já bych dneska za to dala, kdybych měla možnost si nasbírat košík václavek! Tak se mněj hezky a užij si těch václavek, ať ti tam u vás pořád hojně rostou! Moc zdravím!
15. 9. 2019 18:20
casino: Děkuji za komentář. Pokud se týká sladidel - všeobecně je vžité, že 1 sachari sladí tolik, jako 1 kostka cukru. No a protože 1 kostka cukru váží 5 g (některé zdroje uvádějí ale i 4 g), tak je přepočet na použití cukru snadný. Za ostatní rady děkji. Zdravím!
15. 9. 2019 15:19
magdalenka: 1 tableta sladidla odpovídá 1 kostce cukru
15. 9. 2019 14:56
casino Možno existuje aj nejaký prepočet sladidla na cukor.
15. 9. 2019 14:50
magdalenka:
No dobře..., ale konkrétně v tomto případě, kolik celkem cukru?
No dobře..., ale konkrétně v tomto případě, kolik celkem cukru?
15. 9. 2019 14:46
casino: celý život zaváram všetko bez umelých sladidiel. Kompóty, uhorky, čalamády, aj huby...
15. 9. 2019 14:44
Pekný deň,
z václaviek robím všetko možné...okrem guláša polievky (aj ako držkovú, aj ako kulajdu alebo na sladko a práve čo ma napadne...), robím šaláty, hubový nákyp, dusím s mäsom, slané koláče, slanú štrúdľu...všetko, kde by som použila šampiňóny alebo lesné huby. Nakladám do octu, ale tých mám teraz aj dvojročné zásoby, tak sa budem brzdiť, ak bude úspešný tohoročný zber. V našich končinách bývajú kvantá, ak nie je sucho. Pre mňa sú lesné huby vzácnosťou, tak som rada aj za (často) podceňované václavky. Mrazničku naplním václavkami (najprv povarím, vychladím a nasáčkujem), obyčajne mi vydržia zásoby do ďalšej jesene, aj teraz mám ešte posledný balíček.
Pre zaujímavosť, námatkove niečo z mojich sem pridaných "václavkových" receptov:
https://www.toprecepty.cz/vyhledavani.php?hledam=v...
z václaviek robím všetko možné...okrem guláša polievky (aj ako držkovú, aj ako kulajdu alebo na sladko a práve čo ma napadne...), robím šaláty, hubový nákyp, dusím s mäsom, slané koláče, slanú štrúdľu...všetko, kde by som použila šampiňóny alebo lesné huby. Nakladám do octu, ale tých mám teraz aj dvojročné zásoby, tak sa budem brzdiť, ak bude úspešný tohoročný zber. V našich končinách bývajú kvantá, ak nie je sucho. Pre mňa sú lesné huby vzácnosťou, tak som rada aj za (často) podceňované václavky. Mrazničku naplním václavkami (najprv povarím, vychladím a nasáčkujem), obyčajne mi vydržia zásoby do ďalšej jesene, aj teraz mám ešte posledný balíček.
Pre zaujímavosť, námatkove niečo z mojich sem pridaných "václavkových" receptov:
https://www.toprecepty.cz/vyhledavani.php?hledam=v...
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno před 7 hodinami
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Právě bylo uvařeno:
Bábovka tvarohová
laura_s uvařila před 27 minutami
Kuřecí mléčná polévka s trhaným masem
MirkaP uvařila před 1 hodinou
Kuřecí nudličky se sušenými rajčaty opékané na másle
MirkaP uvařila před 1 hodinou
Šlehačkové koláčky
Eva-Maria uvařila před 2 hodinami
Bezinkový sirup
Merylas uvařila před 2 hodinami
Kanellbular - skořicové šneky
Ivona1414 uvařil před 3 hodinami
Vepřové na žampionech, kari a smetaně
mafinka888 uvařila před 3 hodinami
Jelení kýta na smetaně
Lucie Hertlova uvařila před 3 hodinami
Kuřecí stehna pečená s rýží z jednoho pekáčku
Petaja uvařila před 4 hodinami
Polévka s kapáním
JanaBerckova uvařila před 4 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Živáňská pečeně na plechu: Dokonale šťavnatý mix chutí a vůní je jednoduchý na přípravu a nenáročný na nádobí
Ženy v rámci hubnutí jedí málo, překvapuje odborník na výživu Pavel Suchánek. Chce to hlavně přidat bílkoviny, radí
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Další recepty
Tématické fráze: zavařování žampionů nakládání žampionů zavarovat žampiony houby na sladkokyselo zavarovani hub na sladkokyselo recepty ze zavařených žampionů sladkokyselo nálev zavařování žampiony zavarovane houby v na sladkokyselo žampióny zavarovani recept naložené žampiony bez zavaření žampiony do sklenice žampiony ve sklenice jak nalozit žampiony do soli nakládání žampionů nálev nakládání podobné žampionu zavareny houbicky žampiony nálev nalev na žampiony vaclavky na sladkokyslo
Suroviny: žampióny, sůl, ocet, houby, voda, ocet, bobkový list, koření hřebíček, koření nové koření, pepř, semínka hořčičná, koriandr, spolarin, cukr, sůl
Žampiony zavařené na sladkokyselo
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/w34z
33 názorů