Pravidelná a vyvážený konzumace ryb vám zlepší celkové zdraví
Ryby by měly být součástí vyváženého jídelníčku každého z nás, protože obsahují řadu prospěšných látek. Skvělé kousky najdete jak v moři, tak i ve sladkovodních vodách, a tak si z pestré škály vybere každý.
Zdravotní přínosy ryb
Pravidelná a vyvážená konzumace ryb přináší řadu zdravotních benefitů. Ryby jsou významným zdrojem kvalitních bílkovin, omega-3 mastných kyselin, vitaminu D a minerálů, jako je selen a jód. Pravidelná konzumace ryb je spojována se sníženým rizikem srdečních onemocnění, podporou zdraví mozku a očí a snížením zánětů v těle. Kromě toho se také může zlepšit duševní zdraví,
Nejoblíbenější recepty
Ryby lze připravovat různými způsoby včetně pečení, smažení, vaření, grilování, dušení a marinování. To nejlepší, co můžete udělat s rybou, je nepřebít kořením její unikátní chuť. Mezi nejoblíbenější druhy ryb ke grilování, pečení či opékání patří zejména losos, treska, candát či pstruh. Ze sardinek či tuňáka si připravíte výbornou pomazánku a makrela chutná nejlépe uzená. Na Vánoce pak rozhodně nesmí chybět smažený kapr.
Tip: Pokud máte rádi ryby a nevadí vám ani syrové, rozhodně vyzkoušejte sushi.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Ucha je tradiční rybí polévka pocházející z Ruska. Připravuje se z mnoha druhů lososovitých nebo treskovitých ryb,přidává se do ní kořenová zelenina, brambory, koření. Existují tři základní druhy této polévky. Bílá se připravuje z dravých ryb, černá z kaprovitých a červená z lososa a jesetera. Od naší rybí polévky se liší tím, že se nezasmažuje a je pouze čirá.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Surimi je tradiční japonský pokrm, který se připravuje z ryb. Nejčastěji se dělá z masa tresky a štikozubce obecného, někdy se přidává maso z mořských štik nebo mořských úhořů. Maso se mele, louhuje a suší, aby z něj vznikla pasta, které se pak různě modeluje. Surimi pasta je bez chuti, proto se používají dochucovadla.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Sardinka obecná je nejznámější mořská ryba. Má velký hospodářský význam. Sardinky se prodávají v konzervách, nicméně pod obchodním názvem "Sardinky" může být i dvacet druhů různých ryb. Ze sardinek se připravují často pomazánky, ale jsou výborné i přímo na chlebu s máslem, ozdobené cibulí. Můžeme jimi zdobit chlebíčky. Sardinky jsou významným zdrojem vitaminu D, omega 3 mastných kyselin, bílkovin a vápníku. Čerstvé sardinky můžeme i zapékat.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Kroketa je malý kousek pokrmu, připravený z masa, ryb, ale nejčastěji z brambor. Výchozí surovina je buď drobně nakrájená, nastrouhaná nebo namletá. Z bramborového těsta formujeme válečky, ochutíme je žloutky a kořením, obalíme ve šlehaných vejcích a ve strouhance. Smaží se ve vyšší vrstvě oleje, a podávají se jako příloha k masům.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hořčičný dip se semínky
Přidáno před 1 hodinou
Jahodový koláč se skořicovou drobenkou
Přidáno před 2 hodinami
Lososová frittata
Přidáno před 3 hodinami
Křenový dip
Přidáno před 20 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 22 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 22 hodinami