Pravidelná a vyvážený konzumace ryb vám zlepší celkové zdraví
Ryby by měly být součástí vyváženého jídelníčku každého z nás, protože obsahují řadu prospěšných látek. Skvělé kousky najdete jak v moři, tak i ve sladkovodních vodách, a tak si z pestré škály vybere každý.
Zdravotní přínosy ryb
Pravidelná a vyvážená konzumace ryb přináší řadu zdravotních benefitů. Ryby jsou významným zdrojem kvalitních bílkovin, omega-3 mastných kyselin, vitaminu D a minerálů, jako je selen a jód. Pravidelná konzumace ryb je spojována se sníženým rizikem srdečních onemocnění, podporou zdraví mozku a očí a snížením zánětů v těle. Kromě toho se také může zlepšit duševní zdraví,
Nejoblíbenější recepty
Ryby lze připravovat různými způsoby včetně pečení, smažení, vaření, grilování, dušení a marinování. To nejlepší, co můžete udělat s rybou, je nepřebít kořením její unikátní chuť. Mezi nejoblíbenější druhy ryb ke grilování, pečení či opékání patří zejména losos, treska, candát či pstruh. Ze sardinek či tuňáka si připravíte výbornou pomazánku a makrela chutná nejlépe uzená. Na Vánoce pak rozhodně nesmí chybět smažený kapr.
Tip: Pokud máte rádi ryby a nevadí vám ani syrové, rozhodně vyzkoušejte sushi.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Jikry jsou samičí pohlavní buňky, vajíčka ryb. Mořské ryby produkují plovoucí jikry, sladkovodní je kladou na dno nebo na nějaký substrát. Jikry bývají často součástí surovin při vaření rybích polévek.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Grundle jsou malé rybičky, většinou mřenky, které odjakživa patřily k vodě a podávaly se v rybích restauracích. Připravovaly se celé na oleji nebo na másle, a celé se také jedly. Smažily se i v trojobalu a podávaly s bramborovým salátem. Protože mřenek kvůli znečištěné vodě značně ubylo, používají se dovezené drobné mořské ryby, např. sardinky, které se připravují stejným způsobem. Mražené se obalí v mouce a koření, a poté se tepelně upraví.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Carpaccio je naložené hovězí maso, případně tuňák nebo losos. Maso je nakrájené na plátky silné jako list papíru, polité panenským olejem, okořeněné pepřem, solí a posypané parmezánem. Ke zdobení se používají lístky petržele a plátek citronu.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Bouillabaisse je francouzská polévka z místních ryb a mořských plodů. Musí obsahovat nejméně 3 druhy ryb, a nesmí v ní chybět koření. Podává se v horkých talířích, vyložených opečeným chlebem. Tato polévka nahradí i hlavní jídlo.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 6 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 6 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 9 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 13 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38