Vídeňský bramborový salát překvapí svou chutí. Poradíme, jak ho připravit, aby měl správnou konzistenci a výtečně chutnal
Vídeňský bramborový salát je zcela jiný než ten typický salát s majonézou, na který jsme v mnoha domácnostech zvyklí. I tento chutná dobře, ale jeho chuť pro nás může být zpočátku překvapivá. Pokud nám ale jednou zachutná, rádi se k němu budeme vracet.
Na vídeňský salát je důležité mít k dispozici správné brambory, červené jsou úplně nejvhodnější. Dále je třeba při jeho přípravě dbát na to, aby vývar i brambory byly horké - jen tak totiž získá salát tu správnou konzistenci a opravdu si na něm pochutnáme. A nezapomeneme si připravit čerstvou pažitku a červenou cibuli.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat vídeňský bramborový salát
- Připravíme si 750 g brambor (typ A, nejlépe červené), 200 ml hovězího vývaru (nebo zeleninového vývaru, či pouze vývar uvařený s bujonem), 2 střední červené cibule, 2 lžíce oleje, 2–3 lžíce jablečného octa, 1 lžíci hořčice, čerstvou pažitku, sůl, a černý pepř.
- Cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo, pažitku nakrájíme najemno.
- Obojí dáme do misky, osolíme, opepříme, přidáme ocet a hořčici. Smícháme a necháme odstát.
- Mezitím dáme vařit brambory ve slupce, po uvaření je oloupeme.
- Připravíme si horký vývar do mísy, do něho vkládáme plátky nebo kostičky z čerstvě uvařených horkých brambor.
- Přidáme cibuli s pažitkou a společně opatrně promícháme, salát získá krémovější konzistenci.
- Můžeme ho podávat třeba s řízkem.
S postupem poradí názorné video:
Vídeňský bramborový salát
Hořičici zvolíme takovou, jakou máme nejraději. Pokud chceme použít obyčejnou plnotučnou hořčici, můžeme alespoň část nahradit chuťově výraznější hořčicí dijonskou. Když salát připravíme den před plánovanou konzumací, dobře se rozleží a bude ještě lepší.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 2 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 2 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 4 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 8 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 21 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Přečtěte si Zobrazit více
Vývar z masa a kostí je základem polévek i omáček. Jak uvařit ten nejlepší vývar
Jaké maso se hodí na řízky a jak ho připravit na smažení? Držíme se jednoduchých rad našich babiček
Vývar, ať už zeleninový nebo masový, dovede vylepšit různá jídla a určitě se v kuchyni neztratí. Hodí se nejen do polévek a omáček
Komentáře