Jak upéct domácí rohlíky. Křupavé a přitom uvnitř vláčné pečivo dá naší snídani nový rozměr
Výborné rohlíky jsou skvělé nejen k snídani, ale i na svačinu nebo k večeři. Když je upečete podle našeho receptu, zaručeně vám dlouho doma nevydrží a budou rozebrané než se nadějete. Nejlepší jsou čerstvé, ale pokud byste chtěli péct rovnou větší dávku, snadno je zmrazíte a po vytažení budou také chutnat výtečně.
Co si připravit na domácí rohlíky
Domácí rohlíky jako z pekárny
Název je trochu zavádějící, protože tyto rohlíky jsou ještě lepší než z pekárny. Vyzkoušejte a ochutnejte.
- Na základní dávku stačí jen několik základních surovin. Připravte si 500 g hladké mouky, 60 g změklého másla, 250–270 g vody, 1 lžičku cukru, 2 rovné lžičky soli a 10 g droždí. Na potření povrchu ještě 1 vejce a trochu mléka, na posypání mák (nebo kmín a sezamové semínko).
- Do mísy dejte mouku a k jejímu kraji sůl. Do mouky udělejte důlek a do něj nalijte vlažnou vodu, přidejte cukr a droždí. Nechte vzejít kvásek.
- Pak přidejte změklé máslo a zadělejte těsto. Při pokojové teplotě bude potřebovat ke kynutí asi hodinu.
- Pak ho přendejte na vál a rozdělte na stejné kousky. Vytvořte z nich trojúhelník a srolujte od nejširší části až ke špičce. Podívejte se, jak rohlíky správně tvarovat.
- Vytvořené rohlíky rovnejte na plech s pečicím papírem a nechte ještě cca 20–30 minut dokynout.
- Pak potřete vajíčkem rozmíchaným s troškou mléka a posypte mákem.
- Pečte asi 12–17 minut při teplotě 220 °C. Takto je to jednoduché a rychlé.
Před pečením rohlíků doporučujeme zhlédnout následující video, postup pak pro vás bude ještě snazší.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí karlovarské rohlíky
Přidáno před 2 hodinami
Placičky s kopřivami
Přidáno před 5 hodinami
Dalamánkové bagety
Přidáno před 6 hodinami
Domácí marshmallow
Přidáno před 9 hodinami
Trhané kuřecí maso s rajčaty a paprikovou omáčkou
Přidáno před 10 hodinami
Salát z pečených paprik na balkánský způsob
Přidáno před 11 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak rychle nechat změknout máslo? Máme pro vás tři osvědčené vychytávky
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Holka u plotny radí: Valašská kaše pápěnka je vylepšenou verzí obyčejné krupičky. Dokonalou chuť zajistí jeden krok navíc
Komentáře