Vaříme z rajčat: Jak udělat pravé domácí sugo a jak červené plody správně usušit?
6. 7. 2021 Vaření
Šťavnatá a červená rajčata jsou nositeli léta, a prestože jsou skvělá i syrová, třeba jako součást salátů, dají se výborně tepelně zpracovat do nejrůznějších podob. Máte-li svou zahrádkovou nebo balkónovou úrodu, poradíme vám, jak ji zpracovat. Dnes si povíme, jak vyrobit domácí sušená rajčátka a pravé sugo.
Rajčatová sezóna
Proč jíst rajčata? Jsou dietní, plná vitamínů B, C a E a provitamínu A a obsahují také barvivo lykopen, díky němuž se člověk lépe opaluje. Zároveň jsou, zejména v syrovém stavu, velmi svěží a vhodná do salátu. Tato zelenina, u které se nicméně dlouhé roky vedou spory o tom, zda není spíše ovocem, k létu prostě patří po všech stránkách. A protože nakrájet a přihodit do salátu je jistě umíte, připravili jsme si pro vás několik inspirativních nápadů, jak jinak se rajčata dají zpracovat. Keřík s červenými plody má totiž na zahrádce nebo třeba i na balkóně skoro každý!
Mohlo by vás zajímat
Domácí sušená jablíčka
Sušená rajčata jsou naprosto dokonalá věc. Vydrží dlouho, a tak si můžete z letní úrody vyrobit bohaté zásoby na zimu. Hodí se nejen do salátů, ale také do těstovin nebo třeba do slaných palačinek a skvěle poslouží jako náplň nakládaných hermelínů. Perfektní je kombinace nakládaných rajčat s lučinou nebo jiným krémovým, méně slaným sýrem - sušená rajčata jsou totiž dost slaná sama o sobě. Jak je vyrobit? Rozhodně se bude hodit sušička, ale je možné použít i horkovzušnou troubu. Rajčata stačí zbavit stopky, omýt a usušit, rozkrájet na poloviny (větší kusy klidně na měsíčky), z obou stran řezu dobře nasolit, a pak dát právě buď do sušičky, anebo do trouby na mřížku. V sušičce sušte při teplotě mězi 55 a 80°C 5 až 8 hodin, v troubě sušte při teplotě 70°C 8 až 12 hodin, ideálně přes noc. Sušená rajčata můžete uchovat buď v přirozeném stavu, nebo je naložit do různým kořením ochuceného oleje. Jak na to? Zkuste třeba tento recept:
Pravé sugo
Sugo pomodoro je italský výraz pro rajskou omáčku. Raději ale řekněme rajčatovou, neboť v české kuchyni si pod názvem rajská představíme červenou hladkou omáčku s plátkem hovězího, případně s plněnou paprikou, a šesti houskovými knedlíky. V Itálii je ale sugo základ, který se dává na pizzu předtím, než se na ni nakladou další suroviny jako šunka, olivy nebo sýr. Případně se ze suga vyrábí omáčky na těstoviny. To poslední se hodí - sugo totiž můžete vyrobit doma, zavařit jej, a pak jej celoročně používat všude tam, kam byste jinak dali kupovaný protlak. Sugo z vlastních rajčat bude co do chuti i vůně rozhodně lepší, tak neváhejte! Zároveň sugo můžete použít i samostatně jako hotovou omáčku, případně do něj při ohřívání přidat restované maso. Záleží to na tom, jak moc rajčatové, nebo naopak jak moc bylinkami dochucené si ho vyrobíte. Připravte si jej podle receptu inspirovaného odborníkem na slovo vzatým - šéfkuchařem Emanuelem Ridim, ale mějte na paměti, že poměry surovin můžete upravovat podle sebe. Náš tip! Kromě bazalky můžete přidat také tymián nebo třeba oregano.
Rajčata jsou vynikající také na zapékání. Pokud je dáte na plech samotná jen s bylinkami, mohou být skvělou přílohou ke grilovanému masu. Výborná je kombinace rajských jablek a brambor nebo rajčat a kuřecího masa. Směsí sýra a rajčat se dá naplnit vydlabaná cuketa - et voilá! Máte výživnou letní večeři pro vegetariány. Možností je ale mnohem víc - počkejte si na příští díl seriálu Vaříme z rajčat!
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Chyby při tvoření studeného pohoštění: Dbejte na kvalitu a čerstvost surovin
Myslet je potřeba mimo jiné i na to, že nakrájené ovoce na tácech začne během chvíle hnědnout. Pomůžete mu nejlépe tím, že z něj připravíte ovocný… Číst více
Časté chyby při přípravě pomazánek: Dbejte na čerstvost a nekombinujte mnoho surovin
Příprava pomazánek je velmi snadná. Ale tak jako u všeho, i zde je potřeba se vyhnout zásadním chybám, kvůli kterým byste si na pomazánce… Číst více
7 nezdravých kombinací: Proč byste neměli dávat do čaje mléko a potírat toust marmeládou
Ráno čerstvý toast s marmeládou a večer pořádný… Číst více
Co vysadit na jednom záhonku? Máta je skvělý parťák k bramborům, česnek chrání před plísněmi a rajčatům to vedle okurek nesvědčí
Někdy bývá zahradničení trochu metodou pokus-omyl… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Valašská kaše pápěnka je vylepšenou verzí obyčejné krupičky. Dokonalou chuť zajistí jeden krok navíc
Zdeněk Pohlreich v průběhu let: Od kuchařského učně až po televizní hvězdu a špičkového šéfkuchaře
Vejce na obláčku: Lehoučkou snídani z jedné ingredience zvládne i začátečník
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 1 hodinou
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 1 hodinou
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 3 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 8 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 20 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38