Polské krówki: Legendární polské karamelky miluje celý svět. Jak si je udělat doma?
15. 8. 2022 Vaření
Milovali jste v dětství ze všech bonbonů nejvíc karamelky? Tyto bonbonky vonící zkaramelizovaným cukrem zjemněné mlékem se vyrábějí v různých zemích. Sláva polských krówek však překročila hranice vlasti. Žvýkací bonbony se strakatou kravičkou na obalu jsou totiž známé a oblíbené po celé Evropě.
Karamelky z celého světa
Karamel je jednou z nejoblíbenějších cukrářských hmot. Výrobek vzniklý pražením cukru má mnoho podob, ten čirý se používá místo polevy, přidáním mléka či smetany a másla vzniká jemný mléčný karamel, který je dokonalou náplní do mnoha zákusků. Když se nechá ztuhnout a nakrájí se na kostičky, vznikají jedny z nejpopulárnějších bonbonů světa - karamely. Bonbony známé jako toffee jsou oblíbené v Rakousku i ve Velké Británii, nejvíc se však jimi proslavilo Polsko. Místní karamelky mají i svůj vlastní název krówki a výjimečné jsou pro svou specifickou chuť, vláčnost a množství příchutí.
Mohlo by vás zajímat
Karamelky s kravkou na obale
Krówki se vyrábějí z cukru, mléka a másla. Vzhledem k tomu, jak málo surovin je k výrobě krówek potřeba, je dobré, aby byly kvalitní, na čemž si nejznámější výrobci zakládají a nepřidávají do krówek žádná barviva ani umělá dochucovadla. Výroba krówek je snadná, ingredience se jen smíchají, povaří za vysoké teploty a pak se směs vylije na studenou plochu, kde se nechá ztuhnout. Ztuhlá hmota se poté nakrájí na kostičky, které se balí do papírků, na kterých je obvykle obrázek strakaté holštýnské krávy. Ostatně i slovo krówka v polštině znamená malá kráva.
Krówki se vyrábějí po celém Polsku a existuje mnoho značek těchto bonbonů. Nejčastěji mají karamelky vanilkovou příchuť, mohou však být i čokoládové, s oříšky nebos arašídovým máslem. A dokonce se vyrábějí i ze sójového mléka pro ty, kteří kravské mléko nemohou nebo nechtějí konzumovat. Ať už jsou odkudkoliv, vždy je krówkám společné, že jsou na povrchu tvrdé a křupavé, zatímco uvnitř jsou lehce tekuté. Aby toho nebylo málo, v Polsku koupíte i speciální čokoládu, velikosti velké Milky, s příchutí těchto bonbonů. Ostatně, podívejte se do galerie, jak čokoláda vypadá.
Na krówkách si pochutnáváme již 100 let
Polské krówki se hodně podobají mnoha stejným bonbonům vyráběným po celém světě. Zásluhy na vynálezu pollských krówek se ovšem připisují rodině Pomorských z Poznaně. Roku 1921 totiž Feliks Pomorski založil továrnu na cukrovinky. Vyráběl téměř 200 druhů cukrovinek, největším hitem se ale staly poloměkké karamelky krówki.
Karamelky si udržely oblibu i během války. Jejich výroba byla snadná, navíc se i těchto chudých časech daly sehnat suroviny na jejich výrobu, proto si jimi lidé proto rádi osladili život v těžkých válečných časech. Cukrářská společnost „L. Pomorski a syn“ tak s výrobou krówek pokračovala i poté, co byli nacisty vyhnání do do Milanówku u Varšavy. Podle stále stejné receptury se krówki vyrábějí již více než 100 let a recepty na ně se dědí z generace na generaci. Výrobců přibylo, ale krówki Pomorski seženete dodnes.
Mohlo by vás zajímat
Recept na pravé polské krówki
Pokud máte do Polska daleko, můžete si jednoduše připravit domácí krówki podle originálního receptu. Jak na to? Budete potřebovat: 150 g másla, 200 ml smetany ke šlehaní, 200 g cukru, (pro tvrdé krówki přidejte 100-150 g cukru), vanilkový cukr nebo dřeň z vanilkového lusku a máslo na vymazání formy.
Postup: Máslo dejte do hrnce, přidejte cukr a zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Hrnec použijte větší, protože směs bude během vaření bublat a může prskat. Přidejte smetanu a rozkrojený vanilkový lusk. Za stálého míchání zahřívejte, dokud nevznikne hustá směs. Vyjměte z ní vanilkový lusk, přelijte směs z hrnce do mísy a míchejte, dokud mírně nevychladne. Nalijte ji na máslem vymazaný plech a nechte vychladnout. Po vychladnutí směs nakrájejte nožem namočeným ve studené vodě a ihned si můžete pochutnávat na sladkých karamelkách.
Zdroje informací:
Dobreskladniki.wp.pl
Krowki-pomorski.pl
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Není nad domácí zabijačku. Jaké dobroty z vepřového masa a vnitřností si můžete připravit v bytových podmínkách?
Jaké dobroty si můžeme připravit sami? [assetPageTips:857] Ovar Hlavu, lalok, plec, jazyk nebo kus krkovice vložíme do vroucí osolené vody s celým… Číst více
Zabíjačkové pochoutky aneb to nejlepší, co můžete na zabíjačce ochutnat
Zabíjačka je práce na celý den a mnohdy se pokračuje i den následující. Není divu, je potřeba zpracovat celé prase a to nějaký čas zabere. Znáte… Číst více
Tradiční zabijačka má svůj řád a pravidla: Krev má míchat benjaminek rodiny a mozeček připadne jako odměna mistru řezníkovi
Už jste někdy byli na zabijačce? Zažít tu… Číst více
12 nejbizarnějších jídel Ládi Hrušky: Smažená tlačenka nebo tatarák ze špekáčků jsou jen slabý začátek
Láďa Hruška není žádný šéfkuchař, ale přesto… Číst více
Zabijačkové hody 2023: Kam se v Praze a v jejím okolí vydat na nejlepší jitrničky, prdelačku a tlačenku
Zima již od dávných dob patří zabijačkám. Jsou… Číst více
Poctivá tlačenka jako od mistra řezníka: Základem je správné ochucení a kvalitní vývar z kůží a nožiček
Někdo na zabijačce nejvíc miluje jitrnice a… Číst více
Mezinárodní den pečeného selete
Samotnému pečení předchází nutné plánování a příprava. Sele se nakládá do nálevu, který může být například se svařené slané vody, do které se přidá… Číst více
Jako silvestrovské pohoštění můžete připravit ovar. Jeho výhodou je, že to zvládnete i v panelákovém bytě
Ovar může být tučnější nebo libovější podle použitých částí vepřového masa. Na libovější připravíme jazyk, plec nebo krkovici, tučnější je hlava,… Číst více
Vepřové nožičky jsou delikatesa, o kterou bývá na zabijačce rvačka. Předvařené a dokřupava upečené chutnají fantasticky
Jak správně vařit prasečí nožky? Spodní část… Číst více
Pravda o sádle: Výživová specialistka vysvětluje, proč se tuků nemáme bát a jak je to s neslavným cholesterolem
Sádlo se na několik let ocitlo v nemilosti… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Báječná Paní Walewská: Vyzkoušejte polský moučník pojmenovaný po milence Napoleona
Holka u plotny radí: Valašská kaše pápěnka je vylepšenou verzí obyčejné krupičky. Dokonalou chuť zajistí jeden krok navíc
Ceny potravin v Polsku: Kilo kuřete za 52 Kč, chleba za 34 a máslo za 40 korun dělají z našich severních sousedů nákupní ráj
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 8 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 9 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 11 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 15 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38