Staročeské placky lokše jako dokonalá přílohou k huse, kachně i ke kuřeti. Jsou levné, dobré a příprava je snadná
9. 11. 2022 Vaření
K pečené huse nebo kachně tak nějak neodmyslitelně patří zelí a knedlík. Co ale protentokrát vyzkoušet trochu jinou přílohu? Bramborové placky lokše jsou na přípravu jednodušší než knedlíky, nemusíte se bát, že se rozvaří, a potřené husím sádlem chutnají přímo božsky.
Placky naslano i nasladko
Pokud vám název lokše nic neříká, tak vězte, že jde vlastně o obyčejné bramborové placky. Na Slovensku jsou tradiční přílohou nejen k pečeným husám, hlavně těm, jimiž se proslavilo slovenské město Grob, ale s oblibou se podávají i samotné stočené jako palačinky a potřené sádlem, paštikou, s kachními či husími játry se zelím a uzeným masem nebo nasladko třeba s povidly nebo posypané mákem a moučkovým cukrem. Na Slovensku jsou takové lokše i oblíbeným pouličním občerstvením.
Mohlo by vás zajímat
Cesta lokší ze Slovenska na Moravu
Již kdysi dávno se lokše ve své prostě formě dostaly ze Slovenska na Moravu a následně i do Čech. U nás se jim někdy říká patenty, laty, žebrácké placky, magaše, pekáče nebo přesňáky. Výraz lokše se pak naopak někdy na Moravě používá pro široké nudle, jež se přidávají do polévky. I když se názvy různí, vždy jsou to stále stejné dotenka vyválené placky z bramborového těsta.
Přestože dnes jsou lokše tak trochu moderní přílohou, která čím dál tím častěji hlavně na jídelníčku restaurací nahrazuje naše knedlíky, podobné obyčejné placky jen z mouky a vody se u nás pekly snad odjakživa. Slovo pekly je na místě, neboť lokše se na rozdíl od pro českou kuchyni typičtějších bramborových placek nebo bramboráků pouze nasucho opékají.
Úplně prapůvodně se připravovaly jen na rozpáleném kameni, posléze na rozehřátých plátech kamen na dřevo, v současnosti je můžete opéct klidně jen na pánvi se silnějším dnem bez použití tuku. Příprava těsta na lokše je snadná, potřebujete do něj jen brambory, mouku a trochu soli. Občas někde přidávají i vejce, ale není to nutné. Jde tak o klasický jednoduchý a levný pokrm našich předků, který i přes zdánlivou obyčejnost chutná přímo úžasně nejen k huse, ale i samotný.
Jaké brambory na placky?
Základem lokší jsou stejně jako v případě bramborových placek vařené brambory. Je lepší použít nějaké starší, které nejsou moc vodnaté. Nejvhodnější je varný typ C, který obsahuje hodně škrobu. Brambory se klasicky uvaří ve slupce doměkka – mají pak výraznější chuť. Vařit je můžete klasicky ve vodě, ale vhodnější je to na páře, neboť do sebe nedostanou tolik vody. Pak se oloupou a nastrouhají na jemném struhadle. Můžete je i rozmačkat šťouchadlem nebo prolisovat. Na rozdíl od bramborových knedlíků je nemusíte nechávat úplně vychladnout, přesto je však těsto lepší z brambor uvařených den dopředu.
Placky potřebují sádlo
Nastrouhané brambory pak už stačí jen osolit, přisypat tolik mouky, aby se dalo ze směsi vytvarovat těsto a z něj pak vyválet váleček. Na kilo brambor použijte asi 300 g mouky, raději ale méně. Obvykle se používá hladká, najdete ale i recepty s polohrubou nebo hrubou. Během přípravy placek má bramborové těsto tendenci řídnout, můžete tedy případně ke konci trochu mouku přidat. Váleček těsta pak nakrájejte na stejně velké kousky a ty rozválejte na pomoučeném vále na velké, ale tenké placky. Ty opékejte nasucho na rozpálené pánvi dozlatova.
Aby placky nebyly příliš vysušené, na konci se potírají ještě teplé rozehřátým tukem. Nejlepší je husí či kachní sádlo, můžete ale použít i sádlo vepřové nebo máslo. Díky tuku jsou placky vláčnější, pokud je navíc budete podávat k pečené kachně či huse, krásně do sebe nasáknou vypečenou šťávu.
Náš tip: Pokud jste se rozhodli nahradit ke kachně či k huse bramborové knedlíky lokšemi, snadno si je připravíte podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Chyby při tvoření studeného pohoštění: Dbejte na kvalitu a čerstvost surovin
Myslet je potřeba mimo jiné i na to, že nakrájené ovoce na tácech začne během chvíle hnědnout. Pomůžete mu nejlépe tím, že z něj připravíte ovocný… Číst více
Časté chyby při přípravě pomazánek: Dbejte na čerstvost a nekombinujte mnoho surovin
Příprava pomazánek je velmi snadná. Ale tak jako u všeho, i zde je potřeba se vyhnout zásadním chybám, kvůli kterým byste si na pomazánce… Číst více
7 nezdravých kombinací: Proč byste neměli dávat do čaje mléko a potírat toust marmeládou
Ráno čerstvý toast s marmeládou a večer pořádný… Číst více
Co vysadit na jednom záhonku? Máta je skvělý parťák k bramborům, česnek chrání před plísněmi a rajčatům to vedle okurek nesvědčí
Někdy bývá zahradničení trochu metodou pokus-omyl… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na sváteční svatomartinskou husu krok za krokem: Vláčnost masa zajistí pomalé pečení, křupavou kůrčičku pak mléko s medem
Jakou mouku použít na lokše? Oblíbené bramborové placky známe od našich babiček
Bramborové placky se zelím: Upečené v troubě na plechu nedají tolik práce a ušetříme i olej na smažení
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 1 hodinou
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 1 hodinou
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 3 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 8 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 20 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Přečtěte si Zobrazit více
Nové brambory v podzimní kuchyni: Skvělé jsou z popela, opečené na grilu nebo jako základ pro vídeňský bramborový salát
Na čem péct lokše? Placky z bramborového těsta připravujeme pouze ze tří surovin
Jak upéct svatomartinskou husu? Poradíme, jak na to, aby chutnala jako od babičky
Komentáře
10. 11. 2022 09:37