Slepé myši: Na jednoduchou regionální specialitu z Vysočiny stačí jen brambory a česnek, hravě ji zvládne i kuchařský začátečník
19. 4. 2023 Vaření
Máte rádi obyčejná jídla, která jsou hotová za pár minut? V tom případě, pro vás budou slepé myši to pravé. Jde totiž o obyčejné pečené brambory. Výborné jsou se sklenicí kysaného mléka a samozřejmě se hodí i jako příloha.
Specialita z Vysočiny
Pečené brambory zná každý, jen málokdo ale ví, že se jim říká také slepé nebo pečené myši. Pod tímto názvem jsou známé hlavně na Vysočině. V tomto chudém kraji byly brambory hlavní složkou jídelníčku místních lidí. Není divu, že se je snažili přetvořit do co nejchutnější podoby, aby nemuseli stále jíst jen ty vařené. K místním specialitám patří různé bramborové placky, bramboráky nebo škubánky. Brambory se tu pěstují hojně stále a na podzim se zde dokonce pořádají i slavnosti na počest této plodiny, která v minulosti zachránila spoustu lidí od hladomoru.
Mohlo by vás zajímat
Brambory pečené nasucho
Specialita slepé myši je důkazem toho, že ty nejobyčejnější věci mohou chutnat přímo báječně. Brambory nakrájené na plátky nebo na kostičky se vždy pekly na plechu jen tak nasucho. Vylepšením pak bylo po upečení přidat trochu sádla, pokud bylo zrovna k dispozici, nebo dokonce másla. Na dochucení stačil jen česnek – a chudé, přitom i tak vynikající, jídlo bylo na světě.
Pečeným bramborám se na některých místech rovněž říká pečánky nebo pečáky, ty se ale často rovnou pečou na tuku. Jak pokrm ke svému názvu slepé myši přišel, sice není známo, zajímavostí však je, že třeba na Valašsku se slepé myši říká palačinkám zapečeným s tvarohovou nádivkou.
Jak připravit slepé myši?
Půvab pokrmu spočívá v pečení brambor nasucho, což jim dodává speciální chuť a křupavost. A protože brambory jsou v této specialitě základem, je dobré dát si na jejich výběru záležet. Nejvhodnější jsou salátové brambory typu A, které jsou méně škrobnaté, pevnější a při pečení se nerozpadnou. Klidně ale můžete použít klasické přílohové, typ B. Pokud mají brambory hezkou slupku, není nutné ji loupat. Upečené ve slupce budou navíc mít výraznější bramborovou chuť a také se budou lépe vyjímat na talíři. A jak tedy slepé myši udělat?
Budete potřebovat: 1 kg brambor, 4–5 stroužků česneku, 100 g másla nebo sádla (případně olivového oleje pro dietnější verzi) a asi 6 g soli nebo podle chuti.
- Brambory omyjte, případně oloupejte a nakrájejte podélně na čtvrtiny. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C dozlatova a do změknutí.
- Mezitím si utřete česnek se solí a dejte do mísy společně s máslem nebo sádlem. Poté přisypejte do mísy upečené brambory a dobře promíchejte, aby se brambory důkladně obalily tukem a česnekem.
- Hotový pokrm podávejte buď samotný se sklenicí mléka nebo podmáslí, dobře se k němu hodí i zelný salát. Brambory můžete pro vylepšení posypat i strouhaným sýrem. Na ozdobu si hodí rovněž čerstvé bylinky.
Náš tip: Máte rádi pečené brambory a chcete, aby byly ještě křupavější? Zkuste je před pečením obalit ve strouhance. Strouhankové brambory si můžete připravit podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Historie pražských hospod: K Flekům chodili Tyl i Neruda, pivo se tu točí už od patnáctého století
Seriál Zločiny Velké Prahy zavádí trojici… Číst více
Den světlého ležáku
Světlý ležák je nejvíce konzumovaným a nejlépe komerčně dostupným druhem piva na světě. Vyrábí se spodním kvašením v otevřené kvasné kádi při nízkých… Číst více
Utopenci: Poradíme, jak si tuto hospodskou klasiku připravit doma
Utopenci jsou oblíbenou restaurační chuťovkou studené kuchyně, která se podává k pivu. Jedná se o špekáčky s cibulí ve sladkokyselém nálevu. V… Číst více
Ovar s křenem je venkovská klasika. Poradíme s jeho přípravou krok za krokem
Jaké maso je potřeba na ovar? Nejčastěji se používá vepřové koleno, hlava, jazyk, plec a lalok. Uvařené maso obereme, přidáme nastrouhaný křen nebo… Číst více
Zapálená vlastenka, až poté kuchařka. Magdalena Rettigová psala i červenou knihovnu
Kterou kuchařku známe všichni? No přece tu od… Číst více
Vaříme s nejmenšími: Zkuste skvělého mořského vlka jako v MasterChef Junior!
I děti umí kouzlit v kuchyni! A pořad MasterChef… Číst více
K Pinkasům na jedno chodívali i Voskovec s Werichem. Co si tam dáte dnes?
Pražské hospody v dobách své největší slávy… Číst více
Pivnice U zlatého tygra byla druhým domovem Bohumila Hrabala, hostila i Havla s Clintonem
Když se vydáte na procházku do samotného srdce… Číst více
Luxusní opilé dobroty: Jak vařit s vínem a pozvednout tak obyčejná jídla do kulinárního nebe?
Víno není jen lahodný nápoj, ale také skvělá… Číst více
Přepuštěné máslo je čím dál víc populárnější. Říká vám ale něco staročeská surovina šmolc?
To, co si dnes spojujeme hlavně s různými… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
Pečené brambory 10x jinak: V solné krustě budou chutnat jako právě vytažené z popela, s máslem si na nich fantasticky pochutnáme
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 8 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 10 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 10 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 12 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 12 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06
Přečtěte si Zobrazit více
Čemu se říká slepé pečení? Předpečení korpusu z křehkého těsta za pomoci fazolí nebo hrachu
Slepý myši: Tato krajová specialita je hotová během chvilky. Brambory s česnekem jsou prostě neodolatelné
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu
Komentáře
19. 4. 2023 20:34