Josef Maršálek připravil dokonalé muffiny s borůvkami: U jejich pečení moc nepřemýšlejte, žmolky v těstu jsou výhodou, překvapil cukrář
4. 6. 2023 Ostatní
Americká kuchyně je pro mnoho Čechů stále velkou neznámou. Pokud však jde o muffiny, zkušenost s jejich pečením má již velké množství našinců. Jak skvělé „dortíky“ vyrobit co nejlépe, předvedl v novém dílu pořadu Buchty po ránu Josef Maršálek.
Pečení, které chutná všem
Populární cukrář přiznal, že zavděčit se dětem i dospělým zároveň může být i pro něj někdy velmi složité. Podle svých slov má ovšem v rukávu pár trumfů, kterými dokáže potěšit jak mladší, tak starší generaci. Mezi jednu z jeho specialit patří i muffiny s borůvkami.
Mohlo by vás zajímat
Hravá a jednoduchá kuchyně
Jak Maršálek upozornil, mohl by se jeho recept líbit i lidem, kteří mají s vypracováním těsta běžně potíže. Žmolky totiž nejsou na škodu, údajně dodají i lepší chuť. Cukrář také varoval před přílišnou snahou pod dokonalosti. „Musíme si dát pozor, abychom při výrobě muffinů moc nepřemýšleli a nesnažili se dělat těsto moc hladké, dokonalé. Právě o tom americká cukrařina vůbec není,“ upozornil Maršálek. „Je taková hrává, jednoduchá, lehká na přípravu. V kuchyni nikdo moc času netráví,“ dodal.
Muffiny s borůvkami
Na přípravu klasického drobného pečiva v „americkém stylu“ budete potřebovat tyto ingredience: 300 g hladké špaldové mouky, 190 g cukru krupice, 1 citron, 3 g jedlé sody, 2 g soli, 50 g citronové šťávy, 50 g oleje, 2 vejce velikosti M, 300 g tvarohu s jogurtem a 100 g mražených borůvek.
Jak na to?
- Do mísy vysypeme hladkou špaldovou mouku. K ní přidáme všechny sypké suroviny - cukr, jedlou sodu, sůl.
- Všechny ingredience pečlivě promícháme.
- Přidáme „mokré“ suroviny - olej, tvaroh s jogurtem, citronovou šťávu, a vejce. Nakonec do mísy nastrouháme citronovou kůru. Vše opět promícháme.
- Do nádoby nasypeme borůvky, které jsme si před tím obalili v mouce.
- Těsto dáme do cukrářského sáčku, jehož pomocí jej umisťujeme buď do košíčků k přípravě muffinů, které se prodávají, nebo do velké formy vmáčkneme čtverec pečícího papíru.
- Formičky plníme zhruba do poloviny, těsto totiž při pečení zdvojnásobí svůj objem.
Drobenka
Specialitou Maršálkových muffinů je chutná drobenka, kterou jsou posypány. Na její přípravu budete potřebovat: 45 g hladké špaldové mouky, 30 g cukru krupice, 30 másla a 1 g soli.
Jak na to?
- Máslo necháme povolit, posléze všechny ingredience promneme rukama.
- Následně nasypeme na připravené muffiny ve formě.
- Pečeme na horkovzduch na 170-175 °C po dobu 20-25 minut. Propečení muffinů zkontrolujeme zapíchnutím špejle.
Rady slavného cukráře:
- Špaldovou mouku používáme proto, že je hutnější, současně i bohatší na vitamíny a minerály.
- Kombinaci tvarohu a jogurtu zvolíme proto, že nám zachová vláčnost těsta. Zároveň je plná vápníku a bílkovin.
- Borůvky před přidáním do těsta posypeme špetkou mouky. Při pečení pak nepropadnou na dno. „Je to jen fyzika, hrajeme si s hustotou,“ vysvětlil Maršálek s tím, že místo mouky nelze použít cukr. „Je to hloupost, ovoce pak propadne,“ sdělil.
- Borůvky přidáváme do těsta až jako poslední. Kdybychom je aplikovali dříve, těsto by zfialovělo. Po upečení by však bylo šedé.
- Pečicí papír, vmáčknutý do formy na pečení muffinů, používá Josef Maršálek kvůli rustikálnějšímu vzhledu. „Prodávané formičky jsou moc dokonalé,“ říká s úsměvem cukrář.
-
Muffiny můžeme zdobit také hrubým cukrem, oříšky nebo kousky čokolády. „Třeba borůvky a bílá čokoláda jsou skvělá kombinace,“ říká Maršálek a připomíná, že kromě borůvek můžeme použít i jiné ovoce, nejlépe však kyselé.
Jak probíhalo natáčení Buchet po ránu se můžete podívat do naší fotogalerie:
Pořad České televize s názvem Buchty po ránu provází známá dvojice, cukrář Josef Maršálek a herečka Tereza Bebarová. Ti společně před zraky diváků pečou každou neděli známé i méně známé sladké i slané dobroty a přidají i tajné triky a rady, jak si s pečením poradit. Diváky čeká celkem 20 dílů. Pořad Buchty po ránu naleznete na iVysílání České televize.
Témata
Buchty po ránu
Buchty po ránu je pořad České televize, ve kterém pekař a cukrář Josef Maršálek s herečkou Terezou Bebarovou pečou podle známých i méně známých receptů. Na řadu přijdou sladké i slané dobroty.
První řada měla 20 dílů, v jednom z nich jsme se dozvěděli, jak na valašské frgály s mákem podle Josefa Maršálka.
Premiéra druhé řady: únor 2024 na ČT1
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Není nad domácí zabijačku. Jaké dobroty z vepřového masa a vnitřností si můžete připravit v bytových podmínkách?
Jaké dobroty si můžeme připravit sami? [assetPageTips:857] Ovar Hlavu, lalok, plec, jazyk nebo kus krkovice vložíme do vroucí osolené vody s celým… Číst více
Zabíjačkové pochoutky aneb to nejlepší, co můžete na zabíjačce ochutnat
Zabíjačka je práce na celý den a mnohdy se pokračuje i den následující. Není divu, je potřeba zpracovat celé prase a to nějaký čas zabere. Znáte… Číst více
Tradiční zabijačka má svůj řád a pravidla: Krev má míchat benjaminek rodiny a mozeček připadne jako odměna mistru řezníkovi
Už jste někdy byli na zabijačce? Zažít tu… Číst více
12 nejbizarnějších jídel Ládi Hrušky: Smažená tlačenka nebo tatarák ze špekáčků jsou jen slabý začátek
Láďa Hruška není žádný šéfkuchař, ale přesto… Číst více
Zabijačkové hody 2023: Kam se v Praze a v jejím okolí vydat na nejlepší jitrničky, prdelačku a tlačenku
Zima již od dávných dob patří zabijačkám. Jsou… Číst více
Poctivá tlačenka jako od mistra řezníka: Základem je správné ochucení a kvalitní vývar z kůží a nožiček
Někdo na zabijačce nejvíc miluje jitrnice a… Číst více
Mezinárodní den pečeného selete
Samotnému pečení předchází nutné plánování a příprava. Sele se nakládá do nálevu, který může být například se svařené slané vody, do které se přidá… Číst více
Jako silvestrovské pohoštění můžete připravit ovar. Jeho výhodou je, že to zvládnete i v panelákovém bytě
Ovar může být tučnější nebo libovější podle použitých částí vepřového masa. Na libovější připravíme jazyk, plec nebo krkovici, tučnější je hlava,… Číst více
Vepřové nožičky jsou delikatesa, o kterou bývá na zabijačce rvačka. Předvařené a dokřupava upečené chutnají fantasticky
Jak správně vařit prasečí nožky? Spodní část… Číst více
Pravda o sádle: Výživová specialistka vysvětluje, proč se tuků nemáme bát a jak je to s neslavným cholesterolem
Sádlo se na několik let ocitlo v nemilosti… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
12 nejlepších receptů na muffiny: Dáte si vláčný banánový, hříšně čokoládový nebo borůvkový?
Co dobrého upéct ze špaldové mouky? Vyzkoušejte rychlý makovníček s hruškami nebo celozrnné ovocné koláče
Josef Maršálek připravil dokonalé muffiny s borůvkami: U jejich pečení moc nepřemýšlejte, žmolky v těstu jsou výhodou, překvapil cukrář
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 8 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 9 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 11 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 15 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Přečtěte si Zobrazit více
Pečeme s Ivou: Nadýchaná letní bublanina je plná svěžího čerstvého ovoce. Pokaždé trochu jiná, jinak barevná, ale vždy výborná!
Vypěstovat borůvky na zahradě i na balkóně je snadné: Použijte rašelinu, nechte je na slunci nebo v polostínu a pravidelně je zalévejte
Samosběr jahod 2023: Velký přehled pro celou ČR. Kde si nasbíráte jahody za 50 korun a jak najít nejlepší místo?