Vyrobili jsme „šampaňské“ z pampelišek: Chutná fantasticky, šumí jako sekt a voní po rozkvetlé louce
15. 4. 2024 Vaření
Limonády s příchutí různých bylinek nebo květin jsou v poslední době v módě. Obvykle se připravují jen smícháním sirupu a vody. Ale pamatujete na perlivou limonádu z květů bezu, co dělávaly naše babičky? Něco takového lze připravit i z pampelišek. Fermentovaná pampelišková limonáda chutná i voní skvěle a snadno se připravuje. Vyzkoušeli jsme to a máme pro vás tipy a rady pro ten nejlepší výsledek.
Jak využít bylinky a květy?
Jaro je konečně tady, vše kvete a bylo by škoda nevyužít toho, co nám příroda nabízí, hlavně tedy bylinek nebo volně rostoucích květin. Dají se z nich udělat sirupy, „medy“ (tedy hustší sirupy s vůní bylin) a další pochutiny. Pokud by vás lákalo zkusit něco neobvyklého, můžete se pustit do přípravy bylinkových a květových fermentovaných limonád.
Ve skutečnosti nejde o klasické limonády, ale spíš o nápoje trochu se podobající vzhledově a chuťově burčáku. Asi nejznámějším zástupcem těchto drinků je bezinková limonáda, které se někdy lidově říká bezinkové či bezové šampaňské.
To vyráběly dříve už naše babičky a mnozí si jemné perlení v pětilitrových lahvích, zakrytých plátýnkem, dodnes dobře pamatujeme. Podobné je to s "šampaňským" z pampelišek či jiných bylinek.
Nápoj se totiž připravuje metodou kvašení, a to tak, že se do vody nasype cukr, přidají se bylinky, v našem případě pampelišky, a celý proces fermentace se nastartuje pomocí kvasinek (čerstvého nebo sušeného droždí).
Takto lze pracovat i s jinými bylinkami, můžete si třeba připravit "burčák" či falešné šampaňské z máty, meduňky nebo sedmikrásek.
Mohlo by vás zajímat
Jak na pampeliškové „šampaňské“
Fermentovaná pampelišková limonáda je vlastně méně pracnou verzí sirupu nebo medu. Nemusíte nic vařit, takže v nápoji zůstane uchováno i více prospěšných látek z pampelišek. Příprava je poměrně jednoduchá.
- To hlavní, co potřebujete, kromě pampelišek, je velká zavařovací sklenice. My jsme použili láhev na fermentaci o objemu tři litry, ale může to být jakákoliv obyčejná láhev.
- Pampelišky doporučujeme sbírat na nějakém prověřeném místě. Přece jen neprojdou varem, tak by neměly růst u prašné cesty nebo v místech, kde se venčí pejsci. Pampelišky by měly být také plně rozvité, takže je dobré je trhat za slunečného počasí.
- Na limonádu potřebujete žluté kvítky bez stonků. Určitě je lepší je propláchnout. Pak už jen stačí je dát do nádoby, zalít vlažnou vodou s cukrem a droždím a nechat kvasit někde při pokojové teplotě.
- Už za pár hodin se začaly objevovat bublinky a druhý den bublá limonáda přímo ukázkově. Nápoj jsme slili po třech dnech, kdy byl lehce perlivý.
- Pak už se dá uchovávat ve sklenici nebo v láhvi při pokojové teplotě, nebo raději v lednici, pokud chcete kvasný proces ukončit.
Mohlo by vás zajímat
Malé množství alkoholu
Možná vás napadlo, zda nápoj obsahuje alkohol, když kvasí? Pokud byste jej chtěli dát dětem, klidně můžete, ale raději hned zpočátku. Po třech dnech by mělo být v limonádě jen zanedbatelné množství alkoholu.
Později už je to „horší“. Obsah alkoholu v nápoji pak vystoupá třeba i k 5 %, je tedy vhodný jen pro dospělé.
A jak nám pampeliškové „šáňo“ chutnalo? Nápoj měl příjemnou květinovou chuť, úplně v něm ucítíte specifickou pampeliškovou vůni. Nepoužili jsme moc cukru, takže byl sladký tak akorát a navíc i trochu nahořklý. Hořkost se ale hezky snoubila se sladkostí, takže nijak nevadila. Naopak dodávala na pikantnosti.
Recept na pampeliškové šampaňské
Podle jakého receptu jsme tedy pampeliškovou limonádu dělali? Zde je postup:
Budete potřebovat: misku pampeliškových květů (asi 50), 150 g cukru krupice, 3 l vody, 3 g sušeného droždí a 1 bio citron.
- Pampelišky nejprve otrhejte a propláchněte. Ve vlažné vodě rozpusťte cukr, přidejte droždí a šťávu vymačkanou z citronu, případně i citronovou kůru. Citron můžete do směsi dát nakrájený na tenká kolečka. Nakonec do láhve dejte pampelišky, zalijte je nálevem, láhev uzavřete a nechte na kuchyňské lince kvasit.
- Hotový vykvašený nápoj přelijte přes cedník nebo přes plátýnko do nějaké láhve a uchovávejte nejlépe v chladu. Pokud byste jej nechali mimo lednici, kvasil by dál.
Náš tip: Natrhali jste pampelišek hodně? Tak si z nich ještě můžete udělat vynikající med podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Není nad domácí zabijačku. Jaké dobroty z vepřového masa a vnitřností si můžete připravit v bytových podmínkách?
Jaké dobroty si můžeme připravit sami? [assetPageTips:857] Ovar Hlavu, lalok, plec, jazyk nebo kus krkovice vložíme do vroucí osolené vody s celým… Číst více
Zabíjačkové pochoutky aneb to nejlepší, co můžete na zabíjačce ochutnat
Zabíjačka je práce na celý den a mnohdy se pokračuje i den následující. Není divu, je potřeba zpracovat celé prase a to nějaký čas zabere. Znáte… Číst více
Tradiční zabijačka má svůj řád a pravidla: Krev má míchat benjaminek rodiny a mozeček připadne jako odměna mistru řezníkovi
Už jste někdy byli na zabijačce? Zažít tu… Číst více
12 nejbizarnějších jídel Ládi Hrušky: Smažená tlačenka nebo tatarák ze špekáčků jsou jen slabý začátek
Láďa Hruška není žádný šéfkuchař, ale přesto… Číst více
Zabijačkové hody 2023: Kam se v Praze a v jejím okolí vydat na nejlepší jitrničky, prdelačku a tlačenku
Zima již od dávných dob patří zabijačkám. Jsou… Číst více
Poctivá tlačenka jako od mistra řezníka: Základem je správné ochucení a kvalitní vývar z kůží a nožiček
Někdo na zabijačce nejvíc miluje jitrnice a… Číst více
Mezinárodní den pečeného selete
Samotnému pečení předchází nutné plánování a příprava. Sele se nakládá do nálevu, který může být například se svařené slané vody, do které se přidá… Číst více
Jako silvestrovské pohoštění můžete připravit ovar. Jeho výhodou je, že to zvládnete i v panelákovém bytě
Ovar může být tučnější nebo libovější podle použitých částí vepřového masa. Na libovější připravíme jazyk, plec nebo krkovici, tučnější je hlava,… Číst více
Vepřové nožičky jsou delikatesa, o kterou bývá na zabijačce rvačka. Předvařené a dokřupava upečené chutnají fantasticky
Jak správně vařit prasečí nožky? Spodní část… Číst více
Pravda o sádle: Výživová specialistka vysvětluje, proč se tuků nemáme bát a jak je to s neslavným cholesterolem
Sádlo se na několik let ocitlo v nemilosti… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Octová limonáda shrub má i své podzimní varianty: Dokonalá je dýňová se zázvorem a skořicí
Kdy je nejvhodnější doba ke sběru jednotlivých částí pampelišky a jak je zpracovat
Pampelišková buchta s polevou aneb dezert, který vás příjemně překvapí. Vyzkoušejte podle našeho receptu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 8 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 9 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 11 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 15 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Přečtěte si Zobrazit více
Listy pampelišky lehce dochutí čerstvý salát nebo báječně doplní banánové smoothie. Jen je třeba vědět, kde a jak je sbírat
Vyrobili jsme „šampaňské“ z pampelišek: Chutná fantasticky, šumí jako sekt a voní po rozkvetlé louce
Talíř jako umělecké dílo: Vsaďte na jedlé květy a ozdobte pokrm tulipány či fialkami