Nakládané okurky paní hajné ze „Šlajfu“
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 4 911 kJ / 1 174 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 14,43 g |
Tuky | 4,03 g |
Vláknina | 69,73 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 12,65 g |
Sůl | 30,10 g |
Sacharidy | 255,42 g |
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
27. 7. 2016 11:42
Také mám problém kolik bych dala cuku, octa apod. Myslím že podle tohoto receptu se okurky zavařit nedají, nebo alespoň já bych to nedělala.
1. 2. 2015 17:00
spagetka: myslím, že Vlasta tu rychlou spotřebu myslela po otevření sklenice. Stává se mi to občas i u kupovaných okurek.
Josef Lerch:
Josef Lerch:
29. 12. 2014 15:28
Josef Lerch:
29. 12. 2014 15:14
29. 12. 2014 14:45
Josef Lerch
Omlouvám se za foto. Změnil jsem obrázky, ale nevím zda jsou lepší. Pozn. k množství jednotlivých ingrediencí: Poměr voda - ocet 2:1 - máme prostě raději kyselejší nálev. Cukru dávám Na 2 litry vody 25 dkg, ale nechávám přípravu láku na Vás, máte-li raději sladší nebo kyselejší okurky. A co se týče množství - Je to podle toho příběhu:
V paneláku bydlí dva staří mládenci Novák a Dvořák ve stejné garsonce pouze v jiných patrech. Jednou si pan Dvořák všiml u pana Nováka na návštěvě, že má nově vytapetováno. Říká:" Máš krásně vytapetováno. To si udělám také. Kolik jsi koupil tapety?". Pan Novák odpověděl:" Koupil jsem 2O rolí:". Rozloučí se a třetí den u pana Nováka zvoní pan Dvořák a nadává:" Sakra jak je to možné. Máme stejný byt. Koupil jsem 20 rolí tapet, vytapetoval jsem a 10 mi jich zbylo !". Pan Novák s klidem odpoví:" To souhlasí. Mně jich zbylo taky deset!"
Omlouvám se za foto. Změnil jsem obrázky, ale nevím zda jsou lepší. Pozn. k množství jednotlivých ingrediencí: Poměr voda - ocet 2:1 - máme prostě raději kyselejší nálev. Cukru dávám Na 2 litry vody 25 dkg, ale nechávám přípravu láku na Vás, máte-li raději sladší nebo kyselejší okurky. A co se týče množství - Je to podle toho příběhu:
V paneláku bydlí dva staří mládenci Novák a Dvořák ve stejné garsonce pouze v jiných patrech. Jednou si pan Dvořák všiml u pana Nováka na návštěvě, že má nově vytapetováno. Říká:" Máš krásně vytapetováno. To si udělám také. Kolik jsi koupil tapety?". Pan Novák odpověděl:" Koupil jsem 2O rolí:". Rozloučí se a třetí den u pana Nováka zvoní pan Dvořák a nadává:" Sakra jak je to možné. Máme stejný byt. Koupil jsem 20 rolí tapet, vytapetoval jsem a 10 mi jich zbylo !". Pan Novák s klidem odpoví:" To souhlasí. Mně jich zbylo taky deset!"
27. 12. 2014 19:01
magdalenka:
Já se vyjádřil jen k podivu nad tím, že v rcp není kolik octu
To, že nálev 2:1 (předpokládám, že z 8%ního octu) bude patrně kroutit nejen palci ale i patama jsem neřešil, neboť nevím zda právě takto naložené okurčičky hajnej ze „Šlajfu“ nemiluje, či zda ho jimi milující paní hajná nebude, už za pár dní, na Nový rok kurýrovat?
Já se vyjádřil jen k podivu nad tím, že v rcp není kolik octu
To, že nálev 2:1 (předpokládám, že z 8%ního octu) bude patrně kroutit nejen palci ale i patama jsem neřešil, neboť nevím zda právě takto naložené okurčičky hajnej ze „Šlajfu“ nemiluje, či zda ho jimi milující paní hajná nebude, už za pár dní, na Nový rok kurýrovat?
27. 12. 2014 13:31
magdalenka: Presne tak, nalev na okurky neni zalivka na salat.
27. 12. 2014 13:22
casino: Ja vidím toto."Svařím nálev z vody, octa (2:1), koření, soli (přiměřeně), cukru a cibule."
Pomer 2:1 = litre, decilitre, mililitre? Koľko na 3 kg uhoriek? A koľko cukru a soli? Neskúsenému informácia "přiměřeně" veľa nenapovie.
Kedysi som uhorky nakladala od oka. Ale prišla som na to, že práve správne dávkovanie cukru a soli a octu je veľmi dôležité. Dôležitejšie ako počet guličiek korenia.
Pomer 2:1 = litre, decilitre, mililitre? Koľko na 3 kg uhoriek? A koľko cukru a soli? Neskúsenému informácia "přiměřeně" veľa nenapovie.
Kedysi som uhorky nakladala od oka. Ale prišla som na to, že práve správne dávkovanie cukru a soli a octu je veľmi dôležité. Dôležitejšie ako počet guličiek korenia.
26. 12. 2014 23:28
spagetka: magdalenka:
No, já čtu v postupu přesnou specifikaci jak množství vody, tak množství octa...
...ale třeba to tam autor dopsal až po vašich komentářích. Pokud tak učinil, pak by bylo fér tuto úpravu (opravu) v postupu zmíniti
No, já čtu v postupu přesnou specifikaci jak množství vody, tak množství octa...
...ale třeba to tam autor dopsal až po vašich komentářích. Pokud tak učinil, pak by bylo fér tuto úpravu (opravu) v postupu zmíniti
26. 12. 2014 14:06
Takže je to v podstate nepoužiteľný recept...na šťastie, nachádza sa tu veľa dobrý a spoľahlivých receptov, ako uhorky naložiť.
26. 12. 2014 13:15
Jitkas: Je pravda, že tady není ani množství octa a vody, takže začátečník by si asi tady rady nevěděl, kolik čeho.
26. 12. 2014 13:08
U tohoto nalevu zarazi ono "baj ocko", co se tyce soli a cukru, dosti neobvykle......
26. 12. 2014 09:59
Vlasta Dostálová: Sterilizujete, tedy konzervujete, t.zn. že se nekazí a v pohodě vydrží do další sezony. Všimněte si, že autor tam kromě octa nemá jiný konzervant a ocet sám o sobě je konzervantem. Já také jiný konzervant nedávám a vydrží v chladu ve spíží do léta, než zavařím nové (i když většinou máme pauzu, neb je zdlábneme do jara )
26. 12. 2014 09:44
Mám léty ověřený a předávaný recept na nakládané okurky, který jsem si jako malá holka vystřihla ze Zemědělských novin. Pamatuji si to z hlavy. 3,8 lt vody dám svařit s 1,2 lt obyč. octa, 30 dkg cukru a 16 dkg soli, do toho vhodím 50 koleček cukerinu. Do litrových lahví vkládám na dno, cibuli, mrkev, křen, kopr, bobkový list, hřebíček, kousek celé skořice, lžičku hořčičného semínka a nad to skládám okurky, případně nějakou tu zeleninu ještě vložím nad ně. Zaliju vlažným lákem a steriluju pak na 25 minut při 80 st. C. Lák je možno používat i na zeleniny, papriku, zelí a případně i papriku, do které se vkládá zelí s kmínem a je výbornou přílohou v zimě k jídlům. Protože tam není žádný konzervační přípravek, je nutné takto zavařené okurky či zeleniny pak rychle spotřebovat, tedy do několika dnů, aby se lák nezakalil a nezkazil chuť.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno před 20 hodinami
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Právě bylo uvařeno:
Extra rychlé lívance
sikorovaadel uvařila před 6 hodinami
Kuře na paprice se smetanou
Petra.kaw uvařila před 7 hodinami
Tvarohový dezert do skla
Jamca uvařila před 8 hodinami
Sladkokyselé kuře (Sweet&Sour Chicken)
lambadario uvařila před 9 hodinami
Ředkvičkový salát s majonézou
busy_dad uvařil před 10 hodinami
Ovesné placičky s brokolicí
Kikahad uvařila před 10 hodinami
Hrachová polévka s klobásou (žlutý hrách)
MICHAL23 uvařil před 10 hodinami
Bábovka tvarohová
laura_s uvařila před 13 hodinami
Kuřecí mléčná polévka s trhaným masem
MirkaP uvařila před 14 hodinami
Kuřecí nudličky se sušenými rajčaty opékané na másle
MirkaP uvařila před 14 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: nakladané okurky nakládané okurky recept recept na nakladane okurky recept nakládané okurky kolik okurek do sklenice kolik sklenic z 10 kg okurek nejlepsi nakladane okurky domácí nakládané okurky recepty na nakládané okurky okurky v soli okurky nakladacky pan novak kolik sklenic na 10kg okurek kolik sklenic zavařím z 15 kg okurek nálev na okurky sladší 10 kg okurek kolik sklenic kolik sklenic okurek z 10 kg kolik sklenek 10 kg okurek vyborne nakladane okurky kolik sklenic okurek se udělá z 15 kg nakládaček kolik okurek na 10 sklenic
Suroviny: okurky sterilované, cibule, mrkev, křen, bobkový list, koření nové koření, pepř celý, semínka hořčičná, kopr, voda, ocet, cukr, sůl
Nakládané okurky paní hajné ze „Šlajfu“
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/M21R
14 názorů