Třešňová povidla
Pokud se vám poštěstí získat zdravé a vyzrálé třešně, zkuste doma připravit povidla. Doba skladovatelnosti je fakticky neomezená a chuť naprosto luxusní. Nedá se srovnávat s koupenými, takže za práci při přípravě to určitě stojí.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Postup přípravy
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
17. 8. 2017 19:41
Frantiska:
No vidíš, a já měla zafixováno, že povidla se mohou nazývat pouze švestková, jablečná a hrušková.... Člověk se furt učí....
No vidíš, a já měla zafixováno, že povidla se mohou nazývat pouze švestková, jablečná a hrušková.... Člověk se furt učí....
17. 8. 2017 10:51
No jo, no... trošku si tu připadám jako námezdná síla na stavbě babylonské věže - asi se nedomluvíme...
Tou "zavařeninou" jsem se chtěl pouze vyhnout podobnému nonsensu jako je profláknuté "pomazánkové máslo"
Tou "zavařeninou" jsem se chtěl pouze vyhnout podobnému nonsensu jako je profláknuté "pomazánkové máslo"
17. 8. 2017 10:33
tejaja:
17. 8. 2017 08:39
magdalenka: U nás keď poviem zaváranina, myslím kompót. Ale pojem lekvár je trocha iná vec. Lekvár je na celom Slovensku. Je to pojem pre istý druh výrobku z ovocia. V globále všetko zjeme, nie?
17. 8. 2017 08:00
tejaja: u nás sú zaváraniny všetko, čo naložíme do pohárov na zimu... (aj uhorky či čalamáda) a lekváre všetko sladké z ovocia, varené, zahusťované odparovaním, alebo aj s cukrom alebo dnes aj s želírovacími prostriedkami.
17. 8. 2017 07:32
casino: Je to asi vec rôzneho názvu. U nás názov "zaveřenina" neexistuje. Je lekvár, ktorý sa pripravuje odparením vody z ovocia do hustej konzistencie, cukor sa prisýpa až vtedy, keď lekvár začína hustnúť a horšie sa už mieša. Lekváre môžeme pripraviť z rôzneho ovocia. Lekvár sa odparuje tak dlho, až kým nie je hustý a nerozteká sa.
Džem sa pripravuje varením celého alebo poleného ovocia s cukrom do rôsolovitej konzistencie. V hotovom džeme musia byť kúsky ovocia. A robí sa ešte marmeláda, ktorá sa robí z dužiny, šťavy, vody a cukru a musí byť priezračná, akoby sklovitá.
Takže všetko, čo varím z ovocia s cukrom vyparovaním vody je u nás lekvár.
Ja želírovacie prípravky nepoužívam. Ak varím lekvár z ovocia, ktoré má málo pektínu, pridám jablko alebo ríbezľovú šťavu a je to. Ochutí to lekvár.
Džem sa pripravuje varením celého alebo poleného ovocia s cukrom do rôsolovitej konzistencie. V hotovom džeme musia byť kúsky ovocia. A robí sa ešte marmeláda, ktorá sa robí z dužiny, šťavy, vody a cukru a musí byť priezračná, akoby sklovitá.
Takže všetko, čo varím z ovocia s cukrom vyparovaním vody je u nás lekvár.
Ja želírovacie prípravky nepoužívam. Ak varím lekvár z ovocia, ktoré má málo pektínu, pridám jablko alebo ríbezľovú šťavu a je to. Ochutí to lekvár.
16. 8. 2017 22:42
tejaja:
Asi mluvíte o různých věcech (všechny jsem dělal)
Rozdíl mezi povidly a zavařeninami ("marmelády", džemy) vysvětlila Frantiska: níže
Za mého mlada má rodička vařila zavařeniny způsobem jak píšete. Fakt je ten, že dlouhým vařením (zahušťováním) vzniklo cosi, co se podobalo spíše povidlům, ale vůní, barvou, chutí a v neposlední řadě i neúsporou času, se to nedá srovnat s tím, co vařívám dnes. Jsem staromilec ale až na výjimky (pravá marmeláda, nebo rybízová, angreštová, kdoulová zavařenina) používám želírovací přípravky
Asi mluvíte o různých věcech (všechny jsem dělal)
Rozdíl mezi povidly a zavařeninami ("marmelády", džemy) vysvětlila Frantiska: níže
Za mého mlada má rodička vařila zavařeniny způsobem jak píšete. Fakt je ten, že dlouhým vařením (zahušťováním) vzniklo cosi, co se podobalo spíše povidlům, ale vůní, barvou, chutí a v neposlední řadě i neúsporou času, se to nedá srovnat s tím, co vařívám dnes. Jsem staromilec ale až na výjimky (pravá marmeláda, nebo rybízová, angreštová, kdoulová zavařenina) používám želírovací přípravky
16. 8. 2017 19:17
Sudet: Prečo by nešlo? Takto sme varili generácie lekvár zo všetkého, čo bolo. Varením po troche, s odparovaním vody. A boli lepšie ako so želírovacím cukrom a Gelfixami.
16. 8. 2017 18:11
cathleen: nehlede na to, ze Křemílek a Vochomůrka už několik desetiletí vaří borůvková povidla :)
16. 8. 2017 18:02
Sudet: opravdu - jak píše Františka...tahle dělám už roky a kdysi jsme dělali i jablková povidla, předloni zas hrušková - eva hubová tu má na ně fantastický recept...atd
16. 8. 2017 17:54
Sudet: jde :) povidla jsou prevazne ze svestek. Ale ve starych kucharkach se delaji i z tresni, merunek, boruvek, hrusek, jablek ... ovoce se vari bez cukru
Cituji: Povidla jsou zahuštěná ovocná dužnina. Od zavařenin se liší menším množstvím cukru a větším zahuštěním. Připravuji se z ovoce, které má dostat vlastního cukru.
Cituji: Povidla jsou zahuštěná ovocná dužnina. Od zavařenin se liší menším množstvím cukru a větším zahuštěním. Připravuji se z ovoce, které má dostat vlastního cukru.
16. 8. 2017 17:51
Já nechci být rýpavá, ale...... Povidla z třešní nejspíš udělat nelze
Nicméně recept
Nicméně recept
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 1 hodinou
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 3 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 7 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 20 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno 19. 5. 2024 13:06
Právě bylo uvařeno:
Cikánské řízky
Brabcak uvařila před 1 hodinou
Rychlá rajská omáčka (bez masa)
barcasuch uvařila před 2 hodinami
Hrnková bublanina s ovocem a drobenkou
Nicoolka uvařila před 2 hodinami
Mandarinkové řezy
pavlapavlina uvařila před 3 hodinami
Smažená rýže s kuřecím masem jako z asijského bistra
malami uvařila před 3 hodinami
Domácí rizoto
Karelka uvařil před 4 hodinami
Přírodní vepřová kýta s kedlubnovým zelím a bramborovými knedlíky
Alex29 uvařila před 4 hodinami
Krémová polévka z mrkve a fenyklu
BronislavaP uvařil před 5 hodinami
Šťavnatý citronový koláč
jakkuzzi uvařila před 5 hodinami
Úžasně rychlá tvarohová buchta s povidlím, chuť jako koláče, hned hotová
kimlo uvařil před 6 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Pět rychlých večeří na všední dny: Pikantní těstoviny s fetou, smažené tousty plněné sýrem nebo rychlé kuře s omáčkou
Zdeněk Pohlreich v průběhu let: Od kuchařského učně až po televizní hvězdu a špičkového šéfkuchaře
Další recepty
Tématické fráze: tresnova povidla třešňová povidla v troubě povidla z třešní třešňová povidla pecena tresnova povidla pecena v troube pečená třešňová povidla rozvarene tresne borůvková povidla bez míchání angreštova povidla pečené tresnove povidla zahuštění povidel třešňové povidla třešně rozvařené pecena povidla z tresni třešňová povidla bez míchání povidla s tresni rybízová povidla třešňová marmeláda s medem povidla z třešní bez míchání rybízová povidla bez míchání
Třešňová povidla
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/7xkB
12 názorů