Rajčata - články, postupy a rady
Dobrou zprávou je, že pěstování rajčat zvládnete i na balkoně, nebo na okenním parapetu, a tak si cenné látky můžete dopřát všichni. Rajčata jsou však jako cukety, a snadno se tedy stane, že jich budete mít nadbytek. Pak nezbývá nic jiného, než se pustit do zavařování.
Co obsahují rajčata a kdy je nejíst?
Na co jsou dobrá rajčata a kdy je naopak nejíst?
- Obsahují vitamíny skupiny B, A, C, D, E, K, kyselinu listovou či minerály jako fosfor, draslík, železo, sodík, selen, hořčík, mangan, zinek, jód, chrom a měď.
- Pozor ale na nezralá zelená rajčata (nikoliv odrůdu zelených rajčat), protože obsahují prudce jedovaný solanin, který nezničíte ani tepelným zpracováním, nakládáním či pečením. Otravu poznáte podle žaludečních křečí a zvracení.
- Rajčata mají také mírný projímavý účinek, a tak se v případě nadměrné konzumace může dostavit průjem.
Nejoblíbenější recepty z rajčat
Rajčata se skvěle uplatní v teplé i studené kuchyni, na zdobení a zavařování. Vytvoříte z nich skvělou rajskou omáčku, domácí kečup nebo lečo, omáčku na pizzu nebo těstoviny, ozdobíte s nimi čerstvý chléb, hodí se i do salátů, skvělá jsou i pečená nebo sušená rajčata.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové kotlety na slanině s bylinkami
Přidáno před 7 hodinami
Kuře s adjika dresinkem
Přidáno před 8 hodinami
Uzená krkovice s lesními houbami a sýrem
Přidáno před 10 hodinami
Pekingské zavinuté zelí
Přidáno před 11 hodinami
Škvarkové bulky
Přidáno před 11 hodinami
Jednoduchá pomazánka z tvarůžků
Přidáno před 14 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Odkud se vzal císařský trhanec? Nejlépe by to věděli František I. a jeho žena Sissi
Šlehaná feta je skvělý dip k čerstvé zelenině nebo ke krekrům. Snadno se připravuje a božsky chutná
Dny Marianne přinášejí pestrou paletu slev. Výhodně nakoupíte třeba kuchařky, ale i pomocníky do kuchyně