Jak využít hlávkové zelí? Vyrobte z něj kysané zelí nebo zeleninovou čalamádu
Zelí je pro naše zdraví velmi prospěšnou surovinou plnou vitamínů a jeho sezóna nastává především v zimním měsících. Nejčastěji využíváme kysané zelí jako oblíbenou přílohu k masu nebo také k plněným knedlíkům.
Hlávkové zelí seženeme v supermarketu bílé nebo červené a využít ho můžeme v široké škále pokrmů, ať už na tradiční zelňačku, do rolády či v syrovém stavu do nakládané čalamády. Nejraději ho máme jako přílohové kysané zelí k pečené kachně, huse nebo vepřovému masu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Kysané zelí
Kysané zelí obsahuje prospěšné vitamíny a také přírodní probiotika vhodná pro naše trávení. Důležitou fermentaci zajistí bakterie mléčného kvašení, které přemění sacharidy obsažené v zelí v kyselinu mléčnou. Zelí nakládáme společně se zeleninou jako "čalamádu".
Tradiční pokrmy ze zelí
Dušené kysané zelí podáváme nejčastěji jako přílohu k pečené kachně či huse, k plněným knedlíkům s uzeným masem, k bramborákové cmundě, k jelítku nebo také k bramborovým strapačkám. Dále nemůžeme opomenout hřejivou polévku "zelňačku" a segedínský guláš.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 4 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 5 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 7 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 11 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Pět rychlých večeří na všední dny: Pikantní těstoviny s fetou, smažené tousty plněné sýrem nebo rychlé kuře s omáčkou
Holka u plotny radí: Valašská kaše pápěnka je vylepšenou verzí obyčejné krupičky. Dokonalou chuť zajistí jeden krok navíc
Komentáře