Jak uvařit šípkový čaj ze sušených šípků
Červené plody růže šípkové jsou plné cenných vitamínů a právě přípravou šípkového čaje z nich získáme největší užitek. Šípkový čaj je lahodný teplý i studený a má kyselkavou osvěžující chuť. Jeho přípravu snadno zvládnete.
Na sběr šípků vyrazte pouze s rukavicemi, ideální čas jejich sběru je koncem září a během října ještě před prvními mrazíky. Sbíráme zralé, lesklé, pevné a červené plody. Z nich si poté připravíme čaj skvělé chuti a plný vitamínů.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit čaj ze sušených šípků
Šípky sušíme na nízkou teplotu (asi 40 °C), čímž si zachovají většinu svých vitamínů. Můžeme je sušit na vzduchu, v troubě nebo v sušičce. Správně usušené šípky jsou tvrdé a při zmáčknutí praskají. Na čaj je potřeba šípky rozdrtit a to buď v mixéru, hmoždíři, nebo paličkou. Z jedné dávky šípků lze připravit čaj i 3x po sobě.
- Na 1 litr vody potřebujeme 2 lžíce sušených šípků.
- Nadrcené šípky zalijeme studenou vodou a necháme macerovat přes noc.
- Další den vodu zahřejeme pod bod varu (asi na 70 °C), necháme chvíli odstát a přecedíme přes husté síto.
Sbíráte šípky na přípravu čaje? Budeme rádi, když se s námi podělíte o vaše tipy a zkušenosti do komentářů pod článkem.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 5 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 5 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 7 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 11 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Přečtěte si Zobrazit více
Byliny v kuchyni: Šípkový čaj na podzim skvěle posílí imunitu a prospěje i dýchacím cestám
Holka u plotny radí: Valašská kaše pápěnka je vylepšenou verzí obyčejné krupičky. Dokonalou chuť zajistí jeden krok navíc
Dozrávající šípky se dají zužitkovat různými způsoby. Vyzkoušejte nejoblíbenější z nich
Komentáře