Jak využít sedmikrásky v kuchyni? První jarní bylinky nám příjemně zpestří jídelníček
Jednou z prvních jarních bylinek je i sedmikráska chudobka. Sedmikrásku zná asi každý, tak si jen připomeneme, jak ji využít v kuchyni. Podle lidového léčitelství je to velmi užitečná rostlinka.
Jak využít sedmikrásky
Čerstvé květy sedmikrásek využijeme ke zdobení pokrmů, polévek, dezertů a salátů. Květ sedmikrásky velmi pěkně vynikne na zákuscích, stačí nasbírat několik pěkných hlaviček (květů) a vkusně je položit na zvolený dezert.
- Bylinky se snadno suší. Sušené je lze použít do čajových směsí, protože léčí např. záněty ústní dutiny a dýchacích cest. Lidové léčitelství je využívá i na léčbu revmatismu nebo bolesti hlavy.
- Z čerstvých květů připravujeme oblíbený sirup nebo med.
- Listy používáme do jarní bylinkové polévky nebo do nádivky.
Sběr sedmikrásek
Sedmikrásky kvetou celou sezonu od jara do zimy a po celou dobu jsou i léčivé, to je jejich velká výhoda. Sbíráme je na čistých lokalitách, stačí na procházce či zahradě natrhat malé množství k okamžité spotřebě. Pokud si je chceme nasušit do bylinkové směsi, bude nám to trvat déle. Maličké květy totiž přibývají pomalu.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 3 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 3 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 5 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 10 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 22 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít staré brambory? Připravujeme z nich báječné pokrmy
Holka u plotny radí: Valašská kaše pápěnka je vylepšenou verzí obyčejné krupičky. Dokonalou chuť zajistí jeden krok navíc
Šlehaná feta je skvělý dip k čerstvé zelenině nebo ke krekrům. Snadno se připravuje a božsky chutná
Komentáře