Retro okénko: Tradiční lékorky vznikly díky nervóznímu manažerovi s děravýma rukama
15. 5. 2021 Historie a zajímavosti
Jako malí jsme je milovali a někteří z nás si je možná sem tam dopřejí i v dospělosti. Barevné lékorky, ovocní gumoví medvídci nebo slavné kulaté Polo mentolky patří k retro sladkostem, na které rádi vzpomínáme. Víte ale, že původem nejsou ryze české? Přečtěte si o tom, kde se vlastně vzaly.
Barevné lékorky vznikly omylem
Plátek lékořice obalený barevným cukrem, ale někdy i želatinou nebo anýzovým želé. U nás těmto dnes už retro bonbonům říkáme lékorky, ve Velké Británii, kde je původně vymysleli, byste si je koupili pod názvem Liquorice allsorts. Nebo, vymysleli... To není zcela přesné. Vyrábět je začali v továrně firmy Bassett's. Podle oficiálních stránek společnosti Cadbury, která Bassett's dnes vlastní, byl prý v roce 1899 manažer prodeje firmy, jistý Charlie Thompson, tak nervózní z prezentace výrobků Bassett's před potenciálním klientem, že se mu jednotlivé vzorky rozsypaly a pomíchaly. Onoho klienta nicméně nově vzniklé kombinace zaujaly, a tak firma začala vyrábět dvě nové řady bonbonů, které v sobě míchaly různé ovocné příchutě. Lékořice se do toho ovšem zamotala až o několik let později. Ve druhé polovině 20. století se pak lékorky už prakticky stejné jako ty, které známe dnes, dostaly i do našich končin.
Mohlo by vás zajímat
Polo - mentolka s dírou uprostřed
Reklamu na Polo - kulaté větrové bonbony s dírou uprostřed si jistě dobře pamatujete, protože běžela ještě v 90. letech. Ani tyto bonbony nejsou českým originálem, rovněž totiž pochází z Anglie. Jak v článku věnovaném historii této cukrovinky uvádí BBC, první Polo mentolky byly vyrobeny v roce 1948 v továrně Rowntree v Yorku. Za vynálezce této dobroty je považován zaměstnanec firmy John Bargewell. Ten je měl vymyslet již v roce 1939 jako konkurenci k tradičním British Navy Sweets, lékořicovým bonbonům s bylinkami. I proto jejich tvar založil na podobnosti se záchrannými kruhy. Uvedení Polo mentolek na trh nicméně zpozdila druhá světová válka.
Odkud máme gumové medvídky?
Gumoví medvídci jsou přesně tím typem cukrovinky, kterou milují malí i dospělí. Za jejich vznikem stojí německá firma Haribo, která se historií této dobroty právem chlubí na svých webových stránkách. Firmu založil v roce 1920 německý podnikatel Hans Riegel Sr., první továrnu měla v Bonnu. Inspirací pro výrobu bonbonů ve tvaru medvídků se stali cvičení cirkusoví medvědi, kteří byli v Německu v 19. století běžně k vidění i na ulicích. Cukrovinka podle toho nejprve nesla název Tancující medvídek. Ten byl výrazně větší, než medvídci, jaké dnes zobeme ze sáčku, prodával se samostatně v jednom kusu a vyráběl se z ovocné šťávy a arabské gumy.
Mohlo by vás zajímat
Postupem času se medvídci zmenšovali, až se začali podobat těm, které známe nyní. Arabskou gumu zároveň nahradila želatina. Bonbony byly tak populární i pro nízkou cenu, kterou si udržely napříč všem finančním krizím a válkám. Na popularitě jim přidala zvěst, že jejich pravidelná konzumace díky želatině prospívá zdraví, moderní dietologové ale tuto pověst zpochybňují. Jak vysvětluje například certifikovaný poradce pro výživu Tomáš Petružela v časopise Dieta, samotná želatina pro nás sice dobrá je, ale ostatní složky medvídků, třeba cukr, už tak bezproblémové nejsou.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Tradiční česká kuchyně: Poctivý oukrop zahřeje i uzdraví. Jak ho dovést k dokonalosti?
Česká kuchyně je plná skvělých receptů na polévky… Číst více
Česnečka a její léčivá síla. Jak si pochutnat a k tomu prospět svému zdraví?
Česnečka je jednoduchá polévka, která je výjimečná nejen rychlou přípravou a příjemnou chutí, ale i léčebnými účinky díky vysokému obsahu česneku.… Číst více
Libečková polévka opiška: Netradiční krkonošská česnečka voní bylinkami a česnekem a je snadná na přípravu
Přemýšlíte, jak naložit s velkou úrodou libečku?… Číst více
Den domácích polévek
Na hutné hřejivé polévky se můžeme spolehnout v chladných zimních měsících. V mrazivém dnu přijde kouřící talíř s polévkou vhod. Ať už v něm máte… Číst více
Českem s chutí: Kyselo, které vás postaví na nohy a polévky jako drn. Ochutnejte Krkonoše!
Dnes se přesuneme do kraje s nejvyšším vrcholem… Číst více
Tajemství staročeské kuchyně: Znáte couračku a bramboračku skleněnku?
Polévka je grunt! To věděli už naši předci, proto… Číst více
Jak uvařit nejlepší česnečku? Tato polévka dovede napravit podrážděný žaludek, proto je tak žádaná na Nový rok
Česnek je prospěšný v mnoha situacích, a dá se konzumovat různými způsoby. Můžeme si koupit česnekové kapsle, ale použít ho čerstvý do chutných jídel… Číst více
Jak uvařit česnečku? Tato polévka je snadná a rychlá, navíc šetří žaludek i peněženku
Česnek přidáváme do různých polévek, ať už luštěninových nebo zeleninových. Každé z nich vylepší chuť a bez něho by mnohá z nich nebyla to pravé.… Číst více
Pstruzi, knedlíky i topinky. Na čem si pochutnával tatíček Masaryk?
Kaviár s lososem, ústřice, raci, lanýži… také si… Číst více
Tradiční oukrop podle Sandtnerové je velmi skromný pokrm, ale chutná dobře a takhle snadno se připravuje
Oukrop je jednoduchá polévka, podobná česnečce.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Den pendreků
Posílí vlasy, urychlí hubnutí a osvěží tělo: Vyrobte si zázračný kopřivový sirup!
Retro okénko: Vzpomínáte na Burizony? Poradíme, jak z nich vyrobit luxusní dezert
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 6 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 6 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 8 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 12 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38