Jak propašovat maso do žaludku malých „vegetariánů“? Přinášíme tipy maminek a recept na domácí kuřecí párky
31. 5. 2022 Tipy a triky
Různé druhy masa do jídelníčku dětí patří zejména proto, že maso je zdrojem železa, bílkovin a vitamínu B. Co ale dělat, když dítě jakékoli maso striktně odmítá a nedá šanci ani rostlinným náhražkám těchto živin? Máme pro vás cenné rady, jak vyzrát na malé „vegetariány“.
Zkuste zjistit, kde je problém
Roční dítě vám jistě neřekne, že maso nejí, protože je moc suché, nemůže ho pořádně v ústech zpracovat nebo mu prostě nechutná tato úprava. Těžko se na tomto domluvíte i s dvouletým. Možná zatím prostě jen nechce zkoušet nové chutě, nemá rádo dlouhá vlákna, tučné maso atd. Obrňte se trpělivostí a vyzkoušejte různé úpravy, nejlépe s mletým masem, které děti lépe zpracují a dá se propašovat do různých jídel.
- Připravte například pečené kapustové karbanátky s mletým masem, kterého můžete přidat jen trochu, aby jeho chuť příliš nevynikala.
- Krémová kuřecí polévka je plná živin a jsou-li problém s příjmem masa kousky, rozmixujte vše dohladka.
- Mleté hovězí maso podušené v rajčatové omáčce podávané s těstovinami patří mezi nejoblíbenější dětská jídla. Chuť omáčky je zde zásadní. Můžete ji osladit, okyselit nebo jinak ochutit, aby maso nebylo vůbec cítit.
- Masová pomazánka je ideální způsob, jak zužitkovat zbytky od oběda a zároveň ozvláštnit dětský jídelníček.
- Těstoviny bývají obvykle dětmi přijímány velmi dobře. Co vyzkoušet ravioly plněné masem?
- Trochu mletého nebo rozmixovaného masa můžete zkusit přimíchat i do bramborové kaše.
Mohlo by vás zajímat
Oslovili jsme několik zkušených maminek, které se podělily o rady a triky, jak na malé „vegetariány“.
"Péťa má rád kaše na všechny způsoby a po prvním roce asi 4 měsíce v podstatě přežíval jenom na nich. Maso vzal na milost jen velmi výjimečně. Osvědčil se mi ale trik rozmixovat uvařené maso a trochu ho zamíchat do kaše – bramborové, čočkové a dokonce i instantní slazené rýžové, když byla krize," říká pro Toprecepty.cz Petra Š.
"Někde jsem zaslechla, že děti vlastně neví, jak mají jídla chutnat, než je to rodiče svým vařením naučí. Ta myšlenka se mi zalíbila a zkusila jsem maso kombinovat tak, aby si toho malá nevšimla. Někdy jí na talíři přistály bizarní kombinace, jako třeba masové lívance s žervé nebo rybí muffiny, ale žádné negativní následky nepozoruji," doplňuje Sylva B.
"U obou našich kluků jsme v jejich „bezmasém“ období dávali na talíř nejdřív maso a až po snědení všechno ostatní. Někdy to vyšlo, někdy ne. Přežili naštěstí ve zdraví," směje se Michaela R.
„Naše Sára začala odmítat maso kolem 2 roku. Dostat do ní jakýkoli druh masa bylo nemožné, okamžitě přišel hysterický řev. Měla ale ráda polévky, hlavně krémové se smetanou. Zkusila jsem připravit klasický kuřecí vývar, rozmixovat ho dohladka a dát do něj na závěr trochu smetany. A tato polévka se stala jedním z jejích nejoblíbenějších jídel. A je vlastně dodnes,“ uvádí Petra K.
"U nás odmítání masa vyřešily zvířátka. Respektive oblíbené figurky zvířátek. Povídali jsme si o tom, co papá opička – banán – dáš si taky banánek? Co papá brontosaurus – salát – dáš si taky salát? Co papá tygr – maso...no, a najednou to šlo," prozrazuje své triky Eliška N.
Mohlo by vás zajímat
Recept na kuřecí párky
Na 1 kg vykostěných kuřecích stehen s kůží budete potřebovat ½ lžičky soli, ½ lžičky mletého pepře, ½ lžičky sladké papriky, ¼ lžičky sušeného tymiánu, špetku mletého zázvoru a trochu studeného kuřecího vývaru. Dále si připravte střívka na plnění, nebo tzv. rukáv na pečení, který rozstříháte na obdélníky. Jak na to?
Použijete-li přírodní střívka, namočte je na 1 hodinu do teplé vody, aby byla poddajnější. Kuřecí maso i s kůží nakrájejte na menší kousky a pomelte na masovém strojku. V troše kuřecího vývaru dobře rozmíchejte veškeré koření. Ochucený vývar přidejte k masu a důkladně promíchejte, aby se chutě propojily. Směs podruhé umelte na masovém strojku. Nyní přichází na řadu balení do střívek nebo folie. Některé moderní roboty mají nástavec na plnění klobás, který použijte v případě, že chcete mít párky v přírodním střívku. Použijete-li tzv. rukáv na pečení, tedy folii, která odolává vyšším teplotám, nastříhejte ji na obdélníky, směs do nich zarolujte a konce zakruťte jako obal od bonbonu. Párky ve střívku můžete rovnou opékat na pánvi nebo ogrilovat, párky ve folii nejprve povařte ve vroucí vodě 8 - 10 minut, nechte vychladnout, odstraňte folii a opečte na pánvi.
Mohlo by vás zajímat
A co fungovalo u vás? Podělte se s námi o další tipy a triky v komentáři pod článkem!
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Zdroje informací:
grillmasteruniversity.com
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Chyby při tvoření studeného pohoštění: Dbejte na kvalitu a čerstvost surovin
Myslet je potřeba mimo jiné i na to, že nakrájené ovoce na tácech začne během chvíle hnědnout. Pomůžete mu nejlépe tím, že z něj připravíte ovocný… Číst více
Časté chyby při přípravě pomazánek: Dbejte na čerstvost a nekombinujte mnoho surovin
Příprava pomazánek je velmi snadná. Ale tak jako u všeho, i zde je potřeba se vyhnout zásadním chybám, kvůli kterým byste si na pomazánce… Číst více
7 nezdravých kombinací: Proč byste neměli dávat do čaje mléko a potírat toust marmeládou
Ráno čerstvý toast s marmeládou a večer pořádný… Číst více
Co vysadit na jednom záhonku? Máta je skvělý parťák k bramborům, česnek chrání před plísněmi a rajčatům to vedle okurek nesvědčí
Někdy bývá zahradničení trochu metodou pokus-omyl… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na dětské příkrmy: Jednoduché recepty a chytré tipy pro čerstvé maminky
Holka u plotny radí: Valašská kaše pápěnka je vylepšenou verzí obyčejné krupičky. Dokonalou chuť zajistí jeden krok navíc
Nejlepší masové kuličky jsou ty ze Švédska: Připravte si je podle originálního receptu!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 1 hodinou
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 1 hodinou
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 3 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 8 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 20 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na párky, které neprasknou? Prověřené triky hospodyněk pro snadnější vaření
Pět rychlých večeří na všední dny: Pikantní těstoviny s fetou, smažené tousty plněné sýrem nebo rychlé kuře s omáčkou
Jak předejít praskání rajčat? Naprasklé plody se dají ještě spotřebovat, ale nesmí být nakažené