Škola vaření: Jak na perfektní hladkou jíšku, co je to záklechtka a kam použít zásmažku nebo zápražku
28. 2. 2023 Vaření
Jíška, záklechtka, zásmažka nebo zápražka… několik názvů a téměř stejný výsledek v podobě pořádně husté omáčky, polévky nebo šťávy k masu. Je ale mezi těmito zahušťovacími vychytávkami české kuchyně nějaký rozdíl? A umíte je vůbec správně připravit a použít?
Jíška jako dokonalé zahušťovadlo
I když se v poslední době v rámci propagace zdravějších stravovacích návyků objevuje spousta dalších variant, jak pokrmy zahustit zdravěji, a hlavně bez zbytečné mouky, bez jíšky by spousta pokrmů klasické české kuchyně neexistovala. Pravda úplně nejdietnější není, omáčku, polévku nebo obyčejný výpek z masa ale pozvedne na trochu lepší úroveň, dodá jim příjemnou máslovou chuť a zajistí, že výsledný pokrm nebude mít příliš vodovou konzistenci.
Perfektní hladkou jíšku by měla zvládnout každá pořádná hospodyňka, tedy aspoň ta, která to s českou kuchyní myslí vážně a nejraději vaří právě tradiční české pokrmy. Jak ji ale správně připravit, aby byl výsledný pokrm krásně hladký a bez hrudek?
Mohlo by vás zajímat
Jak správně připravit jíšku?
Základem jíšky a jí podobných zahušťovadel je mouka. Tu lze do omáčky nebo polévky zapracovat několika způsoby, které zajistí, že se vám mouka nepromění v nevzhledné hrudky, k čemuž by došlo, kdybyste ji do omáčky nasypali jen tak. Klasická jíška je z nich nejtradičnější, i ta ale existuje v několika verzích. Příprava jíšky je poměrně snadná, potřebujete na ni jen mouku a tuk v poměru 1:1.
Nejlepším tukem je samozřejmě máslo, které se postará o tu vynikající máslovou příchuť, použít lze ale třeba i sádlo nebo jakýkoliv rostlinný tuk. Tuk se nejprve zahřeje v kastrůlku se silnějším dnem a pak se do něj přisype mouka. Mouku lze použít jakoukoliv, klidně i bezlepkovou. Zahuštění totiž v mouce zajišťuje škrob.
Pro jemnou a hladkou konzistenci je ovšem nejlepší hladká mouka. Vše se pak smaží za stálého míchání při střední teplotě, dokud mouka lehce nezhnědne. Právě doba smažení určuje, zda bude jíška světlá nebo tmavá.
- Světlá jíška je osmažená jen lehce, asi jednu minutu. Používá se k zahuštění světlých omáček a polévek a je základem bešamelu.
- Světle hnědá zlatavá jíška se míchá 2-5 minut a hodí se do výraznějších omáček nebo třeba do bramboračky.
- Tmavá neboli hnědá jíška se připravuje až do hnědé barvy, je ale třeba ji stále míchat a kontrolovat, aby se mouka nespálila a nezhořkla. Tato jíška je vhodná do šťáv k tmavému masu nebo třeba do guláše. Je ale hůře stravitelná.
Hotovou jíšku pak už stačí jen zalít tekutinou podle potřeby. Může to být vývar, mléko, smetana, případně i obyčejná voda. Tekutina je dobré přilévat postupně a za stálého šlehání, aby nevznikly hrudky. Obecně se má za to, že do studené jíšky se má přidávat teplá tekutina, do teplé naopak studená. Pokud ale máte přímo čerstvou jíšku, klidně ji můžete zalít i horkým vývarem, jen je třeba pořádně míchat metličkou. Jíšku je nakonec nutné s tekutinou důkladně provařit, cca 20 minut. Jen tak docílíte dokonale krémovité konzistence.
Liší se zásmažka od jíšky?
Kromě jíšky jste se možná setkali i s pojmem zásmažka. Ten se obvykle považuje za jiné (často zastaralé) označení jíšky, podle některých zdrojů se ale jíška a zásmažka liší poměrem surovin. Právě do zásmažky má být již zmiňovaný poměr tuku a mouky 1:1, jíška má být naopak méně tučná, mouky se mají dát dva díly na jeden díl tuku.
Kromě toho existuje ještě tzv. zápražka. O ní se někdy říká, že se liší tím, že se připravuje bez tuku. Mouka se v tomto případě opraží na pánvi jen tak nasucho. Takové jíšce se pak také říká suchá a považuje se za trochu dietnější a lehčí. Často se ale termín zápražka zaměňuje se zásmažkou nebo jíškou.
Místo jíšky záklechtka
Vedle jíšky, zásmažky nebo zápražky je další možností zahuštění tzv. záklechtka. Na rozdíl od jíšky je jednodušší na přípravu a také je o trochu zdravější. Mouka (může být hladká nebo polohrubá) se totiž nesmaží na tuku, ale jen se promíchá dohladka s trochou studené vody.
Výsledná kašička se pak přilije za stálého míchání do horké omáčky nebo polévky, nejlépe přes cedník, aby se nevytvořily hrudky. Záklechtku vždy přilévejte postupně, před další dávkou počkejte vždy aspoň 30 vteřin, abyste věděli, jak moc je pokrm hustý a zda je další zahuštění potřeba.
I záklechtku je třeba s pokrmem povařit, také aspoň 15 minut, aby v jídle nezůstala nepříjemná moučná příchuť. Záklechtka se někdy označuje slovem zálivka. Místo vody lze do ní použít i mléko, smetanu, zakysanou smetanu či podmáslí. Z toho důvodu se záklechtka často přidávala do různých krajových polévek se zakysaným mlékem nebo smetanou.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Místo nezdravých brambůrek můžeme mlsat zeleninové chipsy. Snadno si je připravíme sami v troubě na plechu
Lze je koupit v obchodech, ale u domácích si sami nejlépe ohlídáme kvalitu vstupních surovin. Nejsou nijak složité, stačí nám kořenová nebo jiná… Číst více
Den bramborových lupínků
Všichni to známe – když nás večer u televize popadnou chutě na slané křupavé mlsání, není nic jednoduššího než otevřít si sáček bramborových chipsů.… Číst více
Vyzkoušeli jsme připravit domácí zeleninové chipsy: Jsou lepší z friťáku, sušičky nebo z trouby?
Chipsy neboli brambůrky miluje snad každý.… Číst více
Vyzkoušeli jsme chipsy z kopřiv! Jak je připravit, aby chutnaly fantasticky?
Lístky mladých kopřiv jsou jednou z prvních… Číst více
Skromná kuchyně: Chipsy z bramborových slupek nebo kuřecích kůží patří mezi delikatesy. Proč se musí solit opatrně?
Honí vás po večerech mlsná na něco slaného a… Číst více
Britskou specialitu octové brambůrky zvládnete připravit i sami: Delikatesa v anglickém stylu vás ohromí netradiční chutí
Pokud jste někdy byli v Anglii, určitě brambůrky… Číst více
Jak připravit domácí zeleninové chipsy na svačinu či oslavu. Zdravé a chutné slané mlsání ocení děti i dospělí
Připravit je můžeme i doma. Tyto domácí chipsy jsou zdravější alternativou než kupované chipsy. A nemusíme zůstat jen u obvyklých brambor, ale využít… Číst více
Originální mlsání ve formě sýrových chipsů si zamilujete. Jak na ně? Mrkněte na videonávod
Ať už jste dostali na něco chuť, nebo očekáváte návštěvu a nemáte jim co nabídnout, sýrové chipsy jsou rychlou a chutnou pochutinou, která okouzlí… Číst více
Jak na křupavé skořicové jablečné chipsy: Jde to v troubě i ve friťáku a příprava je velmi jednoduchá
Honí vás každý večer u televize mlsná? Pokud… Číst více
Hit internetu: Křupavé chipsy ze zbylých vařených těstovin, neboli pasta chips, se hodí jako levné a rychlé občerstvení
Stane se vám občas, že vám zbydou uvařené… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jíška a spol. Polévku či guláš zahustíte nejen moukou. Skvěle fungují i brambory a chleba
Jak na bešamel? Poradíme, jak zvládnout tuto základní omáčku do zapékaných pokrmů jako profíci
Lahodná a pikantní křenová omáčka je báječná k uzenému masu. Víme, jak ji uvařit
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Placičky s kopřivami
Přidáno před 3 hodinami
Dalamánkové bagety
Přidáno před 5 hodinami
Domácí marshmallow
Přidáno před 8 hodinami
Trhané kuřecí maso s rajčaty a paprikovou omáčkou
Přidáno před 8 hodinami
Salát z pečených paprik na balkánský způsob
Přidáno před 9 hodinami
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno 20. 5. 2024 15:20
Přečtěte si Zobrazit více
9 receptů na nejoblíbenější české omáčky: Dáte si dokonalou svíčkovou, klasickou rajskou nebo navinulou koprovku?
Suchá jíška se hodí k zahuštění a neobsahuje tuk. Pro snížení spotřeby tuků to může být dobrá volba. Poradíme, jak na to
Jak připravit suchou jíšku? Dokonale zahustí pokrm i bez přidaného tuku