Polévkové fígle: Osvědčené rady, jak zvládnout domácí nudle i perfektní knedlíčky
23. 2. 2021 Tipy a triky
Polévka je grunt, říkávaly už naše babičky a rozhodně měly pravdu. Tahle nezbytná součást jídelníčku umí zasytit, prohřát a dodat potřebné živiny. Do polévky navíc šikovná hospodyně může spotřebovat poměrně velkou část zbytků z jiného vaření. Mrkněte na tipy a triky, které se vám budou při vaření polévek rozhodně hodit.
Co s přebytečným vývarem?
Někdy se stane, že to s množstvím polévkového vývaru tak úplně nevychytáte a dost ho zbude. Rozhodně ho nevylévejte, protože se dá dobře uchovat. Buď ho rychle zchlaďte a v lednici vám takto vydrží minimálně tři dny, anebo ho zamrazte a můžete jej používat další tři měsíce, například místo kupovaného bujónu. Kromě polévky se vývar hodí na podlévání masa při pečení, je vynikající do rizota, dodá chuť dušeným masovým pokrmům a pokud ho dobře zredukujete, můžete s ním vykouzlit i skvělé omáčky. Nemusíte vyhazovat ani zeleninu z vývaru. Nakrájejte ji na kostičky a přidejte do těstovin, připravte z ní zeleninové placičky nebo s ní doplňte mleté maso třeba při výrobě pirohů.
Mohlo by vás zajímat
Domácí nudle
Asi nemá smysl se přít o to, že domácí nudle jsou zkrátka chuťově někde úplně jinde než ty, které přinesete z obchodu. Nehledě na to, že vám neudělají takovou díru do peněženky, tedy pokud do regálu v obchodě saháte po těch kvalitních. Jenže co dělat, když se v kuchyni zas tak moc neotáčíte a výroba domácích nudlí klasickým způsobem je pro vás něco jako vysoká kuchařská škola? Tenhle problém dá vyřešit poměrně snadno. Stačí, když si z hladké mouky, vejce a soli připravíte hustší těsto, které přendáte do cukrářského sáčku a jakmile se polévka začne vařit, hmotu budete pomalým krouživým pohybem vymačkávat do vody tak, aby vznikaly dlouhé tenké "čáry", tedy nudle. Pokud nemáte cukrářský sáček, vystačíte si i s pevným igelitovým pytlíkem, kterému stačí ustřihnout špičku. Po přibližně pěti minutách jsou nudle hotové a můžete polévku podávat.
Mohlo by vás zajímat
A tohle znáte?
Milujete polévku s játrovými knedlíčky, které se vám ale při vaření často rozpadají? Nevadí, i tady je celkem snadná pomoc. Před zavařením do polévky je totiž stačí asi hodinu nechat zatuhnout v lednici. Dali jste málo zeleniny do polévky a přijde vám teď řídká? Není nic snadnějšího, než ji zahustit rozmíchaným vejcem. Milujete bramboračku, ale sušené houby vám dělají neplechu v zažívání? Nevhazujte je hned do vařící se polévky, ale nejprve je samostatně povařte v mléce. Budou tak stravitelnější a navíc získají jemnější chuť. Ujela vám ruka se solí? Vhoďte do polévky nakrájenou bramboru, která přebytečnou sůl do sebe natáhne.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Čínské placičky: Křehká a šťavnatá směs vepřového a kuřecího masa se potřebuje předem naležet v speciální marinádě
20 nejlepších polévkových zavářek, které polévku zahustí a zvýrazní její chuť
Šlehaná feta je skvělý dip k čerstvé zelenině nebo ke krekrům. Snadno se připravuje a božsky chutná
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 57 minutami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 7 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 19 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno 19. 5. 2024 13:06
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno 19. 5. 2024 11:19
Přečtěte si Zobrazit více
Mezi nejstarší recepty patří lék na kocovinu. Na čem si pochutnávali naši předci?
Pět rychlých večeří na všední dny: Pikantní těstoviny s fetou, smažené tousty plněné sýrem nebo rychlé kuře s omáčkou
Kuskus je oblíbenou surovinou moderních hospodyněk. V polévkách si ho zamilujete