Beskydský paličák má říz, rozplakal i televizní redaktorku, říká o unikátním česneku jeho pěstitel Václav Martynek
29. 8. 2023 Ostatní
Farmář Václav Martynek měl celý život pocit, že česnek, který pěstovala už jeho babička, je jiný než ten ostatní. Letos zjistil, že je dokonce unikátní. Takzvaný Beskydský paličák totiž nikdo v zemi nepěstuje a z drobného pěstitele se tak stala vyhledávaná osoba, jejíž produkt chtějí věhlasné restaurace.
Náhodné zjištění
O tom, že pěstuje unikát, neměl Václav Martynek v momentě, kdy svůj česnek poslal otestovat, ani ponětí. „Netušil jsem to ani v nejmenším. Myslel jsem si, že tato odrůda již existuje a že mi Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský v Brně pouze sdělí její název,“ říká pro Toprecepty.cz farmář.
Zkušenost s jiným česnekem sice měl, ale vždy došel k závěru, že na ten jeho žádný jiný nemá. „Kdykoliv jsem přišel do styku s jinými druhy česneku, ať už v restauracích, nebo v závodní jídelně, v podvědomí jsem srovnával chuť a velikost stroužků s naším česnekem,“ přiznává Martynek.
Mohlo by vás zajímat
Zarputilá chuť a říz
Speciálnost svého česneku vidí především v menším počtu stroužků, kterých je pět nebo šest. „Jedinečná je také jeho chuť - řízná a zarputilá, která je odrazem krajiny, kde je pěstován,“ říká farmář s tím, že Beskydský paličák pěstovali už jeho předkové. „Česnek si s sebou vzala babička, když se stěhovala na Bocanovice k dědovi z 20 kilometrů vzdálené Filipky. Od té doby až do své smrti ho pěstovala pro celou naši rozrůstající se rodinu,“ vzpomíná Martynek.
Rozplakaná televizní redaktorka
Tři roky po odchodu babičky ho napadlo, že začne česnek pěstovat ve větším množství a za další tři roky ho ze zvědavosti odeslal do Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského v Brně. Letos v dubnu se pak dozvěděl, že má v rukou „poklad“.
„Říz, to je to, co ho proslavilo. K tomu mám jednu historku z natáčení reportáže o našem česneku. Paní redaktorce jsem ho nabídl k ochutnání a ta se se slovy, že česnek jí ráda s chutí zakousla do stroužku. Spustily se jí takové slzy, že jí rozmáčely řasenku,“ vypráví s úsměvem Václav Martynek.
Poptávka je extrémní
V současné době se farmář nestačí divit, jaký poprask jeho česnek způsobil. Všechen česnek se rozprodal prakticky během dvou dní od první zmínky v médiích. „Je o něj mimořádný zájem. Zejména velmi známé české restaurace nás žádají o pravidelné dodávky. Ale spolupráce takovéhoto rozměru je teprve otázkou příští doby,“ popisuje pro Toprecepty.cz Martynek.
„Jsme zatím farmáři začátečníci a veškerou práci kolem česneku děláme „postaru“, to znamená primitivním způsobem, ale to je to, co nás na tom baví. Chceme si to u česneku užít, mít z jeho pěstování radost,“ dodává.
Skladování
Pro naše čtenáře má Václav Martynek radu ohledně skladování česneku: „Musí být dobře vysušený na stinném a vzdušném místě, poté je skladování naprosto standardní, tedy v suchu a temnu, kde jeho čerstvost vydrží po dlouhou dobu“.
Jak vypadá zázrak z Beskyd se podívejte do naší fotogalerie:
Česnek se hodí třeba i do skvělého dipu, který si můžete vyrobit podle našeho videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Není nad domácí zabijačku. Jaké dobroty z vepřového masa a vnitřností si můžete připravit v bytových podmínkách?
Jaké dobroty si můžeme připravit sami? [assetPageTips:857] Ovar Hlavu, lalok, plec, jazyk nebo kus krkovice vložíme do vroucí osolené vody s celým… Číst více
Zabíjačkové pochoutky aneb to nejlepší, co můžete na zabíjačce ochutnat
Zabíjačka je práce na celý den a mnohdy se pokračuje i den následující. Není divu, je potřeba zpracovat celé prase a to nějaký čas zabere. Znáte… Číst více
Tradiční zabijačka má svůj řád a pravidla: Krev má míchat benjaminek rodiny a mozeček připadne jako odměna mistru řezníkovi
Už jste někdy byli na zabijačce? Zažít tu… Číst více
12 nejbizarnějších jídel Ládi Hrušky: Smažená tlačenka nebo tatarák ze špekáčků jsou jen slabý začátek
Láďa Hruška není žádný šéfkuchař, ale přesto… Číst více
Zabijačkové hody 2023: Kam se v Praze a v jejím okolí vydat na nejlepší jitrničky, prdelačku a tlačenku
Zima již od dávných dob patří zabijačkám. Jsou… Číst více
Poctivá tlačenka jako od mistra řezníka: Základem je správné ochucení a kvalitní vývar z kůží a nožiček
Někdo na zabijačce nejvíc miluje jitrnice a… Číst více
Mezinárodní den pečeného selete
Samotnému pečení předchází nutné plánování a příprava. Sele se nakládá do nálevu, který může být například se svařené slané vody, do které se přidá… Číst více
Jako silvestrovské pohoštění můžete připravit ovar. Jeho výhodou je, že to zvládnete i v panelákovém bytě
Ovar může být tučnější nebo libovější podle použitých částí vepřového masa. Na libovější připravíme jazyk, plec nebo krkovici, tučnější je hlava,… Číst více
Vepřové nožičky jsou delikatesa, o kterou bývá na zabijačce rvačka. Předvařené a dokřupava upečené chutnají fantasticky
Jak správně vařit prasečí nožky? Spodní část… Číst více
Pravda o sádle: Výživová specialistka vysvětluje, proč se tuků nemáme bát a jak je to s neslavným cholesterolem
Sádlo se na několik let ocitlo v nemilosti… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Jednoduchý letní salát ze tří surovin a tří dochucovadel překvapí snadnou přípravou a fantastickou chutí
Nechybí vám na zahradě arónie? Hvězda domácích sirupů se vejde do každé zahrádky a pěstování snadno zvládne i začátečník
BeBe řezy se žloutkovým krémem a čokoládovou polevou podle Terezy z Peče celá země. Téhle variaci nikdo neodolá
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 8 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 9 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 11 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 15 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Přečtěte si Zobrazit více
Beskydský paličák má říz, rozplakal i televizní redaktorku, říká o unikátním česneku jeho pěstitel Václav Martynek
Cuketové zelí podle Jaroslava Sapíka máte hotové za pár minut: Nešetřete kmínem, radí slavný šéfkuchař
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů