Černá omáčka
Jedná se o staročeský recept, dnes již většinou zapomenutý. Kdysi býval hlavním chodem vesnické štědrovečerní večeře, neboť zaječí maso bylo běžně dostupné. Dnes tomu již tak není, proto se tam, kde se vánoční zvyky dodržují, používá maso králičí.
Suroviny pro 5 porcí
5 porcí
Nutriční hodnoty
Energie | 9 301 kJ / 2 223 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 167,40 g |
Tuky | 91,42 g |
Vláknina | 34,51 g |
Cholesterol | 332 mg |
Sodík | 4,04 g |
Sůl | 9,98 g |
Sacharidy | 166,61 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
V naší rodině nesmí tato omáčka chybět na štědrovečerním stole. Na fotce je v omáčce už vykostěné maso.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
22. 12. 2011 14:24
Bibinka:bibinko u babičky jsem jí nikdy neměla a byla to taky moje babička. Ale i přesto u nás tato dobrota zahnízdila, máme ji nejraději s domácí vánočkou, až přijedeš dám Ti recept. Dáša
13. 6. 2011 15:42
Teprve teď jsem si všimla tady toho receptu.Černou omáčku dělám nejen na vánoce, máme ji moc rádi. Dělala jsem ji už zlehčeho, ale nejvíc nám chutná ze zajíce. Kvůli tularémii už jsme zajíce dlouho neměli. Jde i ze srnčího a kančího masa.
29. 11. 2010 18:29
No to je přímo adventní vzpomínka.Dělávala nám to babička a moc nám to chutnalo.Dělávala to s rybou,(dělávala také kapra namodro)ale ryby jsme jako děti nejedli,jedli jsme solo omáčku.
29. 11. 2010 07:38
toto sa mi páči...
29. 11. 2010 00:30
+5
28. 11. 2010 22:24
no..takze uz viem, ako nabuduce budem pripravovat kralika....omacka je velmi velmi zaujimava
28. 11. 2010 21:53
Tak toto je opravdu zajímavý recept, ukládám. Zvláště mně překvapuje ta vánočka ?? a dávám 2. body
28. 11. 2010 21:47
Hellčo, po té tvé omáčce se mi vybavily krásné vzpomínky na mojí babičku, která jí bytostně milovala, musela na Vánoce být a taky jí perfektně uměla, u nás se nezahnízdila a prostě jí nemusíme, to je ovšem náš problém a tobě dávám ten 1.bod
Taky jsem jí viděla dělanou z ryby
Taky jsem jí viděla dělanou z ryby
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 16 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 18 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 18 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 20 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 21 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06
Právě bylo uvařeno:
Smažené nudle s klobásou a sýrem
Horver uvařila před 1 hodinou
Salát s grilovaným kuřetem a modrým sýrem
misula29 uvařila před 5 hodinami
Mrkvovo-batátový krém
Jan Nemec uvařila před 6 hodinami
Pikantní krkovička po maďarsku
Moanka uvařila před 8 hodinami
Hrstková polévka
1Marketa2 uvařil před 9 hodinami
Jogurtová bábovka-rychlovka
Sob uvařila před 9 hodinami
Třešňový kompot
Soninka uvařila před 9 hodinami
Bábovka Rumina
Drahomirakotlanova uvařila před 9 hodinami
Domácí marshmallow
Drahomirakotlanova uvařil před 9 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: černá omáčka černa vanočni omačka vánoční černá omáčka černá omáčka recept recept černá omáčka omacka na černo recept na černou omáčku černá omáčka - recept černá omáčka z králíka vánoční černá omáčka recept štědrovečerní omáčka recepty černá omáčka černá omáčka vánoční černáomáčka černá švestková omáčka černá omáčka na vánoce jak se vari cerna omacka recept na vanoční černou omáčku štědrovečerní černá omáčka recepty na vánoční černou omáčka
Suroviny: maso zaječí, mrkev, petržel, celer, cibule, sůl, cukr, máslo, olej, povidla švestková, švestky sušené, rozinky, mandle, perník, koření nové koření, pepř, bobkový list, citron
Černá omáčka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wkjJ
8 názorů