Vídeňský štrúdl a klasické náplně
Suroviny
Porce: 1 nohavice
Nutriční hodnoty
Energie | 25 175 kJ / 6 017 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 70,45 g |
Tuky | 371,22 g |
Vláknina | 53,40 g |
Cholesterol | 510 mg |
Sodík | 270 mg |
Sůl | 0,50 g |
Sacharidy | 449,35 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Těsto použijeme listové nebo tohle: https://www.toprecepty.cz/recept/29123-jednoduche-...
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
25. 10. 2020 11:47
Veronika.Hrozna: Verunko, je mi líto, ale teď neupeču, mám tu pytel kozích rohů na zavaření, pár jablek a hrušek na povidlí a 12 kg zelí na naložení. A s tou mojí packou je to práce na hodně dní - ani si netroufnu říct, jak dlouho mi to všechno bude trvat. Mezitím si občas musím udělat něco k snědku, bez toho to nejde, takže než bych sem ten recept vložila, tak mi narostou metrová vousiska! V těch mých receptech mám taky jeden na lístkovací těsto (ale ne listové), musím se podívat, jestli je recept stejný, jako od Ivuši. Nikdy jsem ten můj recept nezkoušela. Ale jen tak pro zajímavost ty receptíky porovnám. Dělat tahaný štrůdl mně ani nenapadne, ale kdysi za mlada jsem ho dělala, (o nějakém koupeném listovém těstě se člověku tenkrát ani nesnilo), no a o receptech z internetu taky ne, ten ještě dlouho potom nebyl! Ale když jsem dělala ty tahané štrůdly, tak jsem byla o více než půl století mladší! Měj se moc hezky a moc zdravím!
25. 10. 2020 11:29
Veronika.Hrozna: no já do štrůdlíku plátky odjadřincovaných a neloupaných jablek proženu na troše máslíčka na pánvičce, přidám ořechy, mandle, rozinky, jak je libo, maličko cukru, skořici, jen chvilku, naprudko, nechám vystydnout a dávám do štrůdlíku
25. 10. 2020 10:52
Dajda: Já koupu rozinky v rumu!
25. 10. 2020 10:52
magdalenka: Ahá! Tak pre to! Mokrý tvaroh! S niektorým typom tvarohu je problém, tak už viem, ako na to! Preto ja nestrúham jablká do štrúdle , aby mi nepustili šťavu, nech to nie je moc mokré. Pité nezahusťujem, jablká radšej povarím a prebytočná voda sa odparí.
25. 10. 2020 09:32
magdalenka: Do tvarohové náplně dávám také trochu krupičky (nechávám i vymočit tvaroh). Dávám citronovou kůru, vajíčka, cukr, rozpuštěné máslo a trochu dětské krupičky.
25. 10. 2020 08:27
Veronika.Hrozna: detsku krupicu iba trochu, vcucne tekutinu z tvarohu. Tak ako sa dava do pite, moze byt aj lyzica skrobu, podla zvyku, podla tvarohu.
Suroviny zmiesat, chvilku nechat stat a az potom sneh do toho, hned zavinut a piect.
Tvarohy su rozne v Cechach a na Slovensku, so slovenskym som mala casto problemy. Filo aj tvaroh som zvykla kupovat v Madarsku.
Na strudle (a kopu inych veci) naozaj nie som odbornik.
Suroviny zmiesat, chvilku nechat stat a az potom sneh do toho, hned zavinut a piect.
Tvarohy su rozne v Cechach a na Slovensku, so slovenskym som mala casto problemy. Filo aj tvaroh som zvykla kupovat v Madarsku.
Na strudle (a kopu inych veci) naozaj nie som odbornik.
25. 10. 2020 08:15
MamlajdaD: Mákové dáme sem ! Ostatní náplně bychom měli dát zase pod nový recept : Štrúdlové náplně , ty nejlepší! A když upečeš, ofotíš tu svoji !
25. 10. 2020 07:47
MamlajdaD: To dáš, to těsto se velice dobře válí, ani tlačit nemusíš, hezky tenoučké a pevné.
25. 10. 2020 07:45
magdalenka: Dávaš krupicu do tvarohu? To je zaujímavé , má to osobitú chuť, alebo na spevnenie náplne?
25. 10. 2020 06:50
magdalenka: ... nebo teplou vanilkovou omáčku, i když to je typické především pro Tyrolsko.
25. 10. 2020 02:13
magdalenka: Ahojky Magduško! Tak to máme hodně podobný recept, liší se jen asi ve třech detailech. Mám tam o vajíčko víc, zakysané smetany taky asi o trochu víc a navíc strouhanou pomerančovou kůru. Jinak je to snad stejné: 60 - 100 g moučkového cukru, vanilkový cukr, 3 vejce, 1-2 dl kysané smetany (nebo smetany na šlehání), pomerančová kůra, 20 g krupice. Ten recept je "základní", bez ovoce, ale vím, že se přidává různé ovoce, nejen rozinky nebo hrozno. Možná bych se překonala a udělala ten štrůdl z toho dobrého těsta od Ivušky (Ivusa), ze kterého to všechno vzniklo, celá tahle "štůdlománie" , ale i tohle těsto se musí vyválet, no a s tou mojí pochroumanou pravačkou, no nevím, raděj bych to někomu přenechla. Tedy, abych byla přesnější - nejraději bych to přenechala asi tobě, podle mne jsi dobrý znalec maďarské kuchyně, tak proto! Jo a co je filo těsto, to netuším, ale možná se tady v Česku anineprodává. Mám písnout i postup na tu náplň? Tak přeji hezkou neděli a zdravím!
25. 10. 2020 00:21
MamlajdaD: Priznám sa, ťahanú štrúdľu som robila asi dvakrát...dá sa kúpiť filo cesto,
Neviem, aký máš ty recept na tvarohovú náplň? Na pol kila tvarohu by som dala 2 vajcia (žĺtka +sneh), trochu krupice (opatrne, aby to nestvrdlo vo finále asi 1-2 PL), 2-3 PL kyslej smotany, 2x vanilkový cukor, cukor podľa chuti, citrónová kôra, hrsť hrozienok. Dobré sú aj čerstvé hroznové bobule - tie velké, alebo aj marhule či maliny. Susedia mali čierne moruše, u nich sa piekli štrúdle aj s nimi.
Zdravím!
Neviem, aký máš ty recept na tvarohovú náplň? Na pol kila tvarohu by som dala 2 vajcia (žĺtka +sneh), trochu krupice (opatrne, aby to nestvrdlo vo finále asi 1-2 PL), 2-3 PL kyslej smotany, 2x vanilkový cukor, cukor podľa chuti, citrónová kôra, hrsť hrozienok. Dobré sú aj čerstvé hroznové bobule - tie velké, alebo aj marhule či maliny. Susedia mali čierne moruše, u nich sa piekli štrúdle aj s nimi.
Zdravím!
24. 10. 2020 23:10
magdalenka: Magduško, dělám dost podobně: Pod jablka rozdrcené sušenky (máslové nebo BeBe apod.) smíchám se stejným množstvím kokosu, na to jablka (někdy strouhaná, někdy krájená) + skořice +vanilkový cukr (další cukr krupici přidávám nebo taky ne - podle sladkosti jablíček), rozinky v rumu, a hrubě drcené vlašské ořechy. Takže jen ta podsypka je trochu jiná, ale u rodiny to mělo vždy úspěch. Mám celkem ve svojí sbírce receptů 48 receptů na různé štrůdly a mezi nimi i tento: "TAŽENÝ ZÁVIN S TVAROHEM - Maďarsko - Patří mezi pochoutky maďarských cukráren. Podle původního předpisu" Jednou jsem ho zkoušela, ale to je už dávno. Kdybych nebyla líná a upekla ho, tak bych přidala, ale přidat takový recept bez obrázku, to po něm ani pejsek neštěkne. Kdo by se dělal s tahaným štrůdlem! Tak vidíš, jaké mám prblémy! A ty znáš takový recept? Je to "jen s tvarohem", ale jak upraveným, dobrota! Moc zdravím!
24. 10. 2020 22:07
Veronika.Hrozna: Verunko, dík za vložení, určitě příležitostně vyzkouším! A budu se těšit na další náplně! Moc dík a zdravím!
24. 10. 2020 21:48
Jak jsem psala u nás se dělá tradičně jablkový s mákem. Netušila jsem, že se mu říká vídeňský. Nejlepší je druhý den odleželý, ale málokdy zůstane. Je fantastický, delikátní...
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 17 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 19 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 19 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 21 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 22 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06
Právě bylo uvařeno:
Smažené nudle s klobásou a sýrem
Horver uvařila před 3 hodinami
Salát s grilovaným kuřetem a modrým sýrem
misula29 uvařila před 7 hodinami
Mrkvovo-batátový krém
Jan Nemec uvařila před 8 hodinami
Pikantní krkovička po maďarsku
Moanka uvařila před 9 hodinami
Hrstková polévka
1Marketa2 uvařil před 10 hodinami
Jogurtová bábovka-rychlovka
Sob uvařila před 10 hodinami
Třešňový kompot
Soninka uvařila před 11 hodinami
Bábovka Rumina
Drahomirakotlanova uvařila před 11 hodinami
Domácí marshmallow
Drahomirakotlanova uvařil před 11 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Další recepty
Suroviny: jablko, mák mletý, rozinky, cukr vanilinový, cukr skořice, skořice mletá, cukr krystal, rum, máslo, višně, mák, cukr vanilkový, cukr skořice, cukr krystal, kůra citronová, rum, máslo, těsto listové, víno hroznové, krupice, cukr moučkový, cukr vanilkový, sádlo vepřové
Vídeňský štrúdl a klasické náplně
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xJGE
52 názorů