Jedlý papír je jeden ze způsobů moderního zdobení dortů, zákusků a perníčků
Jedlý papír vypadá jako list papíru, který se dá jíst. Vyrábí se ze škrobů, hlavně rýžového, sladidla a rostlinného oleje. Jelikož nemá žádnou příchuť, nemá ani schopnost ovlivnit chuť výsledného dezertu.
Jedlý papír se používá k dekorování dortů nebo drobného pečiva. Lze na něj natisknout potravinářskými jedlými barvami jakýkoli obrázek a velmi snadno se aplikuje pomocí speciálního gelu. Poradíme vám, jak na to:
Jaké jsou druhy jedlého papíru
Ze škrobu se vyrábí rýžový papír. Je tenký, křehký a barvy nejsou tak dokonalé jako u fondánového listu, který je bílý a silný. Nejkvalitnější je dekor papír, který umožňuje velmi kvalitní tisk a čokotransfer na zdobení čokolády.
Jak pracovat s jedlým papírem
Připravíme si potřebný rozměr papíru, gel a štětec na jeho nanesení:
- Jedlým papírem můžeme zdobit všechny povrchy, které nejsou příliš vlhké.
- Lepíme je na povrchy s máslovým krémem, polevou, čokoládou, želatinou nebo na marcipán či potahovací hmotu.
- Není vhodný na šlehačkové, tvarohové a smetanové krémy, které papír rozpustí.
- Papír natřeme gelem, natřenou stranou přiložíme na povrch dortu a přitiskneme.
- Pro výraznější barvy můžeme potřít papír i na vrchu a nechat zaschnout.
Mohlo by vás zajímat
Jedlý papír je k dostání za velmi příznivé ceny. Můžeme si koupit nejen hotový papír s jakýmkoli motivem, ale nechat si na něj natisknout i vlastní fotografie.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 2 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 3 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 5 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 9 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 22 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Přečtěte si Zobrazit více
Pět rychlých večeří na všední dny: Pikantní těstoviny s fetou, smažené tousty plněné sýrem nebo rychlé kuře s omáčkou
Šlehaná feta je skvělý dip k čerstvé zelenině nebo ke krekrům. Snadno se připravuje a božsky chutná
Čínské placičky: Křehká a šťavnatá směs vepřového a kuřecího masa se potřebuje předem naležet v speciální marinádě
Komentáře