Tak trochu jiné čokolády: Ochutnejte verzi s vínem, chlebem nebo cibulí
19. 6. 2021 Historie a zajímavosti
Hořká, mléčná, bílá… Pořád žádná velká síla? Jestli rádi experimentujete a tradičních druhů čokolád jste přejedení, máme pro vás dobré zprávy. Nejen ve světě, ale už i na českém trhu jsou k dostání čokolády s velmi extravagantními příchutěmi. A některé jsou doslova divné.
Mák, citron a pepř
Že zmrzlina nemusí být jen klasická vanilková, ale jsou i mnohem netradičnější druhy, to už víte. Ochutnat, a to i u nás v Česku, můžete třeba klobásovou, hořčicovou nebo koprovkovou. Podobně pestrá, místy až bizarní, je nabídka všech možných druhů čokolád. Na bílé tabulce ochucené citronem a mákem už dnes asi není nic moc zvláštního, stejně tak na mnoha různých druzích čokolád s ovocem nebo s bylinkami; kdo by neznal třeba čokoládu s mátou, již asi nejvíc proslavila značka After Eight? Relativně běžné nebo alespoň ne neznámé jsou i čokolády s chilli nebo se solí. Pořádně ostrá je též kombinace červeného Kampotského pepře s lahodnou bílou, mléčnou nebo tmavou čokoládou, kterou vyrábí moravská rodinná firma Herfůrek. Ale to je pořád ještě docela přijatelné. Pojďme dál.
Mohlo by vás zajímat
Chléb a víno
Ne, nebudeme vás lákat do kostela ke slavení eucharistie; naopak, trochu s nadsázkou se vydáme spíš na cestu hříchu, který můžete ochutnat. Letošní novinkou mezi řemeslnými čokoládami Ajala je totiž vínová. Voní po višních a kromě svěžích tónů letního ovoce v ní najdete i lehký nádech alkoholu. Dalším pokušením je verze čokolády s chlebem, která obsahuje kousíčky vyhlášeného chleba 66 z pražské restaurace Eska a 70% hořkou čokoládu z kakaových bobů z Tanzanie. A pokud snídáte něco jiného, než chleba, třeba lívance se slaninou a javorovým sirupem, tak vězte, že i s takovou kombinací chutí se čokoláda vyrábí, byť ji tedy neseženete u nás, ale ve Velké Británii. V Japonsku si, podle webu Twistedfood.co.uk, pro změnu pochutnávají na čokoládě sushi; letošní limitovaná edice má příchuť tuňáka, vejce a mořského ježka. O něco blíž, konkrétně v rakouské čokoládovně Zotter, je k mání tabulka čokolády naplněná ganache ze sladkých brambor s vodkou. Ostatně, firma Zotter byla v minulosti označena za „nejkreativnější čokoládovnu na světě“. To bylo asi ještě předtím, než se do výroby čokolády pustila Štěpánka Trenz.
Divné čokolády
Tohle není náš výmysl; sama výrobkyně čokolád, Štěpánka Trenz, je skutečně takto pojmenovala: Štěpánčiny divné čokolády. Jak je uvádí ve své nabídce portál Čokobanka.cz, tyhle čokolády nejsou doporučeny pro slabší povahy. Štěpánčiny čokolády mají totiž velmi neotřelé názvy i vzhled. Mezi publikovatelnými zmiňme alespoň druhy jako jsou čokoláda cibulová, kari a slané arašídy nebo játrovka. Na ty ostatní se snad raději podívejte sami. A budete-li mít dost odvahy, zkuste je i ochutnat.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Tradiční česká kuchyně: Poctivý oukrop zahřeje i uzdraví. Jak ho dovést k dokonalosti?
Česká kuchyně je plná skvělých receptů na polévky… Číst více
Česnečka a její léčivá síla. Jak si pochutnat a k tomu prospět svému zdraví?
Česnečka je jednoduchá polévka, která je výjimečná nejen rychlou přípravou a příjemnou chutí, ale i léčebnými účinky díky vysokému obsahu česneku.… Číst více
Libečková polévka opiška: Netradiční krkonošská česnečka voní bylinkami a česnekem a je snadná na přípravu
Přemýšlíte, jak naložit s velkou úrodou libečku?… Číst více
Den domácích polévek
Na hutné hřejivé polévky se můžeme spolehnout v chladných zimních měsících. V mrazivém dnu přijde kouřící talíř s polévkou vhod. Ať už v něm máte… Číst více
Českem s chutí: Kyselo, které vás postaví na nohy a polévky jako drn. Ochutnejte Krkonoše!
Dnes se přesuneme do kraje s nejvyšším vrcholem… Číst více
Tajemství staročeské kuchyně: Znáte couračku a bramboračku skleněnku?
Polévka je grunt! To věděli už naši předci, proto… Číst více
Jak uvařit nejlepší česnečku? Tato polévka dovede napravit podrážděný žaludek, proto je tak žádaná na Nový rok
Česnek je prospěšný v mnoha situacích, a dá se konzumovat různými způsoby. Můžeme si koupit česnekové kapsle, ale použít ho čerstvý do chutných jídel… Číst více
Jak uvařit česnečku? Tato polévka je snadná a rychlá, navíc šetří žaludek i peněženku
Česnek přidáváme do různých polévek, ať už luštěninových nebo zeleninových. Každé z nich vylepší chuť a bez něho by mnohá z nich nebyla to pravé.… Číst více
Pstruzi, knedlíky i topinky. Na čem si pochutnával tatíček Masaryk?
Kaviár s lososem, ústřice, raci, lanýži… také si… Číst více
Tradiční oukrop podle Sandtnerové je velmi skromný pokrm, ale chutná dobře a takhle snadno se připravuje
Oukrop je jednoduchá polévka, podobná česnečce.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Valašská kaše pápěnka je vylepšenou verzí obyčejné krupičky. Dokonalou chuť zajistí jeden krok navíc
Koláč sester Tatinových upečete s našimi radami hned napoprvé a perfektně. Bez čeho se neobejdete?
Vařil pro krále i prezidenty, teď má food truck: Je tam víc svobody a není to takový žrout času, říká Radek Příhonský
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 6 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 6 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 8 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 12 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38