Retro okénko: Klasické jednohubky se salámem, sýrem i okurkou frčí pořád. Tyhle druhy patří mezi nejoblíbenější
26. 12. 2022 Vaření
Čekají vás různé návštěvy a potřebujete připravit pohoštění? Nejlepší oblíbené jednohubky jsou zárukou, že budou chutnat. Tyto osvědčené retro chuťovky nezklamou.
Jednohubky na řadu způsobů
Jednohubky jsou skvělé k pivu i vínu. Ať už se chystáte je konzumovat tyto dobroty s alkoholem nebo bez, určitě si pochutnáte. Máme pro vás různé varianty. Základem jednohubky bývají kolečka rohlíku. Můžete sáhnout po klasickém bílém, ale celozrnný přinese změnu a trochu křupavosti. Navrch může přijít máslo, pomazánkové máslo, ale i pomazánka. Na ní můžete položit plátek uzeniny, kostičku sýru, a navrch rajče, nebo okurka. V některých případech se hodí využít i ořech, nebo mandarinku. A které jsou ty nejoblíbenější kombinace?
Mohlo by vás zajímat
Jednohubka se salámem, sýrem a okurkou
Tato verze jednohubky je tou snad nejklasičtější. Hrát si při jejich skládání můžete s druhy salámů a sýrů. Jednou sáhněte po výborném suchém salámu (třeba poličan, vysočina), podruhé po dobré šunce, jindy zase můžete využít ale i kolečka kvalitní klobásky. Ze sýrů můžete využít goudu, eidam, ale třeba i ementál. Na jednohubku budete potřebovat: kolečka rohlíku, máslo, případně sardelovou pastu, dále kolečka salámu, kostičky tvrdého sýra a na ozdobu kyselou okurku.
Jak na to? Rohlík nakrájejte na kolečka, potřete je máslem, případně jemně sardelovou pastou. Na to položte kolečka salámu, pak kousek sýru a nakonec okurku. Propíchněte vše párátkem. Jako obměnu okurky můžete využít kousek papriky, ale také plátek ředkvičky, což vypadá velmi dekorativně.
Mohlo by vás zajímat
Jednohubka s nivou a vlašským ořechem
Návštěvu většinou potěšíte jednohubku s pomazánkou z nivy, ozdobenou křupavým ořechem, nebo šťavnatou mandarinkou, kouskem ananasu, ale i půlkou kuličky hroznového vína. Někdo na pomazánce zase miluje čtvrtinu z tenkého plátku citronu. Na jednohubku si připravte kolečka rohlíku, nivu a máslo (půl / půl), můžete přikápnout i trochu mléka, ovoce, a ořechy na ozdobu.
Jak na to? Máslo nechte povolit, rohlíky nakrájejte na kolečka. Nivu a máslo utřete do pomazánky. Když bude potřeba, přikápněte trochu mléka. Na rohlík natřete pomazánku a zdobte podle chuti. Vyzkoušet ale můžete i lahodnou pomazánku z nivy se smetanovým sýrem a kysanou smetanou.
Mohlo by vás zajímat
Jednohubka se žervé, lososem a okurkou
Uzený losos je poměrně oblíbenou ingrediencí na chlebíčky a jednohubky. Na tuto zdravou a chutnou jednohubku budete potřebovat: tmavý rohlík, lučinu nebo žervé, plátek uzeného lososa, citron, kopr a okurku nakrájenou na kolečka.
Jak na to? Nakrájejte tmavý rohlík na kolečka, namažte je lučinou nebo jiným tvarohovým sýrem. Na něj dejte kolečko okurky. Lososa nakrájejte na širší obdélníčky ve velikosti kolečka rohlíku, a dejte vždy kousek na okurku. Navrchu jednohubku ozdobte kouskem kopru. Propíchněte vše párátkem.
Mohlo by vás zajímat
Jednohubka s kozím sýrem, klobáskou a olivami
Pro milovníky kozího sýru je to výborná pochoutka. Jako tradiční jednohubku si můžete připravit kombinacï kozího sýru, klobásky a oliv. Co budete potřebovat? Rohlíky nakrájené na kolečka, dobrou klobásku nakrájenou na kolečka, kostičky kozího sýru a olivy bez pecek.
Jak na to? Na kolečko rohlíku vždy vložte plátek sýru, pak klobásku a nakonec olivu. Opět vše zajistěte párátkem.
Můžete si připravit i další variantu s kozím sýrem, a to v kombinaci s lístky rukoly a kuličkami brusinek. Náhradou za brusinky může být rybíz, ale i kulička z granátového jablka.
Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…
Jednohubky s tuňákovou pomazánkou a olivami
Tuňák se výborně hodí do pomazánek, které bývají na jednohubkách. S olivami jako ozdobou pak vytváří lahodnou kombinaci. Vychutnejte si tuňákovou pomazánku se sušenými rajčaty podle tohoto receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Tradiční česká kuchyně: Poctivý oukrop zahřeje i uzdraví. Jak ho dovést k dokonalosti?
Česká kuchyně je plná skvělých receptů na polévky… Číst více
Česnečka a její léčivá síla. Jak si pochutnat a k tomu prospět svému zdraví?
Česnečka je jednoduchá polévka, která je výjimečná nejen rychlou přípravou a příjemnou chutí, ale i léčebnými účinky díky vysokému obsahu česneku.… Číst více
Libečková polévka opiška: Netradiční krkonošská česnečka voní bylinkami a česnekem a je snadná na přípravu
Přemýšlíte, jak naložit s velkou úrodou libečku?… Číst více
Den domácích polévek
Na hutné hřejivé polévky se můžeme spolehnout v chladných zimních měsících. V mrazivém dnu přijde kouřící talíř s polévkou vhod. Ať už v něm máte… Číst více
Českem s chutí: Kyselo, které vás postaví na nohy a polévky jako drn. Ochutnejte Krkonoše!
Dnes se přesuneme do kraje s nejvyšším vrcholem… Číst více
Tajemství staročeské kuchyně: Znáte couračku a bramboračku skleněnku?
Polévka je grunt! To věděli už naši předci, proto… Číst více
Jak uvařit nejlepší česnečku? Tato polévka dovede napravit podrážděný žaludek, proto je tak žádaná na Nový rok
Česnek je prospěšný v mnoha situacích, a dá se konzumovat různými způsoby. Můžeme si koupit česnekové kapsle, ale použít ho čerstvý do chutných jídel… Číst více
Jak uvařit česnečku? Tato polévka je snadná a rychlá, navíc šetří žaludek i peněženku
Česnek přidáváme do různých polévek, ať už luštěninových nebo zeleninových. Každé z nich vylepší chuť a bez něho by mnohá z nich nebyla to pravé.… Číst více
Pstruzi, knedlíky i topinky. Na čem si pochutnával tatíček Masaryk?
Kaviár s lososem, ústřice, raci, lanýži… také si… Číst více
Tradiční oukrop podle Sandtnerové je velmi skromný pokrm, ale chutná dobře a takhle snadno se připravuje
Oukrop je jednoduchá polévka, podobná česnečce.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Když se hádají Češi se Slováky, vítězem je Niva! Tipnete si, kdo tento sýr vymyslel?
Chlebíčky jsou český unikát. Jak jsme je milovali kdysi a jaké letí dnes?
Připravte si fantastické jednohubky v retro stylu nebo v moderní úpravě. Těmito fígly je vylepšíte
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 6 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 6 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 8 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 12 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Komentáře
26. 12. 2022 18:58
26. 12. 2022 14:32
Jen kdyby u receptů s chutným jídlem nebyla reklama s nechutnou fotkou parazita.