Česnek je skvělým dochucovadlem, ale také lékem mnoha neduhů
Česnek má silnou, pikantní a ostrou chuť. Jeho vůně je také výrazná, což jej činí oblíbenou přísadou v mnoha kuchyních po celém světě. A co česnek a pěstování? Nejlepší je ho pěstovat v slunném a dobře odvodněném místě. Podzemní hlízy se zasazují na jaře nebo na podzim a sklízí se, když listy začnou žloutnout a usychat.
Využití v kuchyni
Česnek je nezbytnou přísadou v mnoha pokrmech. Může být použit syrový nebo tepelně upravený a je základní složkou mnoha omáček, polévek, marinád, těstovinových pokrmů a pečených jídel. S oblibou se "maže" také například na topinky nebo langoše. Česnek lze nasekat na plátky, rozdrtit, nastrouhat nebo použít jako celý stroužek podle receptu.
Tip: Nebaví-li vás česnek pořád loupat, můžete je zkusit zakonzervovat v oleji nebo v soli.
Léčba česnekem
Česnek je ceněný pro své potenciální zdravotní výhody. Obsahuje antioxidanty a sloučeniny, které mohou pomoci snížit krevní tlak, podporovat zdraví srdce, posilovat imunitní systém a mít protizánětlivé účinky. Pravidelná konzumace česneku byla také spojena s potenciální prevencí některých nemocí.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rychlá pizza z tortill
Přidáno před 4 hodinami
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno před 17 hodinami
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno 26. 4. 2024 11:33
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno 26. 4. 2024 11:10
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno 26. 4. 2024 10:25
Sýrový chléb
Přidáno 26. 4. 2024 09:32
Přečtěte si Zobrazit více
Manuál pečení cukroví: Jak používat pečicí papír, na kolik rozžhavit troubu a co s plechem?
7 nezdravých kombinací: Proč byste neměli dávat do čaje mléko a potírat toust marmeládou
French financiers: Vláčné francouzské koláčky chutnají skoro jako makronky. Jsou jednodušší a specifickou vůni jim dodá hnědé máslo