Česnek je skvělým dochucovadlem, ale také lékem mnoha neduhů
Česnek má silnou, pikantní a ostrou chuť. Jeho vůně je také výrazná, což jej činí oblíbenou přísadou v mnoha kuchyních po celém světě. A co česnek a pěstování? Nejlepší je ho pěstovat v slunném a dobře odvodněném místě. Podzemní hlízy se zasazují na jaře nebo na podzim a sklízí se, když listy začnou žloutnout a usychat.
Využití v kuchyni
Česnek je nezbytnou přísadou v mnoha pokrmech. Může být použit syrový nebo tepelně upravený a je základní složkou mnoha omáček, polévek, marinád, těstovinových pokrmů a pečených jídel. S oblibou se "maže" také například na topinky nebo langoše. Česnek lze nasekat na plátky, rozdrtit, nastrouhat nebo použít jako celý stroužek podle receptu.
Tip: Nebaví-li vás česnek pořád loupat, můžete je zkusit zakonzervovat v oleji nebo v soli.
Léčba česnekem
Česnek je ceněný pro své potenciální zdravotní výhody. Obsahuje antioxidanty a sloučeniny, které mohou pomoci snížit krevní tlak, podporovat zdraví srdce, posilovat imunitní systém a mít protizánětlivé účinky. Pravidelná konzumace česneku byla také spojena s potenciální prevencí některých nemocí.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 12 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 17 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 17 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 20 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 21 hodinami
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak vypěstovat rajčata na balkóně? Rady a tipy pro únorové sázení
Linecké řezy podle Josefa Maršálka: Máslo musí být při přípravě studené a s těstem pracujte rychle, jinak se spaří, říká cukrář
Čočková polévka s klobásou a bramborami: Klobáska ji skvěle ochutí, brambory zahustí, hlavně nás ale zasytí i báječně zahřeje