Trápí vás zápach z úst po jídle? Víme, jak na něj vyzrát!
31. 1. 2021 Životní styl
Trápí vás zápach z úst? Existuje mnoho způsobů, jak proti němu bojovat a stále si pochutnávat na jídlech, která máte rádi. Zkažený dech je někdy způsoben zdravotními problémy, takže nemusí vždy souviset s jídlem nebo hygienou, každopádně to, co konzumujete, do značné míry kvalitu dechu ovlivňuje. Třeba česnek a cibule jsou známí nepřátelé svěžích úst, ale když už si je dopřejete, jak se zápachu zbavit?
Proč po některých jídlech zapáchá z úst?
Všechny potraviny mohou ovlivnit váš dech. Při konzumaci se zbytky jídla zachytávají na zubech a jazyku a poskytují potravu pro bakterie žijící v našich ústech. A když se bakterie v ústech "pasou" na zbytcích, zejména sacharidech, produkují kyseliny, které jsou zdrojem nevítaného zápachu. Kromě bakterií v ústech mohou silně páchnoucí potraviny dech také zkazit, a to když se vstřebají do oběhu.
Mohlo by vás zajímat
Káva a alkoholické nápoje
Podle Národního institutu pro zubní a kraniofaciální výzkum v USA způsobují nápoje s obsahem kofeinu a alkoholické nápoje nedostatek tvorby slin, čímž se vysouší ústa. Ústa se vysouší i během spánku, proto ranní dech není tím nejvábnějším. Ale když konzumujete nápoje, které ústa zbavují slin, snadno stav vyvoláte i během dne.
Tip: Zvykněte si pít vodu před a po požití alkoholických nápojů nebo nápojů s kofeinem. To vám pomůže zvlhčit suchá ústa a osvěžit dech.
Mohlo by vás zajímat
Zapáchající tuňák
Tuňák a další ryby jsou syté, s vysokým obsahem bílkovin a vynikající! Tuňák a jiné konzervované ryby však mají specifický "rybí" zápach. Podle Americké společnosti pro výživu způsobuje tento zápach trimethylamin (TMA), který v ústech zůstává dlouho po jídle.
Tip: Před jídlem nastříkejte na ryby citron nebo ocet. Tyto přísady mohou pomoci trimethylaminu ke snadnějšímu vázání se na vodu a sníží jeho účinnost.
Mohlo by vás zajímat
Česnek, cibule a koření
Spousta koření - třeba chilli, pepř a paprika - kazí dech. Zápach česneku a cibule se může také držet v dechu poměrně dlouho po jídle. Navíc, když trávíte česnek a cibuli, v nich obsažené chemikálie vstupují do krevního oběhu, cestují do vašich plic a vy je vydechujete
Tip: Po konzumaci kořeněných nebo aromatických pokrmů žvýkejte žvýkačku bez cukru nebo si vyčistěte zuby, abyste se zápachu vyhnuli.
Mohlo by vás zajímat
Jak bojovat s trvalým zápachem z úst?
Pamatujte, že správná rutina péče o ústní dutinu vám může pomoci ke svěží vůni dechu, i když si tyto výše zmíněné pokrmy a nápoje dopřáváte. Čištění zubů alespoň dvakrát denně pomůže odstranit zbytky jídla a bakterie. Čištění mezi zuby pomocí nitě nebo mezizubních kartáčků a opláchnutí dutiny ústní vodou také zajistí, že bude váš dech stále svěží. Dále můžete jíst potraviny, které se zápachem bojují, pomáhá třeba rozžvýkat lístky máty nebo zakousnout si nějaký citrus. Podle University of Michigan vede k trvale udržitelnému svěžímu dechu také stravování s nízkým obsahem tuků a zahrnující spoustu ovoce a zeleniny.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Matcha Tea
Matcha Tea je druh zeleného čaje, který pochází z Japonska, a má blahodárné účinky pro lidské zdraví. Na Dálném východě je tento elixír užíván více… Číst více
Jak skladovat a zpracovat meruňky? Máme pro vás osvědčené tipy
Meruňkám se daří ve vinorodých oblastech. Jsou náročnější na podmínky a prostředí než broskvoně. U nás se pěstují plstnaté druhy, které jsou… Číst více
Jak zpracovat jeřabiny a arónie. Hodí se hlavně ke zvěřině a hovězímu masu
Jeřabiny ke konzumaci dělíme na jeřáb sladkoplodý a černoplodý (aronie). Jeřáb sladkoplodý má oranžovočervené kulaté plody, aronie je temně modrá až… Číst více
Zahřejte se domácím pečeným čajem! Tady jsou 4 skvělé recepty, které musíte zkusit
Pečený čaj je čím dál populárnější lahůdka, která… Číst více
Nejrychlejší recepty: Banánové lívanečky jen ze 4 ingrediencí zachutnají vám i dětem
Chcete ohromit partnera nebo děti snídaní, která… Číst více
Teplé nápoje pro chladné dny. Recepty nejen na zahřátí
Jakmile klesnou teploty a nastanou chladné večery i dny, balíme se do teplejších svršků a máme chuť na teplé nápoje, které nás zahřejí. Můžeme se… Číst více
Máta má kromě příjemné vůně a chuti také mnoho příznivých účinků na naše zdraví. Poradíme, jak ji sbírat a využít
V zahradě je máta téměř plevel, doporučuje se pěstovat ji v kontejnerech, aby se zabránilo invazi do ostatních záhonů. Zahání mšice, myši, mravence a… Číst více
Recepty z českých filmů: Přiměřeně, přiměřeně... Udělejte si lívance podle pana krále
Ačkoliv podle Jana Wericha a Vlasty Buriana v… Číst více
Sladká hádanka: Je francouzský toast opravdu francouzský?
K nedělní snídani zcela určitě patří francouzský… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Zdravá pleť v zimě? Tipy a triky, díky kterým bude vaše pokožka fit i bez drahých krémů!
Vánoční trhy v Praze na Míráku lákají na pečená jablka v čokoládě, cukroví i andělské langoše za 140 Kč
Masopustní pohoštění jedna báseň! Usmažte si doma nadýchané koblížky jako od babičky