Při Poslední večeři chybělo jehněčí. Co měli Ježíš a apoštolové opravdu na stole?
3. 2. 2021 Historie a zajímavosti
V průběhu let byla Poslední večeře Ježíše Krista v umění i ve filmu vyobrazena mnohokrát, slavný obraz Leonarda Da Vinciho je ale asi tím neznámějším. Zatímco mnozí nadále zkoumají náboženskou symboliku a hodnotu obrazu jako takového, jiní hledají na slavné nástěnné malbě něco úplně jiného: poznání, co přesně jedli Ježíš a jeho apoštolové?
Víno a chléb
Podle křesťanského zvyku akt přijímání pochází právě z Poslední večeře. Ježíš účastníkům večeře rozdal nekvašený chléb a víno a vysvětlil apoštolům, že chléb představuje jeho tělo a víno jeho krev. Dodnes křesťané přijímají oplatku jako tělo Kristovo, v protestantských kostelech pijí věřící i víno.
Deuteronomium, pátá kniha Starého zákona, popisuje Ježíšovu vlast jako "zemi olivového oleje a medu; zemi, ve které budete bez nedostatku jíst chléb". Mezi běžné plodiny tehdy patřily hrozny, fíky a granátová jablka. Tyto potraviny by však pravděpodobně brzy na jaře, kdy se Poslední večeře měla konat, nebyly k dispozici čerstvé. Při večeři ale mohly být na stole fíky sušené, dále olivový olej a med.
Mohlo by vás zajímat
Večeře bez jehněčího
V roce 2007 papež Benedikt XVI. prohlásil, že na Poslední večeři chybělo jehněčí maso. Tehdejší papež se domníval, že Poslední večeře se konala před rituální obětí jehňat, což byla v Ježíšově době běžná pesachová tradice. A proto byl dle Benedikta XVI. obětován sám Ježíš a jehně tak nahradil.
Charoset
Zatímco Poslední večeře proběhla těsně před samotným Pesachem, neznamená to, že si Ježíš a apoštolové neužili pár velikonočních pokrmů. Podle zprávy skupiny italských archeologů z roku 2015 se na Poslední večeři objevila řada typických sederských jídel včetně hořkých bylin s pistáciemi a datlovým charosetem, což je oblíbená sladká, tmavě zbarvená pasta z ovoce a ořechů. Další jídla, jako je cholent, dušená miska z fazolí vařená velmi pomalu, a olivy s yzopem, bylinou podobnou mátě, se běžně konzumovaly každý den a na menu Poslední večeře rozhodně mohly být.
Mohlo by vás zajímat
Žádní úhoři a plátky pomeranče
Po posledním restaurování da Vinciho fresky, které trval přes dvě desetiletí a skončilo na konci 90. let, se na stole poprvé objevily další pokrmy, včetně těch, které vypadaly trochu nemístně - konkrétně šlo o úhoře s plátky pomeranče. I když taková jídla v Ježíšově době rozhodně nebyla běžným pokrmem, chuť úhořů a pomerančů se v Itálii v 15. století běžně kombinovala. Potraviny se dokonce objevily na dochovaném da Vinciho nákupním seznamu. Je tedy možné, že autor obrazu Ježíšovi na stůl "naservíroval" svoje vlastní oblíbené jídlo.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Místo nezdravých brambůrek můžeme mlsat zeleninové chipsy. Snadno si je připravíme sami v troubě na plechu
Lze je koupit v obchodech, ale u domácích si sami nejlépe ohlídáme kvalitu vstupních surovin. Nejsou nijak složité, stačí nám kořenová nebo jiná… Číst více
Den bramborových lupínků
Všichni to známe – když nás večer u televize popadnou chutě na slané křupavé mlsání, není nic jednoduššího než otevřít si sáček bramborových chipsů.… Číst více
Vyzkoušeli jsme připravit domácí zeleninové chipsy: Jsou lepší z friťáku, sušičky nebo z trouby?
Chipsy neboli brambůrky miluje snad každý.… Číst více
Vyzkoušeli jsme chipsy z kopřiv! Jak je připravit, aby chutnaly fantasticky?
Lístky mladých kopřiv jsou jednou z prvních… Číst více
Skromná kuchyně: Chipsy z bramborových slupek nebo kuřecích kůží patří mezi delikatesy. Proč se musí solit opatrně?
Honí vás po večerech mlsná na něco slaného a… Číst více
Britskou specialitu octové brambůrky zvládnete připravit i sami: Delikatesa v anglickém stylu vás ohromí netradiční chutí
Pokud jste někdy byli v Anglii, určitě brambůrky… Číst více
Jak připravit domácí zeleninové chipsy na svačinu či oslavu. Zdravé a chutné slané mlsání ocení děti i dospělí
Připravit je můžeme i doma. Tyto domácí chipsy jsou zdravější alternativou než kupované chipsy. A nemusíme zůstat jen u obvyklých brambor, ale využít… Číst více
Připravte si cuketové chipsy jen ze dvou ingrediencí. Díky videonávodu je to hračka
Začíná období, kdy už si lámete hlavu, co vytvořit z další cukety. Pokud máte rádi zdravé mlsání a zároveň recepty, které nedají moc práce, musíte… Číst více
Jak na křupavé skořicové jablečné chipsy: Jde to v troubě i ve friťáku a příprava je velmi jednoduchá
Honí vás každý večer u televize mlsná? Pokud… Číst více
Hit internetu: Křupavé chipsy ze zbylých vařených těstovin, neboli pasta chips, se hodí jako levné a rychlé občerstvení
Stane se vám občas, že vám zbydou uvařené… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře (1)