Hranolky nemusí být jen z brambor. Jak na slavné batátové nebo zdravé mrkvové?
25. 5. 2021 Vaření
Ke steaku, ke smaženému sýru nebo jen tak s kečupem či majonézou; hranolky jsou oblíbenou přílohou i samostatným „zobáním“. Ovšem není nutné je dělat vždy jen smažené a jen z brambor. Zkuste si do kuchyně pustit i jiné druhy zeleniny a nové způsoby kuchyňské úpravy.
Hranolky z kořenovky
Mrkev, petržel, celer, pastinák, řepa, kedluben… ze všech těchto druhů kořenové zeleniny lze udělat skvostné hranolky, a to dokonce i v dietnější verzi. Zeleninu stačí jen oloupat a nakrájet na hranolky, stejně jako je to u brambor. A poté můžete zeleninové hranolky klasicky smažit ve vyšší vrstvě tuku, anebo je jen zlehka postříkat olejem a upéct na plechu vyloženém pečícím papírem v troubě při 200°C dozlatova. Trvá to asi 15 až 20 minut, je ale potřeba hranolky za dobu pečení jedenkrát otočit. Chcete-li proces urychlit, můžete zeleninu nejdříve krátce povařit, poté nechat vychladnout, osušit a buď usmažit, nebo upéct v troubě.
Mohlo by vás zajímat
Z cukety, dýně a lilku
Ano, ze všech těchto druhů lze také dělat hranolky, a vzhledem k tomu, že jak cuketa, tak lilek i dýně hokkaidó mají jen málo kalorií, jejich konzumací ani příliš nezhřešíte. Jak na to? Zeleninu stačí opět jen nakrájet a upéct v troubě na plechu. Anebo můžete cuketu obalit v rozšlehaných vejcích a směsi parmazánu a strouhanky a až pak upéct. Lilku určitě prospěje, když se nejdřív „vypotí“, tedy když jej předem nasolíte a necháte odpočinout alespoň 30 minut. Před smažením nebo pečením jej pak poprašte trochou mouky, nenasákne tolik tuku. A dýně nepotřebuje žádnou zvláštní péči, počítejte jen s delší dobou pečení. A určitě snese jemné dochucení česnekem.
Mohlo by vás zajímat
Batátové jsou hit!
Hit módních bister, který ovšem pomalu, ale jistě přebírají i klasičtí restauratéři. A proč? Batátové hranolky jsou prostě skvělé. Vzhledově připomínají osmaženou mrkev, ale chutnají úplně jinak. Pro jejich přípravu batáty ani nemusíte loupat, stačí sladké brambory důkladně omýt a nakrájet na hranolky. Ty pak v míse prosolte a pokapejte olejem. Následně je můžete péct na plechu v troubě nebo ugrilovat za pomoci grilovacího tácku.
Mohlo by vás zajímat
Nejzdravější
Hranolky také můžete pojídat zcela bez tepelné úpravy, tedy syrové. Nejde to samozřejmě se všemi druhy zeleniny, ale třeba mrkev, petržel, celer, cuketa nebo salátová okurka či řapíkatý celer se na to náramně hodí. Zeleninu omyjete, nakrájejte na hranolky a podávejte s vhodným dipem. Tyhle čerstvé hranolky vám dodají dostatek vitamínů a vlákniny a taky parádně zpestří první letní grilování.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jaká postní jídla nám pomohou překonat období od masopustu do Velikonoc?
Půst ve smyslu jídla nebyl vždycky doménou církve. Ke konci zimy se zásoby ve spížích tenčily, do nové úrody bylo daleko, a tak se jedla taková jídla… Číst více
Velký pátek
Na Velký pátek se hrávaly pašijové hry o životě a smrti Ježíše Krista. Pro obyčejné lidi byl tento den plný magie a kouzel. V hospodářství ani na… Číst více
5 neoblíbenějších chilli omáček, po kterých vám bude hořet pusa, ale jídlu dodají říz!
Jsou lidé, kteří v jídle nezvládnou ani špetku… Číst více
Božský koláč tres leches: Jak se z receptu na zadní straně plechovky stal celosvětový hit…
Ve španělštině se jmenuje tres leches, česky mu… Číst více
5 nejslavnějších pikantních jídel světa: Zvládnete sníst indické vindaloo nebo mexické chili con carne?
Bez trochy chilli papriček si na žádném jídle… Číst více
Různé zbytky z ledničky zpracujeme do dalších pokrmů. Jednou z oblíbených možností je quesadilla - plněná tortillová placka
Quesadilla je typická tím, že uvnitř opečené tortillové placky je rozpečený sýr, nejčastěji čedar. Tip: Můžete vyzkoušet i české Blaťácké zlato, má… Číst více
Přichází první postní neděle. Víte, jak připravit pučálku a liščí preclíky?
Co je pučálka Název „pučálná“ pochází od pokrmu pučálka, která se připravovala z napučených (naklíčených) semen hrachu. Když nebyl po ruce hrách,… Číst více
Nejlepší dip k nachos je guacamole: Jak jej dochutit, aby chutnal božsky, a jaká do něj vybrat avokáda?
Při zmínce o avokádu si snad každý vybaví… Číst více
Druhá postní neděle: Připravte si s námi pražmo nebo některou z obilných kaší
Co je pražmo Lidové pojmenování „pražná neděle“ bylo odvozeno od pokrmu pražmo, což je upražené naklíčené obilí. Obilí pražili to, které měli, ať už… Číst více