Letní zelenina pro lazary a dietáře: Zázračná cuketa čistí tělo a pomáhá proti otokům
3. 7. 2021 Životní styl
Sezóna cukety je tu! Tato letní zelenina si v Česku získala popularitu až koncem minulého století, je pro to ale dobrý důvod. Konzistencí pevnější než salátová okurka umí cuketa sloužit v kuchyni na více způsobů, a to studená i teplá. Navíc její konzumace přináší našemu tělu množství benefitů.
Cuketa plná vitamínů
Jak popisuje Miloš Cihelka v článku Moderní cuketa: populární zelenina, ze které uvaříte cokoli pro Lidovky, v české kuchyni se lahodná a zdravá zelenina přihlásila o slovo v 80. letech 20. století, mimo jiné i proto, že je snadné ji vypěstovat a dá se sklízet poměrně rychle; podle knihy Zelenina na zahrádce a balkoně už 60 až 65 dní od výsevu. Nesporným kladem cukety ale určitě je i její svěží konzistence a méně výrazná chuť, která se dá skvěle kombinovat s jinými surovinami, protože cuketa rychle přejímá šmak dalších přísad. O tom, jak cuketu jíst a co z ní vařit, si ale povíme jindy. Dnes si vysvětlíme, proč ji někteří považují za vůbec nejzdravější druh zeleniny.
Mohlo by vás zajímat
Sborník nutričních hodnot potravin The Composition of Foods uvádí, že ve stogramové porci syrové cukety najdeme 21 mg vitamínu C, 360 gramů draslíku, 45 gramů fosforu, 25 gramů vápníku a 22 gramů hořčíku. Dále cuketa obsahuje vitamín B6, karoten a riboflavin. Právě karoten a zmiňovaný hořčík v největším množství najdeme ve slupce cukety, proto je dobré se jí při zpracování nezbavovat. Obě látky přispívají ke správné činnosti buněk. Ve slupce je navíc také mnoho vlákniny, díky čemuž zelenina zasytí, ačkoliv dužina obsahuje málo kalorií. To zní dělá skvělou surovinu pro dietáře.
Pro zdravé trávení
Mimochodem, podle webu Vím, co jím cuketa obsahuje až 91 % vody; díky tomu perfektně pročišťuje ledviny, hydratuje tělo a v kombinaci s vitamínem C posiluje imunitní systém. Ze stejného důvodu je její konzumace vhodná pro lidi, jejichž organismus je zavodněný a v důsledku toho má jejich tělo tendenci otékat. Stává se to především ženám v rámci PMS krátce přes menstruací, nebo těm, jejichž strava je nevyvážená, výrazně v ní chybí některé důležité živiny a naopak přebývá sůl.
Mohlo by vás zajímat
Nutriční terapeutka Zuzana Švédová v článku pro magazín Celostní medicína zase doporučuje cuketu konzumovat lidem, které trápí rozhozená střevní mikroflóra nebo pacientům s Crohnovou chorobou. Cuketa totiž obsahuje slizy, které blahodárně působí na střevní výstelku a pomáhá i při zácpě.
Mohlo by vás zajímat
Pokud je to pro vás ještě stále mámo důvodů, proč je cuketa super, možná vás přesvědčí jedna úctyhodná zajímavost z Guinessovy knihy rekordů; nejdelší cuketu na světě vypěstoval v provincii Ontario Giovanni Batista Scozzafava v roce 2014 a měřila 2,52 metru.To je tedy pořádná nálož zdraví!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Letní obědy jako v restauraci u moře: Uvařte řeckou musaku nebo španělskou paellu
4x cuketa: Můžete ji připravit naslano, nasladko, naložit do nálevu nebo použít k zahuštění omáček
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku
Přečtěte si Zobrazit více
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
V letním horku je ideálním obědem nebo večeří zeleninový salát. Oblíbené recepty přinášíme v našem přehledu
4 snadné způsoby, jak omezit sůl v jídelníčku a být tak zdravější