Domácí mandlové mléko vylepší kaše a dodá příjemnou „marcipánovou“ chuť i kávě
24. 9. 2021 Životní styl
Rostlinná mléka jsou v poslední době populární. Jsou totiž zajímavým zpestřením jídelníčku. V obchodech už běžně seženete nejen sójové, ale i ovesné a různé druhy ořechových, včetně toho mandlového. Pokud chcete, můžete si vyrobit domácí. Jediné, co k tomu potřebujete, je výkonný mixér.
Když nechcete či nemůžete kravské mléko
Rostlinná a ořechová mléka sice původně vznikly jako alternativa pro lidi, kteří z nějakého důvodu nemohou nebo nechtějí živočišné mléko, oblibu si ale získaly i u ostatních. Jejich výhodou je, že jsou oproti kravskému mléku lépe stravitelná, méně tučná a získáte z nich spoustu vitaminů a minerálů. Navíc ještě mají zajímavou chuť po surovině, z níž byly vyrobeny. Kromě toho jsou vhodná i pro lidi s alergií na mléko a laktózovou intolerancí. Pokud kupujete mléko v krabici, vždy se předem podívejte na složení. Jistější je vybrat to v bio kvalitě. U ostatních hrozí, že by mohla obsahovat různé zbytečné přídatné látky a umělá sladidla. Jejich zdravotní přínos už pak není takový, jaký bychom si asi představovali. Pokud si ovšem mléko vyrobíte doma, budete přesně vědět, co jste do něj použili, a navíc si ho můžete dochutit či dosladit, jak chcete. Jedinou nevýhodou je kratší trvanlivost, ale nebojte, mléko stejně určitě dřív vypijete nebo jinak spotřebujete. Domácí výroba rostlinných mlék není nijak složitá, jen je potřeba s přípravou začít tak den dopředu, než budete chtít mléko použít.
Mohlo by vás zajímat
Využijte chuť mandlí
Mandlové mléko má hodně předností, mezi nimiž samozřejmě vyniká příjemná ořechová chuť. Jeho velkou předností je, že má mnohem méně kalorií než mléko kravské, a to i přesto, že mandle samotné jsou poměrně tučné. Vzhledem k tomu, že v hotovém produktu už není mandlí tolik, není v něm ani mnoho kalorií. Podle stránek Kaloricketabulky.cz obsahuje mandlové mléko ve 100 g jen 29 kcal, polotučné kravské má ovšem ve stejném množství 47 kalorií a plnotučné dokonce 64 kcal. Mandlové mléko má navíc nízký obsah cukru, takže je vhodné pro ty, kteří omezují příjem cukru, například pro osoby s cukrovkou. To ovšem platí jen u mlék domácích, ta z obchodů bývají často doslazována a kalorií tak obsahují mnohem víc. Na druhou stranu se do nich často přidává navíc vápník a vitamin D, toho u domácího mléka nedosáhnete. Podle webu Healthline.com mají mandle ovšem přirozeně vysoký obsah vitaminu E a zdrojem vitaminu E je tak i mandlové mléko. Vitamin E má pozitivní vliv na mozek a zjistilo se, že výrazně zlepšuje duševní výkonnost.
Stačí jen namočit, rozmixovat a vymačkat
Vzhledem k tomu, že kupovaná mléka obsahují často až příliš málo mandlí, vyplatí se vám to domácí. Chcete-li si udělat domácí mandlové mléko, připravte si jeden hrnek přírodních mandlí se slupkou a jeden litr vody. Mandle dejte do nějaké nádoby, zalijte vodou a nechte aspoň 4 hodiny odležet. Nejlepší je to ale přes noc, aby mandle trochu změkly. Pak vodu slijte, mandle přendejte do mixéru a zalijte novým litrem čisté vody. Nakonec vše rozmixujte co nejvíc najemno. Vodu můžete přidat i ubrat, záleží na vaší chuti. Směs pak ještě přefiltrujte přes plátýnko, aby bylo mléko dokonale jemné. Mandle v plátýnku dobře vymačkejte, abyste získali co nejvíc mléka, drť ovšem nevyhazujte. Dá se využít třeba do kaší, tyčinek i smoothie. Hotové mléko uložte do lednice, kde vám vydrží přibližně dva dny. Mandlové mléko můžete použít všude tam, kde kravské. Nejlepší je samozřejmě jako samotný nápoj, když ho dosladíte třeba javorovým sirupem, datlemi nebo medem a dochutíte trochou skořice, vanilky nebo třeba kakaa, je to vyloženě pochoutka. Takovýto nápoj pak můžete podávat teplý i studený. Stejně tak můžete mandlové mléko rozmixovat s nějakým ovocem a vytvořit tak lahodné smoothie. Hodí se ovšem i na přípravu kaši, na zalití snídaňových cereálií, do těsta na palačinky i na výrobu domácí zmrzliny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Cukrář Josef Maršálek radí, při jaké teplotě péct světlé i tmavé linecké a nabízí fígl, jak poznat, že už je hotovo
Jak vyrobit domácí rostlinné mléko za pár korun? Je to snadné a stačí dvě ingredience!