Manuál pečení cukroví: Jak používat pečicí papír, na kolik rozžhavit troubu a co s plechem?
20. 11. 2021 Vaření
Už máte nakoupeny suroviny, děti se pomalu začínají těšit na společné vykrajování perníčků a vás už „svrbí“ ruce, jak je chcete co nejdříve zabořit do těsta? Skvělé! Pak se vám následující řádky budou hodit. Připomeňte si s námi důležité zásady kolem pečení. Ať se letos vše podaří, jak si přejete!
Příprava a odležení těsta
Jak si v klidu a s předstihem naplánovat pečení i nákup surovin, o tom už jsme psali v našem předchozím článku. Dnes se zaměříme na pečení samotné. Ať už děláte rohlíčky, pracny nebo linecké, je potřeba nejdříve ze všech surovin zpracovat ručně nebo v robotu těsto. Různá těsta přitom vyžadují různé přístupy. Většinou je vhodné zpracovávat všechny suroviny stejné teploty, takže si například vejce, mléko a máslo vyndejte z lednice předem. Pokud rozehříváte med na perníčky, nechte jej určitě vychladnout. Naopak u lineckého a křehkých těst se doporučuje pracovat s máslem studeným. Zpracované těsto nechte vždy odležet v chladu zakryté potravinářskou folií nejméně hodinu, ale klidně přes noc nebo několik dní. Chutě a vůně se hezky prolnou a suroviny se zároveň dokonale spojí. S vychlazeným těstem se pak také lépe pracuje. Z tohoto důvodu je praktičtější, když je dáte vychladit rozdělené do několika menších dávek. Ale vždy je nezapomeňte přikrýt folií. Předejdete tím tomu, že by těsto osychalo a taky by do sebe mohlo „nasát“ vůně jiných potravin z lednice.
Mohlo by vás zajímat
Správně rozpálená trouba
Jakmile je těsto odleželé, můžete se pustit do pečení. Platí, že trouba musí být vždycky předehřátá. Na různé druhy cukroví je vhodná různá teplota, ale kromě sněhového a bílkového pečiva většině ostatních druhů prospěje středně vyhřátá trouba, to znamená na 180 °C. Respektujte ale samozřejmě svoji vlastní troubu, protože každá peče trochu jinak. Při vyvalování těsta na plát také mějte na paměti, aby byl plát na všech místech stejně „tlustý“ a zároveň vykrajujte přibližně stejně velké tvary. Vzhledem k tomu, že se pak všechny vykrojené kousky dávají na jeden plech, tento postup pomůže docílit toho, že bude cukroví ve stejný čas správně upečené. Cukroví se, opět dle druhu, peče obvykle 8-10 minut. Ale raději neodcházejte z kuchyně a pečení kontrolujte. Jakmile okraje lineckého nebo rožky u rohlíčků zrůžoví, je dopečeno. Na horkém plechu stejně cukroví i po vyndání z trouby ještě trochu dojde. Specifické druhy, jako pusinky nebo laskonky vyžadují naopak nižší teplotu a delší čas pečení nebo sušení. Ideální teplota pro sušení pusinek je 100 °C, jde to sice i při o malinko vyšší teplotě (110-120 °C), ale pusinky už mohou začít hnědnout. Chcete-li je sněhově bílé, zvolte nižší teplotu a delší čas. Případně dejte nad jeden plech s pusinkami druhý prázdný, to je také trik, který pomáhá zachování bílé barvy.
Pečicí papír nad zlato
Na plech nezapomeňte dát pečicí papír. Ušetří vám to práci s mytím a cukroví se nebude přichytávat. Plech se samozřejmě dá také vymazat tukem a vysypat moukou, ale časové i finanční náklady vyjdou hůř, než když si pomůžete právě pečicím papírem. Ten se navíc dá použít i opakovaně. Anebo lze mít doma silikonovou pečicí podložku, která také poslouží dobře. Co se týká samotného plechu, měl by mít nepřilnavý povrch a jednu hranu zkosenou, aby se z něj cukroví po upečení lépe sesunovalo. Cukroví po upečení můžete nechat na plechu krátce „dojít“, asi tak minutu, a pak je opatrně sesuňte, nejlépe na speciální chladicí mřížku, pod níž může proudit vzduch. Ale nevadí ani, když cukroví i s papírem sesunete na stůl nebo na linku, kde máte místo. Jakmile vychladne, můžete je z papíru přemístit na talíř a papír použít znova. Když papír pečením ztmavne nebo zkřehne, už jej ale vyhoďte. Cukroví po upečení nechte vždy dokonale vychladnout a až pak je uskladněte.
Kdy co péct a kdy cukroví zdobit a plnit si můžete přečíst v našem článku:
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak správně připravit linecké těsto a co do něho patří? Oblíbené pečivo zdobíme po upečení rozmanitými způsoby
Oblíbené kokosky můžeme na plech tvarovat několika způsoby. Poradíme tři postupy, které jsou rychlé a snadné
Kalendář vánočního pečení: Kdy zadělat na perníčky i rohlíčky a kdy začít cukroví plnit?