10 nejlepších masopustních moučníků: Usmažte si koblihy, upečte vdolky a připravte boží milosti!
25. 2. 2022 Vaření
Tento víkend vrcholí masopust a bývalo obvyklé si v těchto dnech nasmažit koblihy, zadělat těsto na vdolky, nebo začít vykrajovat křehké boží milosti. Tučnému a smaženému jídlu se naši předkové nevyhýbali. Chtěli nabrat sílu na následující období půstu. Zkuste si dodat sílu sladkými dobrotami i vy.
Koblihy
Jak už jsme psali v našem předchozím článku, koblihy se v minulosti připravovaly hlavně v období masopustu, protože bylo období zabijaček a bývalo dost sádla na smažení. Také se v lednu obvykle stáčel nový olej ze semen konopí, slunečnice, lnu, máku a bukvic. Jelikož však tento surový nečištěný olej podléhal brzo zkáze a žluknul, musel se čerstvý olej využít co nejvíc právě v době masopustní, kdy byl nejchutnější. Proto je s obdobím masopustu spjato hodně smažených druhů pečiva. Mezi nejoblíbenější patří právě koblihy. Jak na ty nejlepší koblihy jsme dopodrobna popsali v našem předchozím článku, dnes nabízíme tři nejoblíbenější recepty.
Boží milosti
Boží milosti, křehké smažené kousky z nekynutého těsta, bývaly vždy chápány jako symbol hojnosti. A to i proto, že k jejich přípravě byly potřebné potraviny, jež patřily dříve mezi ty dražší, tedy bílá mouka, vejce a mléko či smetana nebo tvaroh a někdy i víno. I proto se tohle křehké pečivo smažilo jen párkrát do roka. Jako třeba právě v závěru masopustu. Nejčastěji hospodyňky boží milosti vykrajovaly to tvaru obdélníku nadvakrát nebo natřikrát prokrojeného, ty zkušenější tvořily z těsta květinky. Inspirujte se:
Vdolky
Nikoli smažené, ale obvykle pečené, to jsou vdolky, jež se také dělávaly a stále dělávají v období masopustu. Jak píše ve svém článku naše spolupracovnice, Kristina Šemberová, vdolky se původně pekly z žitné či jiné tmavé mouky a dříve nahrazovaly chléb i knedlíky a přidávaly se k omáčkám i polévkám. Podobně jako boží milosti, i tohle bohatě zdobené kynuté pečivo symbolizovalo hojnost a plodnost země. Vdolky se později pekly z bílé mouky a potíraly se povidly, smetanou a sypaly se strouhaným tvarohem. Vdolky můžete zkusit podle Kristinina receptu, anebo si vyberte z následující nabídky.
Témata
Masopust
Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.
S tématem Masopust souvisí:
Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Holka u plotny radí: Jak na masopustní boží milosti? Zkuste je s vínem a skořicovým cukrem!
Hornickej knedlík ve vajíčku podle Adama Runduse. Připravený jako sendvič se šunkou a okurkami chutná skvěle
Přečtěte si Zobrazit více
Ty nejlepší masopustní koblihy: Proč mají po obvodu světlý kroužek a jsou opravdu nejlepší na sádle?
Deset otázek a odpovědí na téma masopust: Kdy bude letos masopust a co dobrého připravit k jídlu
Retro vaření s Kristinou: Masopustní vdolky z trouby. Zkuste je podle staročeského receptu!