Dokonalé domácí kvašáky jsou českou variací na korejské pickles. Takhle snadno si je připravíte
25. 7. 2022 Vaření
Zpracovat okurky můžete různými způsoby, velmi zdravé jsou kvašené potraviny. Proč si pro tentokrát nepřipravit místo klasických zavřených okurek kvašené okurky, takzvané pickles.
Co je kvašení
Mléčné kvašení je velmi stará metoda a v posledních letech je fermentování (jak se způsobu úpravy také říká) značně populární. A ne jen tak náhodou. Při mléčném kvašení zůstávají v zelenině vitamíny a enzymy, což vaše tělo ocení. Fermentování velmi prospívá organismu, ale také vytváří velmi chutné produkty. Fermentovat se dají okurky, ale i zelí, mrkev a další zelenina. Při přípravě fermenovaných dobrot, takzvaných pickles, je třeba použít tvrdé okurky nakládačky.
Mohlo by vás zajímat
Jaké suroviny jsou potřeba na pickles
Na výrobu kvašených okurek má většina lidí ten svůj osvědčený a samozřejmě nejlepší recept. Hlavní roli vždy hraje individuální chuť. Základem jsou okurky, voda a sůl. Dál ale můžete okurky vylepšit za použití různých ingrediencí jako je cibule, hořčičné semínko, mrkev, chilli paprička, kopr, česnek, kari koření, bobkový list, křen, nebo třeba pepř.
Mohlo by vás zajímat
Co je potřeba připravit na kvašení
Zajistěte, aby všechna zelenina byla dobře očištěná, případně oloupaná. Po omytí okurek často zkušenější hospodyně doporučují nechat tuto zeleninu pár hodin namočenou ve studené vodě. Někdy dokonce uvádějí na několika místech propíchat vidličkou. Pokud to neuděláte, nejspíš při konzumací vystříknou. Připravte i pečlivě vymyté a vysterilizované sklenice. Do nálevu je důležitá obyčejná sůl bez jódu a floru, ideálně kamenná. Do klasických kvašených okurek ocet nepatří.
Jak vyrobit pickles
Nejdřív si připravte nálev, kdy na litr vody dáte 1 až 2 lžíce soli. Nechte projít varem a sůl rozpustit. Okurky nandejte do sklenic, případně vložte další zeleninu a koření a vše zalijte nálevem. Navrch položte vinné listy a na ně dejte něco na zatížení. Zakryjte čistou utěrkou a nechte na teplém a dobře větraném místě týden až dva kvasit. Jak poznáte začátek kvašení? Nálev se zakalí. Když se nálev začne projasňovat, bude čistší, je kvasný proces dokončen. Pak sklenici pevně uzavřete a uložte do temna a chladu. Okurky hned můžete jíst.
Okurky obsahují hodně vody a hodně vitamínů a minerálů. Proto je využijete nejen při vaření, ale třeba i v rámci péče o pleť. Dát si čerstvě ostrouhané slupky od okurky na kruhy pod očima je totiž…

Na co si dát pozor při kvašení
Je potřeba hlídat, aby byla naložená zelenina pořád pod vodou, jinak se bude kazit. Na povrchu se může objevit pěna, které se říká křís. Tu dejte pryč a doplňte solný roztok. Kvašenou zeleninu průběžně kontrolujte.
Zdroje informací:
https://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/
Holly Davisová, Fermentace, Grada, 2021
Dunja Gulinová, Kvašené potraviny pro vitalitu a zdraví, Ikar, 2015
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jaká postní jídla nám pomohou překonat období od masopustu do Velikonoc?
Půst ve smyslu jídla nebyl vždycky doménou církve. Ke konci zimy se zásoby ve spížích tenčily, do nové úrody bylo daleko, a tak se jedla taková jídla… Číst více
Velký pátek
Na Velký pátek se hrávaly pašijové hry o životě a smrti Ježíše Krista. Pro obyčejné lidi byl tento den plný magie a kouzel. V hospodářství ani na… Číst více
5 neoblíbenějších chilli omáček, po kterých vám bude hořet pusa, ale jídlu dodají říz!
Jsou lidé, kteří v jídle nezvládnou ani špetku… Číst více
Božský koláč tres leches: Jak se z receptu na zadní straně plechovky stal celosvětový hit…
Ve španělštině se jmenuje tres leches, česky mu… Číst více
5 nejslavnějších pikantních jídel světa: Zvládnete sníst indické vindaloo nebo mexické chili con carne?
Bez trochy chilli papriček si na žádném jídle… Číst více
Různé zbytky z ledničky zpracujeme do dalších pokrmů. Jednou z oblíbených možností je quesadilla - plněná tortillová placka
Quesadilla je typická tím, že uvnitř opečené tortillové placky je rozpečený sýr, nejčastěji čedar. Tip: Můžete vyzkoušet i české Blaťácké zlato, má… Číst více
Přichází první postní neděle. Víte, jak připravit pučálku a liščí preclíky?
Co je pučálka Název „pučálná“ pochází od pokrmu pučálka, která se připravovala z napučených (naklíčených) semen hrachu. Když nebyl po ruce hrách,… Číst více
Nejlepší dip k nachos je guacamole: Jak jej dochutit, aby chutnal božsky, a jaká do něj vybrat avokáda?
Při zmínce o avokádu si snad každý vybaví… Číst více
Druhá postní neděle: Připravte si s námi pražmo nebo některou z obilných kaší
Co je pražmo Lidové pojmenování „pražná neděle“ bylo odvozeno od pokrmu pražmo, což je upražené naklíčené obilí. Obilí pražili to, které měli, ať už… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více