Jak na dokonalé řízky z hub? Stačí jednoduchý trik před obalováním a výsledek bude perfektní
10. 9. 2022 Vaření
Milovníci houbaření mají konečně důvod k radosti, počasí jde již houbařské sezoně trochu na ruku a z mechu a jehličí začínají vykukovat první hnědé hlavičky. Pokud budete mít při hledání štěstí na pěkné a pořádně urostlé hřiby, jednou z možností, jak je s nimi naložit, jsou řízky.
Řízky jsou nejlepší z čerstvých hub
Řízky z hub patří k nejoblíbenějším způsobům úpravy hub hned po smaženici a bramboračce. Je to jednoduchá rychlovka, kterou připravíte za chvilinku ihned po příchodu z lesa, a je to dokonce nejlepší možnost, jak zpracovat ty nejčerstvější, krásně pevné a zdravé houby. Vynikající jsou jako chuťovka samotné, nebo jako hlavní jídlo s vařenými či šťouchanými bramborami a tatarkou.
Mohlo by vás zajímat
Jaké houby na řízky
Smažené žampiony jsou klasikou mnoha hospod a jídelen. Proč by se tedy nedaly osmažit i jakékoliv houby, které si přinesete z lesa? K osmaženi se nejlépe hodí hřib smrkový, dubový a křemenáč, jdou však použít i jiné hřibovité houby, které mají tvrdší kloboučky, ale třeba také zajímavá bílá houba – pýchavka obecná. Vhodné jsou prostě jakékoliv tvrdší a pevnější houby, které se vám nebudou rozpadat, navíc takové jsou i chuťově výraznější.
Měkké babky se ke smažení příliš nehodí, jimi si raději vylepšete bramboračku. Jednou z oblíbených hub na smažení je i bedla vysoká. I když ji většinou smažíme jen samotnou (na přírodno) na pánvi na sádle či oleji, vhodná je i k úpravě v trojobalu. Navíc vyniká svou specifickou plnou chutí, která trochu připomíná lískové oříšky. Bedlové kloboučky navíc nemusíte nijak krájet, stačí je jen očistit a rovnou celé obalit.
Mohlo by vás zajímat
Aby se houby dobře obalovaly
Na smažení raději vybírejte větší houby. Budou se vám lépe obalovat i smažit. Ze stejného důvodu krájejte houby na tlustší plátky. Sice to znamená, že budete mít méně řízků, ale budou mnohem šťavnatější, příliš během smažení nezměknou a užijete si plnější chuť hub.
Houby se obvykle smaží klasicky jako řízky v trojobalu, strouhanka má ale občas tendenci opadávat, lze je tedy osmažit v těstíčku. Pokud dáváte přednost běžné řízkové klasice – tedy obalit houby nejprve v mouce, pak ve vajíčku a nakonec ve strouhance, doporučujeme malý trik šéfkuchařů. Plátky hub předem rychle a lehce opláchněte ve vodě. Díky vlhkosti se pak mouka na houbě lépe udrží.
Jak houby nejlépe obalit
Máte-li hodně hub a chcete si obalování trochu urychlit, zkuste trik využívaný i při obalování květáku. Mouku i strouhanku si nejprve nasypejte do igelitových sáčků. Pak do sáčku s moukou vložte i houby, jen lehce sáčkem zatřeste a rovnou máte obaleno několik kusů. Proces opakujte i se strouhankou.
Na obalování hub je vhodnější polohrubá mouka, s níž se lépe pracuje a nebude se vám vše tolik patlat jako v případě hladké. Do strouhanky můžete pro ozvláštnění chuti přidat chilli, mletou papriku či strouhaný sýr, do vajíčka zase utřený nebo sušený česnek.
Nejlepší jsou řízky na sádle
Stejně jako v případě jiných smažených specialit, se doporučuje smažit houby na pánvi v dostatečném množství tuku. Použít můžete rostlinný, ale úplně delikátní chuti dosáhnete, když je osmažíte na sádle. Pokud vás množství tuku použité při smažení děsí, můžete řízky upéct v troubě. Je to snadné. Stačí jen obalené houby položit na tukem potřený plech, trochu je zakápnout olejem a dát péct do trouby vyhřáté na 190-200 °C.
Místo trojobalu zkuste těstíčko
Místo strouhanky můžete hřiby obalit ve speciálním pivním těstíčku. To i na houbách mnohem lépe drží, houby zůstanou pevné a na povrchu těstíčko krásně křupe. A jak jo připravíte? 2 vaječné bílky ušlehejte do sněhu. V jiné misce si smíchejte 1 hrnek hladké mouky (případně bezlepkové rýžové) a 1 hrnek piva či vína. Prošlehejte, aby ve směsi nebyly hrudky. Opepřete, případně přidejte i nasekané bylinky. Pak do směsi přimíchejte těstíčko a do něj namáčejte plátky hub. Těstíčko krásně drží a nestéká.
Náš tip: Jestliže rádi zkoušíte něco neobvyklého, můžete si k smaženým houbám dopřát trochu zvláštní přílohu. Slavná autorka kuchařky Marie Janků-Sandtnerová doporučuje k houbovým řízkům dušený špenát.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
7 oblíbených jídel pro úspěšné houbaře. Ať už doneseme hřiby, lišky nebo babky, máme řadu skvělých možností, jak je zpracovat
Smažený květák je výborný, ale balení je zdlouhavé. Poradíme jednoduchý trik, jak to zvládnout během chvilky
Vídeňská houbová omáčka podle Viléma Vrabce. Uvařte si delikatesu z hříbků!
Přečtěte si Zobrazit více
Jak správně smažit houby? Zbytečně nesolit, smažit pomalu a důkladně alespoň po dobu 20 minut
Máslo, sádlo nebo olej: Víte, který tuk je nejvhodnější na smažení řízků a který se hodí na palačinky?
Nejlepší houbová smaženice? Zkuste pár vychytávek a vytvoříte z ní hotovou delikatesu
Komentáře
10. 9. 2022 21:34
Houby zásadně neoplachuji, maximálně je od nečistot otřu navlhčeným hadříkem.
Proto, aby povrch houby zvlhnul před obalováním, stačí posolené houby nechat chvíli odležet a teprve potom obalit v mouce atd.