Sezona dýní je v plném proudu. Přinášíme stručný manuál sklízení, nakupování i skladování této podzimní zeleniny
21. 9. 2022 Domácnost
Dýně jsou nádherným podzimním symbolem. Jejich převážně oranžová barva vytváří zlepšuje náladu v pošmourných dnech. Zjistěte, jak skladovat tyto poklady přírody, a na co si dát pozor, aby se nezkazily a vydržely dlouho.
Které dýně skladovat
Dýně je oblíbenou zeleninou. Někdy se můžete setkat s označením „zimní tykev“, což jsou dýně určené pro skladování přes zimu. Ke skladování se tedy hodí všechny druhy jedlých dýní s tvrdou slupkou, neskladuje se pouze velkoplodá dýně Goliáš.
Mohlo by vás zajímat
Jak se starat o dýni na konci dozrávání
Dýně určené na skladování v zimě je třeba nechat co nejdéle na rostlině. Jen tak dosáhne dobré zralosti. Aby vydržela co nejdéle, je vhodné ji podložit prkýnkem nebo třeba dlaždicí. Chráníte je tak před slimáky i změnou barvy. Plody byste měli sklidit do příchodu mrazů. Těsně před sklizní můžete odříznout listy kolem plodů, abyste podpořili zrání dýně. Pokud se stane, že plody projdou mrazem, už je neskladujte, ale co nejdříve spotřebujte.
Kdy sklízet dýně
Když plody získávají tuhou slupku, při lehkém poklepání mají dutý zvuk, sytou barvu, měly by být zralé. To, že je dýně zralá poznáte také podle zaschlé stopky. V případě muškátové dýně je navíc typickým znakem bílý povlak. Pozor při manipulaci s dýní. Plody jsou křehké a snadno se obouchají. Pak by se brzy kazily.
Jak sklidit dýni
Pomocí zahradnických nůžek odstřihněte co největší část stonku. Od tohoto konce začíná hniloba. Dýni držte zespoda, ne za stopku, protože byste mohli plod poškodit. Po sklizení je třeba nechat zhruba týden až deset dnů dýni venku, aby vyschla. Předtím z ní ale dobře odstraňte hlínu. Nebudou se množit bakterie a plísně. Při teplém a slunečném počasí mohou zůstat venku. Pokud jsou očekávány noční mrazy, tak dýni zakryjte. Můžete použít lepenku, případně slámu. Pokud jsou deštivé dny, nechte dýni doschnout u topení, případně v troubě. Teplota nesmí přesáhnout dvacet stupňů Celsia.
Mohlo by vás zajímat
Jak nakupovat dýni
Pokud si dýni budete pořizovat od zemědělců, nebo třeba v obchodě, vybírejte podle druhu dýně, velikosti a toho, jak vypadá slupka. Měla by být nepoškozená, bez vad, jako jsou různé vrypy, změklá místa. Zralost dýně poznáte podle zaschlé stopky.
Mohlo by vás zajímat
Kde skladovat dýni
Domů přinesenou dýni skladujte na suchém a chladném místě (okolo 15 °C). Lednice není vhodná. Tykve mají rády vzdušné prostory, které ale nesmějí mít vysokou vlhkost, protože by začaly plesnivět. Umístěte plody tak, aby okolo nich mohl volně proudit vzduch. Uložte je na police (podložte kartonem nebo slámou), do lísek se slámou, můžete je zavěsit, třeba v plátěných taškách. Při delším skladování je třeba dýni kontrolovat, jestli se nekazí.
Podzim si žádá husté, vydatné polévky. Sychravé, jaksi šedé podzimní počasí navíc krásně rozčísne jasná barva na talíři. Z obou těchto důvodů je v tomto ročním období dýně královnou mezi zeleninami.…
Jak dlouho vydrží nakrojená dýně
Když máte doma pořádný kus dýně, nejspíš ji nezpracujete najednou. Pokud ji rozkrojíte, tak nespotřebovanou část zabalte do fólie, v chladu (v lednici, ve sklepě) vydrží zhruba týden. Pokud nemáte dostatek místa v lednici, můžete dýni i zamrazit. Pro tento účel ji podle potřeby naporcujte, aby se dala dobře odebírat a zabalte ji do potravinové fólie, aby neosychala.
Náš tip: Připravte si třeba lahodnou dýňovou polévku.
Zdroje informací:
https://prkynko.cuketka.cz
https://www.rhs.org.uk
https://www.gardeningknowhow.com
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat