Slavné omáčky: Na první pohled obyčejná vierge z rajčat a olivového oleje povýší každé jídlo na božský luxus
5. 11. 2022 Historie a zajímavosti
V sychravém podzimním počasí může být salát s teplým dresinkem vítanou a příjemnou změnou jídelníčku. Teplé dresinky se určitě hodí i k rybě, mořským plodům nebo masu. Ideální je právě omáčka vierge.
Co znamená vierge?
Sauce vierge (panenská omáčka) je francouzská omáčka z nakrájených rajčat a bazalky, čerstvě vymačkané citronové šťávy a extra panenského olivového oleje. Připomíná mexické pico de gallo, ale je mnohem jemnější a nepálí.
Podle jedné z teorií se říká, že neobvyklý název (vierge v překladu znamená panenská) tato omáčka dostala po anglické královně Alžbětě I., známé také jako panenská královna. Pravda však bude zřejmě daleko prozaičtější: Panenská se jí říká proto, že omáčka vyžaduje panenský olivový olej.
Mohlo by vás zajímat
Moderní klasika
Omáčku zpopularizoval v 80. letech 20. století Michel Guérard, francouzský šéfkuchař, spisovatel, jeden ze zakladatelů nouvelle cuisine (kulinářský směr, který vznikl v 70. letech 20. století ve Francii a vyznačuje se mj. odlehčenou přípravou), a tato omáčka se stala moderní klasikou.
V současné době je populární zejména v pařížských bistrech, kde se obvykle používá jako příloha k rybím pokrmům. V základním receptu na omáčku vierge najdete extra panenský olivový olej, citronovou šťávu, bazalku, česnek a rajčata. Podle chuti se dochucuje solí a pepřem.
Mohlo by vás zajímat
Základní recept na omáčku vierge
Budete potřebovat (na 300 ml omáčky):
- 1 stroužek česneku, rozdrcený
- 1 šalotka, nakrájená nadrobno
- 100 ml olivového oleje
- 100 g rajčat, oloupaných, s odstraněnými semínky a nakrájených na kostičky
- čerstvě vymačkaná šťáva z ½ citronu (nebo 1 lžíce balzamikového octa)
- špetka moučkového cukru
- 2 lžíce nasekaných čerstvých lístů bazalky
Mohlo by vás zajímat
Jak omáčku vierge připravit? Česnek a šalotku dejte s olejem do kastrůlku a nechte dusit a mírném ohni doměkka (rozhodně ale nesmažte a neopékejte). Přidejte rajčata a na mírném ohni duste 4 až 5 minut. Pak přidejte citronovou šťávu nebo ocet. Přidejte špetku moučkového cukru a bazalku a promáheje. Omáčku dochuťte solí a pepřem a udržujte teplou až do podávání. Servírujte ji s pečenými nebo grilovanými rybami, s mořskými plody nebo s grilovaným masem. Vynikající je také s čerstvým zeleninovým salátem.
A jak a čím vierge ještě ochutit?
Dnes existuje mnoho různých verzí; používá se široké spektrum čerstvých bylinek (petržel, pažitka a kerblík) nebo semínka koriandru. Někdy se do omáčky vierge přidává místo jemné šalotky ostrá cibule, kapary, další přísady, které jí dodávají pokaždé jinou chuť. Setkat se můžeme i s nadrobno pokrájenými ančovičkami nebo dokonce sójová omáčka.
A někteří kuchaři recept zcela změní a naopak vynechají bazalku nebo česnek.
K různým masům, ale i k těstovinám se hodí také pikantní chilli omáčka, kterou si můžete snadno připravit podle našeho videoreceptu:
Sweet chilli omáčka
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Vynikající išlské dortíčky podle Sandtnerky: Tradiční cukroví jako od babičky voní kakaem, skořicí a rumem
Čemu se říká slepé pečení? Předpečení korpusu z křehkého těsta za pomoci fazolí nebo hrachu
Přečtěte si Zobrazit více
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Slavné omáčky: Na beurre blanc, skvělou máslovou omáčku k rybám stačí jen tři základní ingredience. Víte, které?
Slavné omáčky: Ta zeleninová není žádná Popelka! Takhle ji dělají šéfkuchaři